Jahodová špaldová torta fotorecept

paploska - fotkapaploska, 12. júna 2014
Jahodová špaldová torta (fotorecept)
Foto: paploska

Už tradične patrí v júni jahodová torta k manželovým narodeninám (ja mám zimnú orechovú :-) ). Skombinovala som obľúbené ingrediencie mojej polovičky a vznikla Zobraziť celý popisUž tradične patrí v júni jahodová torta k manželovým narodeninám (ja mám zimnú orechovú :-) ). Skombinovala som obľúbené ingrediencie mojej polovičky a vznikla táto lahodná a nadýchaná torta. Určite aj veľmi kalorická, ale chutila všetkým :-)

60 minút
príprava
20 minút
na 175 °C

Suroviny

5 ks
200 g
160 g
40 g
1 ČL Alnatura
5 PL
PLNKA:
500 g
200 g
2,5 bal.
400 g
2 bal.
4 PL
1 PL
400 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si cesto. Bielka vyšľaháme s polovicou trstinového cukru do hustej peny. Zvyšný cukor šľaháme 4 min. so žĺtkami a pridáme horúcu vodu. Vyšľaháme do peny. Do žĺtok pridávame na 3x zmiešanú múku s práškom do pečiva (tentokrát som nemala a vyrástla aj tak) a bielka. Miešame opatrne a v jenom smere. Strednú tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a pečieme v rúre na 175 st. asi 20 min.

    Jahodová špaldová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na plnku si najprv rozmixujeme jahody na kašu.

    Jahodová špaldová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V smotane si rozpustíme 2,5 balenia želatíny zn. Alnatura z DM. Zafunguje to aj s bežne dostupnou želatínou. Mierne varíme 1 min. Smotanu po vychladnutí vmiešame do mascarpone spolu s jahodovou zmesou. Plnku dáme do chladničky.

    Jahodová špaldová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vychladnuté cesto prekrojíme na polovicu. Pokvapkáme balzamikovou redukciou, ale môžete použiť aj jahodový sirup a potrieme ho polovicou plnky. Na plnku poukladáme jahody a zakryjeme plnkou. Prikryjeme vrchným cestom. Na vrch pekne poukladáme jahody. Želatínu rozpustíme podľa návodu, pridáme jahodový sirup a cukor podľa chuti. Želatínu necháme mierne vychladnúť a ešte teplou polejeme tortu.

    Jahodová špaldová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dobrú chuť :-)

    Jahodová špaldová torta (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

eviana
Woooou... tak tá je presne podľa mojej chuti a ešte aj zo špaldovej múky - veľmi chválim, musela byť úžasná, už na pohľad krásna a svieža, mňam. My to s narodkami máme opačne - ja som zimná a milujem jahody a on zasa viac menej letný a má rad orechovú... ale táto Tvoja by nám chutila obom, tlieskam :) 5*
pusta
krásna nadýchaná torta, výborné ingrediencie skvele skombinované a veľmi chutná a osviežujúca.
@paloska , prosííím ťa, čo tam po nejakých kakóriách, však nezheš naraz veľa a nie každý deň :-)))
chválim a 5* plným právom.
afataga
kuskom by som nepohrdla, ale nez tej traslavej veci navrchu :-) vyhrala si sa len co je pravda
paploska
Ďakujem všetkým za milé komentíky. Budem rada, ak ju vyskúšate. Zabudla som dodať, že torta musí v chladničke tuhnúť aj 15 hod.
danda3
Vydarená tortička, jahodové torty milujem.☺
havino
minulý týždeň som robila veľmi podobne, ale rez, ale len na jednom piškóte, tiež jahody aj v kréme, plus jahody a želatína, veľmi pekne ju máš a viem, že aj chutná je
paploska
@mesiar50 ďakujem pekne :-)
@danda3 ďakujem vyskúšaj, verím, že zachutí
@havino ja som sa s ňou trochu vypiplala, mala som predtým deň voľna, tak sa dalo. ale inak preferujem rýchle varenie a pečenie :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia