Jahodová zmrzlina

Jahodová zmrzlina (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Domácu zmrzlinu robím celkom bežne, dokonca mám aj zmrzlinovač. Použila som ho iba raz a keby som mala popísať skúsenosti vyšlo by to na tri strany a polovica z toho by boli sprosté slová. Mám aj veľa receptov, ale odkedy som vyskúšala tento spôsob prípravy, inak už nerobím. Výhoda je, že jahody môžete nahradiť akýmkoľvek ovocím. Zmrzlinu netreba v mrazničke miešať, nespravia sa kryštáliky je skrátka super.

20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Každý rok chodíme do blízkeho družstva na samozber jahôd. Keď môjmu mužovi poviem dones 5 kg, on donesie desať. A ja potom rozmýšľam čo s tým, hlavne keď džemu mám plnú komoru. Tak som zamrazila jahody aj jahodovú dreň, aj koláč som upiekla, najedli sme sa do sýtosti a vyšlo aj na zmrzlinu.
  2. Základom tejto zmrzliny je ľubovoľné ovocie + banány. Banány zmrzlinu zahustia a aj osladia. Jahody aj banány nakrájame na menšie kúsky a dáme do mrazničky aspoň na tri hodiny. Potom ich vložíme do mixéra, pridáme šľahačku a jogurt a rozmixujeme na hladkú hmotu. Ochutnajte a oslaďte podľa vlastnej chuti. Ja som dala lyžicu medu a pár kvapiek citrónovej šťavy ktorá zvýrazní chuť jahôd.
  3. Čím hustejší jogurt použijete, tým bude zmrzlina krémovejšia. Použiť môžete aj kyslú smotanu. Ale žiadne light, dobrú poctivú tučnú smotanu. Ja som ešte na záver pridala za hrsť nadrobno posekaných jahôd. Už v tejto chvíli máte hotový mrazený jahodový krém ktorý keď dáte do pohára a prilejete mlieko máte fantastický koktail.
  4. Jahodový krém dáme do vhodnej uzatvárateľnej nádoby a šupneme do mrazáka. Pred podávaním nechajte chvíľu postáť na kuchynskej linke aby zmrzlina povolila. Potom sa už dá celkom pekne naberať.
  5. Robila som aj jahodovo-čokoládové srdiečka. Sú pekné na ozdobu, ale hlavne spojenie čokolády a jahôd je úplne fantastické.
  6. A môžeme si nabrať len tak do pohára, ozdobiť jahodami, čokoládou, medovkou...
  7. alebo sa trošku pohrať z vlastnou fantáziou :)