Jahňacie kotlety

Jahňacie kotletky s pikantnou omáčkou a polentou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Recept, kde by nebol problém zmeniť názov. Inšpirovali ma tri impulzy. Prvý, z nového časopisu „Milk street“, kde na str. 17 je uvedený taliansky rcp „Bagna d´Interno”, čo je vlastne pikantná paradajková omáčka s cesnakom a ančovičkami. Ten druhý ma zaviedol do 50. rokov, kedy moja babka „čarovala“ so žltou kukuričnou „puľentou“, teda s polentou. Nuž a napokon krehký kotletový bok z novozelandských jahniat, ktoré ešte nepoznali chuť trávy. Ich „mixom“ vznikla podoba aj tohoto mojeho trojreceptu.

4-6
porcie
15 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Postup

  1. V panvici som minútku-dve porestoval plátky cesnakových strúčikov, zaliate 3÷4 PL olivového oleja, pridal ku nim „škatuľku“ ančovičiek a po ich roztopení KL sušených feferónkovch zrniečok.
  2. Nasledovala 1/3 pokrájaných cherry paradajok a
  3. 2/3 celých, ktoré som po premiešaní prikryl a nechal, s občasným premiešaním dusiť, až začali praskať; trvalo to nejakých 10÷12´, kedy sa trošku zredukovala aj tekutina.
  4. Potom som do nich prilial 3 PL octu z červeného vína, premiešal, ochutnal, trošku osolil a „oeMČeKoval“ čerstvo mletým čiernym korením a
  5. po prevretí polial extra panenským olivovým olejom, asi 2 PL, zasypal veľkým hrnčekom lístočkov čerstvej bazaličky voňavej a tzv. pikantná omáčka bola hotová.
  6. Nasledovala polenta, ktorú som urobil podobnou technológiou ako detskú pšeničnú krupicu; do panvice som nalial dve odmerky kyslého mlieka kravského a odmerku sladkého kozieho, pridal štipku soli a po „zabublaní“ postupne, počas nepretržitého miešania, prisypoval hrubú krupicu z bielej mletej sušenej kukurice.
  7. Na záver, podľa starého dobrého zvyku, som pridal do polenty kocku, dve PL masla, zamiešal a venoval sa
  8. jahňaciemu boku, ktorý som odblanil, umyl a pokrájal na jednotlivé kotletky (čím som získal mäso s rúčkou), obojstranne som ich posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením a
  9. následne opiekol po 2÷3´ na každej strane (@Ferno a @Evanaaa i ostatní oponenti si ich môžu pripraviť podľa vlastných chutí a požiadaviek, nám chutili takto pripravené) a za horúca
  10. poukladal na jedotlivé taniere.
  11. V tieni pod fikusovníkovým stromom sa darí aj niektorým mojim bylinkám; v popredí je rozmarín obkolesený mätou a vo vedľajšom kvetináči moja obľúbená bazalička voňavá!