Jahňacie kolienko na strapačkách

Štefan Psotný
šéfkuchár hotela Strachanovka v Liptovskom Jáne, 21. januára 2016
Jahňacie kolienko na strapačkách
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
30 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
1 kg
1 ks
400 g
300 g
100 g
8 strúčikov




Postup

  1. 1

    Jahňacinu položíme na plech, pridáme rozmarín a cesnak a zalejeme husacou masťou ohriatou na 80 °C.

  2. 2

    V rúre vyhriatej na 100 °C konfitujeme asi 2 hodiny. Po dorobení necháme mäso vychladnúť v tuku.

  3. 3

    Pred podávaním mäso vyberieme z masti, odstránime prebytočný tuk a upečieme do chrumkava vo vyhriatej rúre.

  4. 4

    V mise urobíme klasické cesto na zemiakové halušky a uvaríme ich. Kyslú kapustu podusíme v hrnci, dochutíme cukrom a zahustíme zotretým zemiakom. Pridáme do halušiek, zamiešame a podávame aj s kolienkom.

Diskusia k receptu

miros605
Súhlasím s vyššie uvedeným názorom. Chybou v texte je už rozdiel v teplotách konfitovania (nie som si istý, či väčšina čitateľov vie o akú tepelnú úpravu sa jedná). To isté platí o recept na halušky a dochutenie kapusty na strapačky. Myslím na tie začínajúce gazdinky, ktoré zúfalo hľadajú presné recepty a hlavne postupy na uvarenie relatívne jednoduchých jedál, na ktoré boli ich manželia zvyknutí doma u maminky.
miros605
Súhlasím s vyššie uvedeným názorom. Chybou v texte je už rozdiel v teplotách konfitovania (nie som si istý, či väčšina čitateľov vie o akú tepelnú úpravu sa jedná). To isté platí o recept na halušky a dochutenie kapusty na strapačky. Myslím na tie začínajúce gazdinky, ktoré zúfalo hľadajú presné recepty a hlavne postupy na uvarenie relatívne jednoduchých jedál, na ktoré boli ich manželia zvyknutí doma u maminky.
boxik
Tieto recepty a preto sa na to hnevám aj ja ,nie sú preto aby ste si to uvarili doma ale aby sa pán šéfkuchár pochválil aký je šikovný a hlavne aby vás nalákal do zariadenia kde pracuje. Najväčší gól je však to ,možno tu to neplatí v tomto prípade, že prídete do tejto reštaurácie a pýtate si jedlo ktoré uverejnil ich šéfkuchár a personál na vás pozerá ako by ste spadli z višne a netušia čo to vlastne od nich chcete,veď ako správny zákazník si máte dať nejakú slovenskú klasiku,rezeň hranolky a podobné chuťovečky ,stalo sa mi dvakrát v dvoch zariadeniach na západe Slovenska. Po krátkej debate sme dospeli ku konsenzu v tom , že keď už ste tak náročný zákazník oni sú schopní urobiť všetko čo si zažiadate len to musíte oznámiť vopred aby sa na to že chcete zvláštny obed pripravili.
1x motyka
kukulienka71
@boxik , schuti som sa zasmiala na poslednej vete, aj keď je to skôr smutné. Napíš mi, prosím, do TS meno zariadenia, ktoré spomínaš, aby som ho mohla zďaleka obísť. Apropo, mohla by tu byť rubrika Testujeme zariadenia spoločného stravovania, uvítala by som ju.
boxik
kukulienka@ to sa nesmie verejne prezentovať , to by bolo porušenie kódexu
kukulienka71
Ktorého?:-)
veď existujú aj zariadenia na vysokej úrovni, ani nemusia byť nóbl, tak by to predsa nebolo len o kritike...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia