Jahodový koláč

mesiar50 - fotkamesiar50, 27. júla 2014
Jahodový koláč
Foto: mesiar50

Recept je z knihy,,Recepty zo života".Povodne som ho nechcel ani pridat na varechu,ale vcera som videl v Lidl jahody a tak mi prisiel na Zobraziť celý popisRecept je z knihy,,Recepty zo života".Povodne som ho nechcel ani pridat na varechu,ale vcera som videl v Lidl jahody a tak mi prisiel na rozum tento skvely stavnaty kolac.Recept ,ako je u mna zvykom som trochu akoze preinstaloval.

Suroviny

Suroviny na cesto:
3 PL
150 g (alebo maslo)
4 ks
280 g
100 ml
20 g
1 bal.
Suroviny na sneh:
4 ks
250 g




Postup

  1. 1

    Z uvedenych surovin si spravime cesto.Ja som sa s tym velmi nebabral.Robil som to takto: 4 zltky som vymiesal s 3 PL praskoveho cukru.Potom som pridal zmaknuty a pokrajany palmarin 150 g,280 g polohrubej muky,20 g rozmrveneho cerstveho drozdia a 100 ml vlazneho mlieka.Nasledne som cesto dobre prehnietil mixerom s hnietacimi hakmi.Ak ste zvyknuty robit kvasok tak si ho spravte prosim.V povodnom recepte figuruje kvasok.Tohto cesta nie je vela mal by nam vlastne zvacsit svoj objem v rure.Plech som si vystlal papierom na pecenie a cesto som rovnomerne na nom rozotrel.Nasledne som poukladal nan rozkrojene jahody na dvoje resp.vacsie na troje.Dalej ho nechame asi hodinku postat.Cesto som piekol na 180 C / 20-25 minut.Po uplynuti tohto casu bude uz kolac skoro hotovy.Az teraz si vymiesame 4 vajecne bielka v tuhy sneh a pridame k nemu 250 g praskoveho cukru.Zmes premiesame na pomalom chode mixera.Dalej tuto snehovu penu natrieme na skoro upecene cesto a dosusame pri 80-100 C. cca.15 min.

    Jahodový koláč - obrázok 1
  2. 2

    Po ukonceni procesu susenia by mal byt sneh vsade chrumkavy a nemal by byt hnedy.Oplati sa to susit pri tych nizsich stupnoch, mam na mysli 80 C. max 100 C.

    Jahodový koláč - obrázok 2
  3. 3

    Rozmery plechu na ktorom som cesto piekol su nasledovne : 25 x 35.Moze byt aj o nieco mensi,ale vacsi by nemal byt. Ospravedlnujem sa za vinechane makcsene resp.dlzne.Recept som robil na mobilnom zariadeni.Zelam vam pekny nedelny den a dobru chut.

    Jahodový koláč - obrázok 3
  4. 4

    Este vam sem prilozim aj original recept z tej knihy.Nech sa vam paci.

