Jahňacina s bok choy a ružičkovým kelom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Koncom jari t. r. sa v našej domácnosti uskutočnila bilaterálna porada Des Moines Iowa a Phoenix Arizona. V priebehu troch dní sa riešil jediný zásadný, no zato milý problém. Návšteva dcérky Angeliky s Lilinkou a Samkom. Ich 14-denný pobyt sme „rozpitvali“ do najmenších detailov. Úbytok energií som riešil aj prípravou jemnej jahňaciny s ľahkou prílohou. Zvolil som pečený jemný mladý „bok choy“, s ružičkovým kelom a mojim obľúbeným petržlenom. Bol som na svoj výkon hrdý! „Šmakovalo“ ozaj všetkým!

4
porcie
12-15 minút
príprava
2x3 a 2x14 minút
na 200-210 °C

Suroviny

Postup

  1. Kúsky jahňaciny som jemne naklepal hánkami ruky, okorenil soľou, čMČK a čMB (jalovcom); poukladal som ich na pomocnú tácňu a nechal na kraji stola, než som pripravil prílohu. Jej pečenie trvá dlhšie, ako mäsa. Začal som petržlenom; vydrhol som ho pod tečúcou vodou pomocou kuchňskej „špecikefky“, pokrájal na „štangličky“; rozložil po pekáči, prstami osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), pokropil slnečnicovým olejom, rukami premiešal a vložil na 14´ do rúry vyhriatej na 200 °C (420 °F). Podobne som pripravil aj bok choy a väčšie ružičky kelu, ktoré som rozkrojil na ½; oboje som okorenil soľou a čMČK; rozložil na pekáčoch, pokropil slnečnicovým olejom a rukami premiešal. Medzitým prebehla 1. fáza pečenia koreňového petržlenu. Poobracaný som ho poukladal medzi bok choy a pekáče vložil na 7´ do už vyhriatej rúry. Ružičkový kel bol na samostatnom pekáči. Po 7´ som zeleninu pootáčal, porozkladal po nej „hoblinky“ masla a vrátil ešte na 7´dopiecť.
  2. Medzičas som využil na prípravu oddýchnutej jahňaciny, ktorú som iba rozložil na panvici a opiekol po 3´ (max 4´) na obidvoch stranách. Pri kontrole „pohotovosti“ na jej konzumáciu, používam, ako pri „steak_och“, tzv. „fintu à la Mario Batali“; zopár razy prstami zatlačím do pečiaceho sa mäsa, ktoré musí reagovať podobne, ako keď prostredníkom a prsteníkom pravej dlane, zatlačím do svalu pod palcom ľavej dlane!
  3. Mäso po upečení vyzerá takto pekne červenohnedo a pred jeho podávaním, hneď za horúca, ale už pri vypnutom ohreve, na každý kúsok položím trošku hrubšiu „hoblinku“ masla.
  4. Nuž a na tanieri to potom všetko vôňami láka na zjedenie.
  5. Podobne, ako pri každej návšteve mojeho švagra, aj tentoraz súčasťou obeda bola moja hovädzia polievka. Na taniere sa musí porcovať „vriaca a eščik kuščik prihrac“. Moja švagriná Chi-Yen, ju však konzumuje z misky a zásadne pomocou paličiek. Predkladám Vám dôkaz, len ma jej prosím neprezraďte! Šikovne povyberá rezance, mäso i zeleninu a polievku vypije nakoniec.
  6. Je naozaj talentovaná a šikovná maliarka. Predstavujem Vám jeden z jej obrazov,
  7. ktorého motív bol použitý aj na dámske ozdobné hodvábne šatky, ktorými obdarovala Angeliku, Lilinku aj moju krajšiu a sladšiu ½.