Jahňacie ragú
Jahňacie ragú s bryndzovými pirohmi
Autor receptu: redakcia
10 porcií |
120 minút príprava |
Postup- Zemiaky uvaríme v šupke, najlepšie deň vopred.
Ošúpeme a najemno postrúhame. Z múky, vajca, zo
soli a zemiakov uhnetieme cesto. Rozdelíme ho na
dve polovice a necháme postáť asi 10 minút.
- Medzitým pripravíme plnku – vymiešaním bryndze, masla
a posekanej petržlenovej vňate. Mierne ju osolíme.
- Zemiakové cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 mm a povykrajujeme kolieska,
ktoré naplníme plnkou. Kolieska preložíme a kraje
pritlačíme vidličkou. Pirohy varíme vo vode, do
ktorej pridáme olej a trochu soli. Keď voda zovrie,
pirohy ešte krátko povaríme. Pred podávaním pirohy
prehodíme na panvici s lyžicou masla alebo kačacieho tuku.
- Pre bezlepkový variant nahradíme klasickú múku
za mix 100 g ryžovej, 100 g kukuričnej
a 100 g tapiokovej múky.
- Ragú: Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na
kocky. Sprudka orestujeme na oleji, aby sa uzatvorili
póry mäsa a tým bolo jemnejšie. Pridáme na kocky
pokrájanú cibuľu a zeleninu. Všetko spolu restujeme,
až kým sa neodvarí všetka tekutina. Pridáme pretlak, ktorý tiež chvíľu restujeme, a nakoniec všetko
zalejeme vínom. Keď základ zhustne, prilejeme vývar
alebo vodu tak, aby bolo mäso asi 5 cm zaliate. Pridáme bobkový list, soľ, korenie, prikryjeme a dusíme
do zmäknutia. Po zmäknutí ragú dochutíme roztlačeným cesnakom, pridáme vetvičku rozmarínu
a necháme ešte odpočinúť 10 minút.
- Ragú podávame s pirohami, kopčekom kyslej smotany a posypeme opraženou slaninou.
|