Jahodový koláč fotorecept

zirafninka1 - fotkazirafninka1, 26. mája 2011

Suroviny

Cesto :
250 g
100 g
40 g
8 g
 štipka
125 g
1 ks
Náplň:
500 g čerstvé
50 g
3 PL
 trocha
1 tyčinka
Poleva:
200 g
200 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Vo veľkej mise zmiešame múku, cukor, kakao a štipku soli. Pridáme studené maslo nakrájané na malé kúsočky. Premiešame "na mrveničku". Pridáme vajce a krátko zapracujeme. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke 30 minút.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozvaľkáme, prenesieme do koláčovej formy vystlanej papierom na pečenie.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prekryjeme ďalším kusom papiera na pečenie, zasypeme strukovinou alebo retiazkou na pečenie (tzv. slepé pečenie) a v rúre vyhriatej na 180 C pečieme 10 minút.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Papier so strukovinou zložíme a cesto dopečieme ďalších 10 minút.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jahody odstôpkujeme, umyjeme.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jahody rozmixujeme (možeme aj precediť) a pridáme cukor.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    3 PL citrónovej štavy, 3 PL jahodového pyré a cca 3 PL vody dáme do malého hrnca, pridáme natrhanú agarovú tyčinku. Necháme 20 minút bobtnať. Po 20 minútach na miernom ohni varíme, kým sa agar nerozpusti. K agarovej tekutine pridávame za stáleho miešania jahodové pyré (asi 5 PL), aby sa hmota nezrazila. Potom pridáme aj zvyšok jahodového pyré. Dobre premiešame.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tuhnúce želé nalejeme na upečený koláčový korpus. Necháme úplne stuhnúť.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Smotanu zohrejeme. Odstavíme. Pridáme čokoládu nalámanú na kúsky. Necháme asi 1 minútu stáť, potom rozmiešame do hladkého krému. Navrstvíme na jahodové želé.

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Inšpirované receptom zo stránky http://www.socook.net .

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

strecko
vyzera to uuuzasne... prosim ta co je to ta agarova tycinka? asi nie som tak znala kucharskeho umenia bo som sa s tym este nestretla dakujem :)
betka11
@strecko agar je želatina na prírodnej báze,mali by to predávať v zdravej výžive,možno by to mohli mať aj v dm drogerií
sissi29
S agárovou tyčinkou som nikdy nepracovala. Kde sa da kúpiť?
sissi29
Takže v zdravej výžive alebo v dm drogérii? Poobzerám sa. Ak by sa mi ju nepodarilo násjť, možem použiť namiesto agar tyčinky obyčajnú želatinu?
betka11
ja si myslím že ano alebo môžeš použiť aj zlatý klas len už to nebude také jasne červené
zirafninka1
Dakujem za pochvaly. Agar je len nahrada zelatiny. V povodnom recepte bola zelatina. Mnozstvo pozriem ked budem doma.
evanaaa
Koláč hodný Zirafninky, krása. A tá chuť, viem si predstaviť. Myslím, že stačí aj obyčajná želatína, Agar-agar nie je všade dostupný, škoda, prečo ho nemôžu normálne predávať.
ajrin
Prosim ta ako si urobila tu vzorku na povrchu? Uz 10 minut si s tym lamem hlavu ale nedokazem na to prist-hadam si ho nedala na hrnciarsky kruh,tocila a niecim jemne ryla? Vyzera fantasticky,este som taky cerveny kolac nevidela,musi byt aj fajnovy
ankha
nádherné určite to vyskúšam :)
cinkla
Namiesto agarovej tycinky sa da v predajniach , kde predavaju bio- produkty , kupit "Agar - agar" v prasku. Je to zelirovaci prostriedok na baze morskych rias.
Recept sa velmi paci aj mne. Rada ho vyskusam.
loo6969
nemam skusenosti s polevou robenou so smotanou, to aj stuhne ako klasicka s tukom?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia