Jahodový koláč fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 28. mája 2015
Jahodový koláč (fotorecept)
Foto: mesiar50

Tento koláč som robil z treného cesta.

Suroviny

Suroviny na cesto :
160 g
160 g
150 g
5 ks
5 ks na sneh
4 PL
125 ml vlažné
20 g Fala
Pomocné suroviny :
35 ks
 medzi prsty (ku kvásku)
Suroviny na penu z bielkov :
150 g
5 ks vaječné




Postup

  1. 1

    K trenému cestu budeme potrebovať tieto suroviny : Práškový cukor 4 PL,maslo 150 g,vajcia 5 ks,múku polohrubú 160 g, múku hladkú špeciál 160 g,mlieko vlažné 125 ml,droždie čerstvé 20 g, trochu kryštálového cukru do kvásku.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom ešte budeme potrebovať čerstvé jahody.Keď nemáme čerstvé,tak si spravíme tento koláč z mrazených,alebo z jahôd kompótu.Týmto som myslel hlavne na zimné obdobie,keď si nemáme možnosť zaobstarať jahody v čerstvom stave.Mne ich priniesli moji dobrý rodičia.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Začneme prosím s prípravou treného cesta.Postupujeme takto: 5 vaječných žĺtkov a 4 PL práškového cukru vymiešame v penu

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K žĺtkovej pene pridáme 150 g mäkkého porezaného masla.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Postupujeme pridaním oboch druhov múk a to polohrubej múky 160 g a hladkej múky tiež 160 g.Predošle som múky preosial cez sito aby sa trochu prevzdušnili.Pripravíme si šľahač s hnieťacími hákmi.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Následne surovinu na cesto prehnietime.Nemusíme dlho,lebo ju budeme ešte miešať aj s kváskom.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ďalej si do cesta spravíme priehlbinku a vlejeme do nej 125 ml vlažného mlieka no nesmie byť moc teplé,lebo nám zničí baktérie kvasníc.Teplota mlieka by sa mala pohybovať medzi 30 C-37 C- max 40 C.Do tohoto vlažného mlieka nadrobíme 20 g čerstvého droždia a medzi prstami posypeme trochou kryštálového cukru.Počkáme zopár minút pokiaľ sa nám droždie neukáže na hladine mlieka.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ďalej musíme cesto hnietiť do hladkej konzistencie.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vyhnietené cesto natrieme na predom prichystaný plech vystlaný papierom na pečenie. Vnútorné rozmery plechu sú 35 X 25 cm.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto natreté cesto necháme na plechu postáť zhruba 20 minút.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Keď si nám cesto trochu odpočinie,tak potom naň jemne popotláčame umyté a od vody odkvapkané jahody.Necháme ho postáť ešte asi 10-15 minút.Ja som si vybral tie najväčšie jahody a už som aj premýšľal ako mi to cesto bude plávať v kompótovej šťave.Koláč som piekol v predom vyhriatej elektrickej rúre na 170 C po dobu 25 minút.Plech s koláčom som mal umiestnený v strede elektrickej rúry.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po 25 minútach pečenia som koláč z rúry vybral.Realita bola našťastie inakšia ako som predpokladal.Síce na kraji plechu bola šťava a aj okolo jahôd,no po celkovom vychladení koláča sa tekutina absorbovala späť do cesta.Na obrázku máte možnosť vidieť do poli upečené cesto.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vyšľahaním 5 vaječných bielkov a 150 g práškového cukru si spravíme hustejšiu penu.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pokračujeme nanesením peny na do poli upečený koláč.Ja som si vidličkou do tej peny spravil také brázdy.Koláč potom ďalej dopekáme pri 100 C ešte zhruba 20-30 minút. Ja som pri tomto úkone použil aj ventiláciu v rúre,no kto ju nemá tak si musí upraviť stupne dopekania aspoň na 120 C a niečo možno aj vyššie.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Hotový koláč na okrajoch zrežeme a pokiaľ nám ostatok koláča chladne,tak môžeme túto dobrotu ochutnávať.Vo vnútornom obvode meraný plech má 35 X 25 cm. Koláč som zrezal na rozmery cca. 20 x 28 cm.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Koláč som potom prerezal na menšie rezy.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Koláč sa páčil mojej rodinke a verím tomu,že aj vám,keď si ho raz spravíte. Želám Vám pekný zvyšok dňa.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

