Jahodový koláč so želatínou

ajka1812 - fotkaajka1812, 3. januára 2012
Jahodový koláč so želatínou
Foto: ajka1812

Toto je najobľúbenejší koláčik môjho miláčika, kombinujem ho s rôznym ovocím, ale najlepší je s jahodami, marhuľami a kiwi. Dobrú chuť

60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
1,25 dcl
5 ks
1,25 dcl
250 g
1 ks
1 ks
1 ks
2 plechovky




Postup

  1. 1

    5 žĺtkov si vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom na penisto.

    Jahodový koláč so želatínou - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme vodu a olej a poriadne premiešame.

    Jahodový koláč so želatínou - obrázok 2
  3. 3

    Prisypeme preosiatu múku, do ktorej sme pridali prášok do pečiva .

    Jahodový koláč so želatínou - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec zľahka vmiešame sneh z piatich bielkov. Pečieme približne pol hodinku, treba sa pozrieť akú má farbu, ale neotvárajte rúru počas pečenia aby cesto nespľaslo.

    Jahodový koláč so želatínou - obrázok 4
  5. 5

    Piškótové cesto vyzerá takto ked je hotové.

    Jahodový koláč so želatínou - obrázok 5
  6. 6

    Hotové piškótové cesto natrieme džemom (najlepšie jahodovým), poukladáme naňho jahody prerezané na polky. Zlejeme šťavu z jahôd a dolejeme sirupom do pol litra, z pripravenej šťavy uvaríme so zlatým klasom želatínu na spôsob akoby ste varili klasický puding. Ked želatína začne vrieť odstavíme ju zo sporáka a koláčik zalejeme. Necháme ho stuhnúť a podávame. Brúúú chuť

    Jahodový koláč so želatínou - obrázok 6

Diskusia k receptu

marta5
Jednoduchá želatína a iste veľmi dobrá.Iste skúsim.
fujchujcinan
Jahodový koláč mi veľmi chutí ale tento mi pripadá....no taký...taký amatérsky. Usudzujem najmä z toho tvaru na úvodnej fotke a tie jahody v tej želatíne sú úplne bez farby. Akoby sa doslova utopili v tej želatíne. Nabudúce trochu vyrovnaj ten koláč a tie jahody tam neutop, ale s tou želatínou to len jemne zalej, aby mohli tie jahody dýchať, aby boli červené.
ajka1812
jahody niesú červené, lebo sú zavárané, je logické , že keby boli čerstvé vyzerali by inak, a koláč na vrchnej fotke je fotený z boku, bol úplne zarovnaný.
fujchujcinan
@ajka1812 s týmto nesúhlasím. Práveže aj zavárané jahody sú červené, odkiaľ máš že nie ?
Ja to nemyslím v zlom, ale podľa tej hlavnej fotky mi to pripadá akoby sa ten koláč pýtal z toho plechu von, úplne akoby hovoril "už tu viac nechcem byť"
ajka1812
Hm neviem, ja som kúpila jahody v Kauflande, a neboli lacné, žiaľ za ich farbu nemôžem, a z plechu sa pýtali, lebo už je prázdny, veľmi chutil.
1x jarca
jeka
@fujchujcinan ,upeč koláč daj foto a budeme rozhodovať ktorý je lepší.Neviem koľko máš rokov,ako dlho pečieš ,ale že jahody niesú červené a želatína krivá to by som ani dvanasťročnej nepovedala,lebo negatívnym názorom mladých začínajúcich len odstrašuješ ,to poznám podľa svojej skúsenosti.
1x jarca
jeka
@ajka1812 koláčik je jednoduchý a určite výborný najmä ked sú tam jahodky, ukladám do KK,dakujem.
1x jarca
ajka1812
dakujem jeka, ja som len začiatočník, takže žiadne extra výkony zatiaľ nevytváram, ale snažím sa, lebo ma to baví.
jeka
@ajka1812 ,neviem či si slobodná ,alebo vydatá,ale ked maš po boku chlapa,ktorý to ochutnáva prvý tak nemáš sa čoho bať,niet dňa aby u nás nebol nejaký koláč.Prajem ti veselé zážitky pri pečení.(to z vlastnej skúsenosti)
maja69
Ajuška, super recept, už mi voní po kuchyni :-) a idem na tú želatínu. Si šikovná a pekne si to nafotila, tak, že to pochopí aj začiatočník. Dík.
1x jarca
patkanik
Potrebovala som narychlo urobit nejaky kolac a mala som doma zavarane jahody. podla mna je to super recept, lahky a chuti vyborne. z negativnych nazorov si tazku hlavu nerob, lebo kazde jedlo sa da ofrflat a kazdy ma iny vkus...kazdy by to spravil po svojom, nieco vylepsil, pridal, vynechal. panovi/pani @fujchujcinan prajem vela uspechov pri vareni a peceni :) chcela by som vidiet ako urobi vsetko dokonale :)
1x jarca
gerhi
Dnes som vyskúšala a podaril sa vynikajúco. Piškótové cesto má prefektnú konzistenciu, odporúčam všetkým. Myslím, že by sa dalo použiť aj ako tortové, určite ho pri najbližšej príležitosti použijem aj takto.
1x jarca




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia