Jahňacie ragú

Jahňacie ragú s bryndzovými pirohmi

Autor receptu: redakcia

10
porcií
120 minút
príprava

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, najlepšie deň vopred. Ošúpeme a najemno postrúhame. Z múky, vajca, zo soli a zemiakov uhnetieme cesto. Rozdelíme ho na dve polovice a necháme postáť asi 10 minút.
  2. Medzitým pripravíme plnku – vymiešaním bryndze, masla a posekanej petržlenovej vňate. Mierne ju osolíme.
  3. Zemiakové cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 mm a povykrajujeme kolieska, ktoré naplníme plnkou. Kolieska preložíme a kraje pritlačíme vidličkou. Pirohy varíme vo vode, do ktorej pridáme olej a trochu soli. Keď voda zovrie, pirohy ešte krátko povaríme. Pred podávaním pirohy prehodíme na panvici s lyžicou masla alebo kačacieho tuku.
  4. Pre bezlepkový variant nahradíme klasickú múku za mix 100 g ryžovej, 100 g kukuričnej a 100 g tapiokovej múky.
  5. Ragú: Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky. Sprudka orestujeme na oleji, aby sa uzatvorili póry mäsa a tým bolo jemnejšie. Pridáme na kocky pokrájanú cibuľu a zeleninu. Všetko spolu restujeme, až kým sa neodvarí všetka tekutina. Pridáme pretlak, ktorý tiež chvíľu restujeme, a nakoniec všetko zalejeme vínom. Keď základ zhustne, prilejeme vývar alebo vodu tak, aby bolo mäso asi 5 cm zaliate. Pridáme bobkový list, soľ, korenie, prikryjeme a dusíme do zmäknutia. Po zmäknutí ragú dochutíme roztlačeným cesnakom, pridáme vetvičku rozmarínu a necháme ešte odpočinúť 10 minút.
  6. Ragú podávame s pirohami, kopčekom kyslej smotany a posypeme opraženou slaninou.