Jahodová špaldová torta (fotorecept)
Autor receptu: paploska
Už tradične patrí v júni jahodová torta k manželovým narodeninám (ja mám zimnú
orechovú :-) ). Skombinovala som obľúbené ingrediencie mojej polovičky a vznikla táto
lahodná a nadýchaná torta. Určite aj veľmi kalorická, ale chutila všetkým :-)
60 minút príprava |
20 minút na 175 °C |
Postup
- Pripravíme si cesto. Bielka vyšľaháme s polovicou trstinového cukru do hustej peny. Zvyšný cukor šľaháme 4 min. so žĺtkami a pridáme horúcu vodu. Vyšľaháme do peny. Do žĺtok pridávame na 3x zmiešanú múku s práškom do pečiva (tentokrát som nemala a vyrástla aj tak) a bielka. Miešame opatrne a v jenom smere. Strednú tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a pečieme v rúre na 175 st. asi 20 min.
- Na plnku si najprv rozmixujeme jahody na kašu.
- V smotane si rozpustíme 2,5 balenia želatíny zn. Alnatura z DM. Zafunguje to aj s bežne dostupnou želatínou. Mierne varíme 1 min. Smotanu po vychladnutí vmiešame do mascarpone spolu s jahodovou zmesou. Plnku dáme do chladničky.
- Vychladnuté cesto prekrojíme na polovicu. Pokvapkáme balzamikovou redukciou, ale môžete použiť aj jahodový sirup a potrieme ho polovicou plnky. Na plnku poukladáme jahody a zakryjeme plnkou. Prikryjeme vrchným cestom. Na vrch pekne poukladáme jahody. Želatínu rozpustíme podľa návodu, pridáme jahodový sirup a cukor podľa chuti. Želatínu necháme mierne vychladnúť a ešte teplou polejeme tortu.
- Dobrú chuť :-)