Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Jahodové venčeky

imaginarium - fotkaimaginarium, 6. decembra 2017

Mikulášske venčeky s jahôdkami pre mojich najdrahších. S takými čerstvými jahodami, aké sa len dajú v zime zohnať. Už sa teším, keď ich upečiem Zobraziť celý popisMikulášske venčeky s jahôdkami pre mojich najdrahších. S takými čerstvými jahodami, aké sa len dajú v zime zohnať. Už sa teším, keď ich upečiem v lete :)

20
porcií
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Omládek (redší kvas):
130 g (celozrnná špaldová)
100 ml
1 ČL (alebo med)
20 g
Cesto:
380 g (celozrnná špaldová)
50 g (trstinový)
20 g
50 ml
50 g
2 ks
štipka
Plnka:
500 ml (alebo zmrazené)
250 g
1 ks
50 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Nachystáme si suroviny, vytiahneme maslo, aby zmäklo a jahody, ak sú zmrznuté. Zmiešame suroviny na omládek a necháme 45 - 60 minút vykysnúť. Pridáme ho ku zvyšným surovinám na cesto a vymiesime hladké cesto. Necháme vykysnúť asi 60 minút.

    Jahodové venčeky  - obrázok 1
  2. 2

    Kým nám kysne cesto, pripravíme si krém. Rozmixujeme jahody a uvaríme so Zlatým klasom a jedným vanilkovým cukrom na hustý puding. Ja som mala mrazené domáce jahody a jedna zmrzlinová miska bolo presne 500 ml rozmixovanej hmoty. Môžete pridať viac cukru, podľa toho, aké sladké jahôdky máte.

    Jahodové venčeky  - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 20 častí (alebo menej, ak chcete mať väčšie venčeky). Každý kúsok cesta rozšúlame na dlhý šúlok (asi 40 - 45 cm) a zapletieme do tvaru venčeka. Najprv spravíme očko - to bude v podstate veľkosť budúceho venčeka. Potom zoberieme jednu nožičku a obtočíme ju okolo očka. To isté spravíme aj s druhou nožičkou a obe pevne spojíme. Venčeky poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom (môžete pridať lyžicu mlieka, aby sa ešte krajšie leskli) a upečieme do zlatista (10 minút na 200 °C).

    Jahodové venčeky  - obrázok 3
  4. 4

    Maslo vyšľaháme s tromi lyžicami práškového cukru (50 g) do peny. Jahodový puding prešľaháme mixérom a pekne to spolu vymiešame do úžasného krému.

    Jahodové venčeky  - obrázok 4
  5. 5

    Krém si dáme do sáčku so zdobítkom. Kto nemá doma pomocníka, tak si môže dať sáčok do vysokého pohára a tak si ho jednoducho naplniť. Venčeky rozrežeme a naplníme.

    Jahodové venčeky  - obrázok 5
  6. 6

    A máme hotovo :)

    Jahodové venčeky  - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Oh, to je krásný a zajímavý recept s detailním postupem. Hned bych ochutnala, se mi sliny sbíhají! Jsi šikulka! Díky za receptík.
imaginarium
Ďakujem @Haji :) Zaspomínala som si na brigádnické časy v pekárňach a trošku sa pohrala s cestom a musím povedať, že som na ne vážne pyšná :)

1x zolik
marienka44
ten puding do krému si robila bez mlieka? páči sami recept, ukladám do kk.
marienka44
ja som si myslela doteraz, že kvások sa robí z ražnej múky a ty ho máš z pšeničnej-špaldovej, zaujímavé.
imaginarium
@Marienka44 Áno, puding je bez mlieka, čisto rozmixované jahody a úžasne ich tam potom bolo cítiť. To sa vôbec nedá porovnať s pudingom s jahodovou príchuťou. Ďakujem za uloženie, dúfam, že raz nastane čas na vyskúšanie, určite nebudeš sklamaná :-)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia