Jahňací tajine so zelenými olivami fotorecept

safran - fotkasafran, 7. apríla 2014
Jahňací tajine so zelenými olivami (fotorecept)
Foto: safran

Spomienka na Maroko, aj s kus kusom aj s harissou, čo vyrazí dych. Hneď po príchode z dovolenky som si kúpila kuchársku knihu, vždy Zobraziť celý popisSpomienka na Maroko, aj s kus kusom aj s harissou, čo vyrazí dych. Hneď po príchode z dovolenky som si kúpila kuchársku knihu, vždy to tak robím, kým si pamätám presne tú ozajskú chuť na jazyku. Viaceré tuniské a marocké som už robila, bolo to pred rokmi, tento mi ostal. Ako som videla jahňací krk - bolo rozhodnuté. Recept pre tých, čo majú čas, možnosť a chuť sa najmenej hodinu vrtieť v kuchyni - iba toľko sa dusí mäso... o výrobe vlastnej harissy nehovoriac.

2
porcie
7 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
hrsť malá
1 palec
1 čl
1 PL
1 čl
1 čl
1 celý
0,5 dl
Príloha:
1 hrnček
1/2 ks
hrsť malá




Postup

  1. 1

    V modročervenom HM je teraz dostať vákuovo balené priečne rezy jahňacím krkom, píšu premium kvality, dovoz z Maďarska. 435g je na 2 porcie tak akurát. Vo woku som rozohriala olivový olej, naň položila umyté a usušené plátky mäsa, narezané na okrajoch, aby sa nekrútili. Opekala som až do takej tej správnej tmavomedovej farby. Mal by sa pridať sušený ďumbier, ale vždy dám prednosť čerstvému. Potom som potrela pestom z medvedieho cesnaku, čo ostalo na dne skleneného pohárika jednu stranu mäsa, po minútke zaliala vodou len tak, aby sa mäso nepotopilo. V originálnom recepte je písaný 1 strúčik cesnaku a šafrán. Keď som dala pesto, trochu agresívnejšie ako varený cesnak, použila som namiesto šafránu kurkumu.

    Jahňací tajine so zelenými olivami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso necháme pod pokrievkou dusiť celú hodinu. Napriek tomu, že plátky mali asi 1cm hrúbku, naozaj ten čas potrebujú. Po hodine vznikne šťava s oddeleným tukom na povrchu. Pridáme odkôstkované zelené olivy, moje boli plnené ančovičkami, ale nebol to zámer. Vyberieme plátky mäsa, tekutinu vydusíme na hustú šťavu, pridáme 1 čl mletej červenej papriky, drvenú rascu. Vložíme späť mäso a necháme ho prehriať, dôkladne polejeme šťavou z citróna. V peste bolo toľko soli, že prisáľať nebolo treba. Ale ochutnajte, POZOR na jazyk a dochuťte.

    Jahňací tajine so zelenými olivami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa dusí mäso pripravila som harissu podľa labuznik.cz: marocká harissa, žiaľ farba zo sušených chilli nebola to pravé javorové, ale chuť teda áno :-) "dračí dych". Nedokázali sme zvládnuť viac ako čajovú lyžičku, a to sme teda jo zvyknutí. Tesne pred dokončením mäsa som sparila horúcou vodou hrnček celozrnného kus kusu, hneď som nasypala na kocôčky nakrájanú kápiu, aby sa iba naparila a vopred namočené a zliate hrozienka. Kým kus kus vpije vodu, asi tak 10 minút pod pokrievkou, paprika zmäkne tak presne na skus. Pridala som hojne "penu" zo včerajšej prípravy ghee, vidličkou "prevetrala" na slabom ohni a ešte nechala prehriať. 2 porcie kus kussu sú za chvíľu, ale normálne v kuskusiére (špeciálny hrniec na prípravu tohto jedla) pre viac ľudí sa vlastne kuss kus robí nad parou celý čas, čo mäso a iná zelenina na tajine (čítaj tadžin, niekedy aj tažin - používajú sa obidva prepisy toho slova) v spodnej časti toho istého hrnca. Recept zaraďujem tiež medzi afrodiziaká, ako každé dobre uvarené a chutné jedlo.

Diskusia k receptu

mijaita
@safran to se opravdu jmenuje "tahije" ? Nema to byt tajine? Ja takovy z jehneciho a oliv take v maroku jedla i ho varim v tajinu. Nazev tahije slysim prvne.
safran
jasne, opravím hneď - to je tak, ak dáš mužovu na korektúry, iba chyby narobil .-)
safran
fotka sa teda nevydarila :(- recept áno! :)
safran
fotka sa teda nevydarila :(- recept áno! :)
safran
hej :-) a zabudla som napísať, že osoliť kus kus :-)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia