Jahňacie kotlety s kašou a mrkvou

Dušan Platko
šéfkuchár Korzo café & restaurant v Bratislave, 27. decembra 2015
Jahňacie kotlety s kašou a mrkvou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Jahňacie kotlety:
1 kg
100 g
4 steblá
1 vetvička
Šafranová kaša:
800 g
2 vrecúška
150 g
100 ml
1 čl
Farebná mrkva:
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Jahňacie kotlety: Kotlety zbavíme blán a orežeme nežiaduce časti. Kostičky očistíme tupou stranou noža. Roztopíme maslo a vložíme doň byliny. Teplotou sa uvoľnia éterické oleje a arómy. Maslo necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Do mäkkého, ale nie teplého masla vložíme jahňacie kotlety. Necháme odležať v chladničke jeden deň.

  2. 2

    Z chladničky kotlety vyberieme skôr, aby sa maslo rozpustilo. Kotlety vytiahneme a zbavíme masla. Na rozpálenej panvici opečieme z každej strany. Dáme bokom na 2 – 3 minúty odležať.

  3. 3

    Šafranová kaša: Na pekáč vysypeme hrubú morskú soľ. Zemiaky v šupke uložíme na soľ a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme asi 30 minút pri teplote 180 °C. Teplé zemiaky vydlabeme. Prevarenú smotanu so šafranom a maslom vylejeme na zemiaky a metličkou na šľahanie vytvoríme kašu. Dochutíme soľou a dijonskou horčicou.

  4. 4

    Farebná mrkvička: Mrkvu zbavíme šupy. Nakrájame na diamanty tak, že mrkvu krájame v 45-stupňovom uhle a otáčame po každom reze o 90 stupňov. Vodu s octom, cukrom a soľou privedieme do varu. Vložíme mrkvičky a varíme asi 2 minúty. Mrkva musí byť chrumkavá. Vyberieme a prudko ochladíme v ľadovej vode. Na panvici speníme maslo a pridáme mrkvičky. Chvíľu restujeme.

Diskusia k receptu