    Jahodový koláč - obrázok 4

Diskusia k receptu

mata3636
Pekný rcp, nezvyčajný koláč. Len sa mi zdá toho droždia veľa. Ak vyskúšam, určite dám menej :-)
jozka2
kolacik vyzera chutny,mata3636, toho drozda je vela na 30 dk muky,ale ak zoberies pomer muky a tuku v ceste tak asi to vela nebude,lebo to je mastne cesto,no skus uvidis ci sa ti to dobre dvihne.
daguska
Urcite príjemný dezertík.Práve si pochutnávame na niecom podobnom,len máme mix lesného ovocia.
mesiar50
@mata3636
Zmenil som ten original recept dost dobre,ale to drozdie som nesmel,,bantovat".Mozno som spravil aj dobre,kedze ani po hodinovom odlezani cesta sa mi cesto vobec nedvyhalo.Zacalo pracovat resp.kysnut len v rure na pecenie.Vlastne preto som prilozil aj original recept aby ste mali moznost vidiet ake zmeny som porobil a ake nie.Samozrejme kazdy si moze upravit recept podla svojej chuti a vole.Dakujem ti pekne.
ancicka
ja mám 10 kníh a s veľa receptami som spokojná.Iste aj ten tvoj je dobrý.
mesiar50
@ancicka
Ja som s tymi knihami tiez velmi spokojny.Pravdepodobne su to odskusane recepty.Kolac je stavnaty a dobry aj na druhy den.Dakujem ti pekne.
pusta
@mesiar50 - lacikám, ani ti to neviem milšie a krajšie povedať, ako tak, že si ty šikovný a Sladký chlapec :-)
jedna dobrota lepšia ako druhá :P
a zase *****
ariela6
ahoj asi si doma ked vypekaš tvoje torty a kolačiky su pekne tak si uži rodinku
askadaniela
Koláčik ma zaujal, páči sa mi. Jahody už nemáme, vyskúšame broskyne, marhule alebo slivky. Alebo všetky tri spolu ? :-) :D. KK, 5*.
mesiar50
@askadaniela
Dobry napad,ale ovocie by som nakladol na cesto kazdu sortu zvlast a nech si kazdy potom odkroji podla svojej chuti.Zvlast uz len preto,lebo rad davam na slivky skoricu a k marhuliam by to asi nepasovalo.Samozrejme ,si spravite mix aky mate radi resp.ake ovocie je teraz aktualne.Dakujem ti pekne.
mesiar50
@askadaniela
Ok dohodnute.Poukladame po pasoch a nech si potom clenovia rodiny vyberaju podla svojej chuti.Dakujem za dobry tip.Budem doma urcite bude odskusany. Pozdravujem z nizozemska.
tothka
Vyzerá to na výborný koláčik, musím sa poobzerať, kde dostanem kúpiť jahody.
mesiar50
@tothka
Ja som sa s jahodami ,,stretol" v sobotu v LIDL.
No myslim si ze sa kolac da spravit aj z kompotu. Jahody v kolaci stejne nezostanu v povodnom stave, kedze sa upecu.Pisem to len preto,keby uz jahody vymizli z trhu.
Ale viem si tento kolac zivo predstavit aj s cucoriedkami,ribezlami,malinami,broskynami atd.Dakujem ti pekne.
medovnicek
kysnuté pripravujem najradšej, vďaka za tip, krásny koláčik si napiekol:)
mesiar50
@medovnicek
Nemas co dakovat.Mne sa tak ,,vidi",ze som toto cesto pouzil aj na makovo-visnovy zavin.Bol velmi dobry.Dakujem ti srdecne a pekne ta pozdrasvujem z nl.
brambora
som rada, ze si pridal aj sem tento skvely recept. Aspon ho budem mat lepsie ulozeny a presne podla teba. v prvy moment som myslela, ze navrchu je smotana, tak mas tie bielky krasne biele... dakujem a urcite vyskusam niekedy.
mesiar50
@brambora
Oplati sa tu penu susit pri 80 C a finalny vyrobok bude krajsi.Potesenie je na mojej strane,ze sa ti kolac paci a mile od teba, ze si ho ulozis.Dakujem ti pekne.
kukulienka71
@mesiar50 , :-)) neuveríš, dnes som zavárala slivky na kompót, ostalo pár mäkkších, reku upečiem slivkový koláč so škoricou a posýpkou. Kým som nachystala suroviny, malá mi slivky šmajzla a pojedla:-)) tento tvoj koláč je variabilný, akékoľvek ovocie by tam pasovalo;-)
salinka
Dobre, že si ho napokon pridal, bola by škoda neposlať dobrý recept ďalej:-) Veľmi sa mi páči.
mesiar50
@kukulienka71
Verim ti.Mala ta sanovala ,aby si trochu aj vegetila a nielen stale makala.Sikovne dievcatko,ale hlane ze jej chutilo.Moja polovicka robieva slivkovy ako ty,ale nie taketo cesto.Dakujem ti pekne.
andiss
@mesiar50 odpadavam, tvoje recepty, vytvory..neskutocne na chlapa!!:)) chvalim.. skveleeeee! Len tak dalej, ste sikovny.
mesiar50
@andiss
Nemusis ma vykat andiss .Naozaj si nato nepotrpim.
A v konecnom dosledku ti aj ja tykam.So rad,ze sa ti moje vytvori pacia.Dakujem ti krasne.
chica114
Mňááám! Mám hrozne rada jahody takže tento koláčik naisto vyskúšam. 5*, KK ☺




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia