Jahodová špaldová torta (fotorecept)

Autor receptu: paploska

Už tradične patrí v júni jahodová torta k manželovým narodeninám (ja mám zimnú orechovú :-) ). Skombinovala som obľúbené ingrediencie mojej polovičky a vznikla táto lahodná a nadýchaná torta. Určite aj veľmi kalorická, ale chutila všetkým :-)

60 minút
príprava
20 minút
na 175 °C

Postup

  1. Pripravíme si cesto. Bielka vyšľaháme s polovicou trstinového cukru do hustej peny. Zvyšný cukor šľaháme 4 min. so žĺtkami a pridáme horúcu vodu. Vyšľaháme do peny. Do žĺtok pridávame na 3x zmiešanú múku s práškom do pečiva (tentokrát som nemala a vyrástla aj tak) a bielka. Miešame opatrne a v jenom smere. Strednú tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a pečieme v rúre na 175 st. asi 20 min.
  2. Na plnku si najprv rozmixujeme jahody na kašu.
  3. V smotane si rozpustíme 2,5 balenia želatíny zn. Alnatura z DM. Zafunguje to aj s bežne dostupnou želatínou. Mierne varíme 1 min. Smotanu po vychladnutí vmiešame do mascarpone spolu s jahodovou zmesou. Plnku dáme do chladničky.
  4. Vychladnuté cesto prekrojíme na polovicu. Pokvapkáme balzamikovou redukciou, ale môžete použiť aj jahodový sirup a potrieme ho polovicou plnky. Na plnku poukladáme jahody a zakryjeme plnkou. Prikryjeme vrchným cestom. Na vrch pekne poukladáme jahody. Želatínu rozpustíme podľa návodu, pridáme jahodový sirup a cukor podľa chuti. Želatínu necháme mierne vychladnúť a ešte teplou polejeme tortu.
  5. Dobrú chuť :-)