radost
@mesiar50
všetko čo robíš je vo vysokej kvalite..
toto -akoby cesto na ženský rozmar- som mala v hlave naplánované-no s rebarborou..bo jahody ešte iba kvitnú..na tento víkend..
dodal si mi na robotu chuť..
bo na ochutnávanie mám chuť furt..:-)
klukodvody
Nech toho .Copak je to normální abych nakonec musel péct a navíc teď jsem přišel ze zahrady a přinesl jsem misku jahod .No já to pečení nechám manželce .Ale člověče musel jsem dát ***** a k.k. a ještě budu poslouchat jaký jsi šikula .No je to paráda a moc oba zdravíme .
jujoska
trenu robievam len babovku, tato varianta s jahodami sa mi paci
mesiar50
@klukodvody
Ty sa máš,človeče zlatý.Moja manželka pracuje nonstop na poobedňajších smenách a robím zas ten jahodový,aby sa mi jahody nepokazili.Som rád,že som ťa niečím vedel inšpirovať.Díky moc a pozdravujem vás oboch.
mesiar50
@violeta
Ja takéto koláče skladujem v chladničke.Tento som robil včera a posledné dva kúsky som nedávno dal ohriať do mikro na 20 sekúnd a je ako,,nový.Pekne ti ďakujem.
mesiar50
@jujoska
A ja som zas ešte nerobil trenú bábovku.Musí byť dozaista super.
Dcérka koláč chválila a to ti poviem,že je,,veľký kritik.
@jujoska ,veľmi pekne ti ďakujem.
salinka
Dalsia dobrota od teba. Rozmyslala som, ci mas dovolenku, ked tak sa tolko zvrtas v kuchyni, ae uz je to rozlustene...manzelka ma poobedne, tak ty mas dlhu chvilu...a my kvalitne recepty;-)
ariela6
pekny recept ukladam a vyskušam ako všetky tvoje recepty peknu dovolenku a využivaš ju aj inak ako na varenie už sa vyčasilo tak hura do prirody pa
klaudia968
@mesiar50 mňááám jahody sú moje top ovocie, takže aj všetko z čerstvých jahôd. Uložené 5*. Len napiecť si musím sama môj mi uvarí keď robím, len napiecť si musím sama. Mňa by zaujímalo, či to stíhate jesť sami, alebo ponúkate aj susedov, ja jesť toľko dobrôt už by som sa už nezmestila do dverí.
mesiar50
@salinka
Si naozaj bystrá žena a máš moju poklonu.To isté čo si mi písala je vlastne odpoveď pre teba.Ďakujem ti veľmi pekne.
@ariela6
U nás je také všelijaké počasie a bojím sa kliešťov.Istejšie je to doma.
Ďakujem ti pekne a pozdravujem.V Ď A K A
@klaudia968
Máš dozaista šikovného muža,keď ti pomáha pri varení.Nie,nechodíme
po susedoch a jedlo stíhame skonzumovať a čo nie,tak ide do mrazničky.A keď som v zahraničí,tak potom to má moja pani ako výhru.
martamm
@mesiar50 , vynikajuci kolacik si upiekol, zacinaju nam dozrievat jahody, tak pride vhod takyto recept, mozem sa spytat, odkial si cerpal inspiraciu?
mesiar50
@martamm
Inšpiráciu som čerpal z knihy ,,Recepty zo života",ale recept som si prerobil podľa svojich predstáv.Ďakujem ti pekne.

havino
veľmi chutnô koláčik vyzerá a na môj veru ja som jahodový so snehom ešte nepiekla, ver, že napravím, až chuť som naň dostala, tak dobre vyzerá, len ja si počkám na slniečkové jahody, domáce nemám možnosť a tie kupované nestoja za reč, bez chuti, už ma ani neprekvapuje tvoja šikovnosť, vidieť, že Ťa to baví a pečieš svojim s láskou
mesiar50
@havino , potešenie je na mojej strane,že sa ti koláč páči.
Ďakujem ti za milý komentár a pekne ťa pozdravujem.

3sandra3
skvelý koláčik, a výborný postup práce.... dovolím si postupovať podľa neho, lebo my máme tiež veľa jahôd a robievam stále kokteily , tak teraz upečiem tento skvelý koláč.... mňaaam
jerica
@mesiar50 ako som si otvorila a začítala začala čítať recept, ostala som prekvapená so zložením surovín v ceste, hlavne kvasnice ma prekvapili, verím, to muselo byť vynikajúce, je jahodová sezóna a o chvíľu aj ríbezle sa budú červeňať v takomto koláčiku. Určite vyskúšam, jahody sú "pod nosom, len neviem kedy bude samozber, to môžem spraviť aj s čerešňami (májovky), tie už pomaly u nás na dvore končia. Tvoj rozpis je N°1 , ukladám nech nezabudnem.
zolik
@mesiar50 tak ja trene cesto s kvasnicami nepoznam. to si odkial vykutral tento recept? ja to ale vyskusam. plechovy kolac s jahodami robim sem tam s bublaninou. toto cesto sa zda hutnejsie, ze tie jahody udrzi a nepopadaju na dno. tak odkial si ho vykutrosil?
terinka55
@mesiar50 , samé dobroty nám servíruješ. Koláč je úžasný, chválim a letí k Tebe mojich 5*. Pekný deň!
babav
Zaujimavy postup pripravy tohto fajnoveho kolaca. Pekny recept .5*. KK.
ancicka
U nás jahody ešte len kvitnú,možno príde rad aj na takýto koláčik.kk
luss44
tak trené cesto s kvasnicami ani ja veru nepoznám, určite vyskúšam lebo vyzerá veľmi chutne, jahody nám už začínajú zrieť. No ale prísť z práce a čakať ma takýto koláčik... pani manželke závidím /v dobrom/ :) Z každého Tvojho rcp dýcha láska a starostlivosť, rada ich čítam. Prajem pekný slnečný deň :)
tereza
Dobrý recept, ja ho poznám, ale už si ho nepamätám presne, preto mi prišiel vhod tvoj recept a vyskúšam ho dnes. Včera som naoberala misku prvých jahôd, tak sa bude hodiť. Okrem toho mám novú elektrickú rúru, tak aj tú budem skúšať.
mesiar50
@zolik
Čo ma ,,šikanuješ" prosíma ťa ? Veď mám dovolenku.Tak je ako píšeš.V bublanine a v piškótovom ceste jahody poväčšine
klesajú ku dnu.Mastnejšie cestá ich skôr udržia na povrchu a masť sa s vodou nekamaráti tj. mastnejšie cesto sa nerozmočí tak ako iné piškótové cestá.












