Pečená jahňacina

Jahňacie pliecko s rozmarínom, tymianom a červenou cibuľou (fotorecept)

Autor receptu: frezia

Lahke, vonave a velmi chutne.

4
porcie
45 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Postup

  1. Kupime si pekny kus jahnaciny. Ja pouzivam najradsej pliecko, ale mozete pouzit aj stehno.
  2. Kedze som ho chcela naplnit bylinkami, musela som ho vykostit. To je aspon pre mna ta najtazsia praca, ktora mi zabrala najviac casu. Potom si pripravime vsetky suroviny. Slaninku si pokrajame na kocky, cibulu na väcsie kusy, cesnak na platky, susene paradajky marinovane v oleji na kusky, kardamom si v maziari roztlacime, supky vyhodime, polovicu byliniek nadrobno pokrajame, feferonku taktiez.
  3. Mäsovy plat posolime, okorenime z oboch stran. Vnutornu stranu natrieme horcicou, ja som pouzila hrubozrnnu, ale mozete pouzit aj dijonsku. Poukladame paradajky, cesnak, feferonku a zasypeme to bylinkami.
  4. Snazime sa spravit peknu roladu, ja som si pomahala sparatkami, ktoru zviazeme kuchynskou nitou.
  5. Rozpalime v pekaci olej, pridame slaninku, trocha ju oprazime, pridame roladu a poopekame ju zo vsetkych stran, aby nam mäso zostalo stavnate. Pridame cibulu, cesnak, trocha to oprazime a kardamom, po stvrt lyzicky rimskej mletej rasce a skorice, kusok feferonky a za lyzicu paradajkoveho pretlaku. Podlejeme to horucim vyvarom podla potreby a vinom. Nie vsetky tekutiny naraz pridat, ale postupne, len kolko treba. Pridame bylinky, zakryjeme a vlozime do rury vyhriatej na 200 °C.
  6. Pecieme asi jeden a pol hodiny, raz, dvakrat mäso otocime. Poslednu stvrthodinu pecieme odokryte. Po cely cas sa bytom rozplyva nadherna vona. Podla potreby posolime a pokorenime. Ako prilohu sme mali rozmarinove zemiaky, pecene papricky (pimientos) a mrkvu s hrozienkami. Kedze nam vzniklo vela vybornej stavy, hodi sa k tomu aj hubova ryza, alebo tarhona, zemiakova kasa...