Ďakujem ti pekne a želám vám milé dámy pekný celý deň.
ps: v priložených receptúrach sú nejaké tie nedostatky no inak super.


alex37
@mesiar , čakám na ďalšie jahôdky, vyskúšam, máme radi bielkový sneh, je to taká "čerešnička na tortičke" ukladám a máš ***** :-)
mesiar50
Sorry to kopírovanie tých súborov som nejako nezvládol.
Poprosím pekne redakciu,nech tie prebytočné fotky zredukuje.
Ďakujem pekne.
babkamt
upútal ma tvoj výborný aktuálny jahodový koláč, ukladám, 5*. Tiež som si myslela, že spravím trené cesto, uložím jahody a na vrch dám sneh. Pekný deň ti prajem.
kukulienka71
veľmi sa mi páči tvoja aktivita, @mesiar50 , rodinka má iste radosť a my tiež. trené cesto je maslová piškóta podľa mojich znalostí, s droždím som sa v ňom nestretla, určite ho vyskúšam, páči sa mi aj sneh navrchu a tie vlnky sú umelecké, chválim:-) pekne naložený tanierik:-), 5*, KK
mesiar50
@alex37 ,Ahoj.Tie peny sú rôzne.Nemyslím teraz,len na ich
sladkosť ale aj na ich vzhľad.Mám medzi svojimi receptmi podobný koláč kde je pena na povrchu koláča snehobiela.Pri vysokých teplotách
automaticky zhnedne.Pri predstave toho pečenia,že piecť
tento koláč pri 100 C,pri hornom a dolnom ohreve elektrickej rúry bez ventilácie, kde by tá pena ostala biela a koláč by bol aj z vrchu aj zo spodu upečený no neviem,neviem chcelo by to otestovať najprv.
Ďakujem ti srdečne.


mesiar50
@jerica
Máš bezpochy pravdu.Do tohoto koláča sa môžu pridávať aj čerešne,slivky,broskyne,višne a iné kôstkovice.A keď máme chuť na bobule tak si do koláča,,nainštalujeme" maliny,čučoriedky,čierne či červené ríbezle,hrozno,jahody.Potešil ma tvoj komentár a preto ti veľmi pekne ďakujem.

mesiar50
@ancicka
U nás sa jahody už zbierajú,no ak rýchlo nevysvieti slniečko bude rýchlo po zbere,keďže viac dní po sebe u nás pršalo a ochladilo sa.
Ďakujem ti pekne.
mesiar50
@luss44
Zabudol som napísať,že kto používa droždie suché,tak ho môže samozrejme použiť.Zlatá si.Ďakujem veľmi pekne a tiež ti prajem vydarený a pekný deň.

@tereza
V prvom rade ti gratulujem k novej elektrickej rúre a nech sa ti v nej nič nepripáli.Väčšinou kolujú na webe trené cestá do ktorých sa pridáva prášok do pečiva.,,Oprášil" som staré knihy a tento recept ma zaujal. Ďakujem ti krásne.
ubka
Ako mnoho ďalších aj tento Tvoj recept pôsobí sviatočne a sviežo,tá pena tomu dodala na noblese . Rada vyskúšam tento typ cesta, však sme pred sezónou ovocia.
zolik
@mesiar50 si ma dostal do kolen. dakujem za vycerpavajucu odpoved aj so sprievodnou vizualnou dokumentaciou :-). si ozaj cenim, ze si si dal tu namahu s fotenim a pridanim, ked som ta teda uz tak "sikanovala". uz dam pokoj a prajem este peknu dovolenku.
mesiar50
@zolik maličkosť.Najmenej čo som mohol pre teba spraviť.Som rád,že
si moje predošlé písmo brala ako srandu.Srdečná vďaka a želám pekný
víkend.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia