Jadrovníky so šalátom z čerstvých paradajok (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Ak si jadrovníky z veľkých paprík dokážete pripraviť aj v týchto mrazivých dňoch, nielenže ulahodíte svojmu žalúdku, ale pričiníte sa aj o blaho duševné! Nech hovorím za seba! Dal som si, hodom Vianočným aj Novoročným poriadne zabrať! … a teraz pykám, za viny svoje aj za hriech obžerstva! Na chvíľočku, slastnú, telesnej úľavy ma previedli práve jadrovníky dusené na šalotke v kombinácii s čerstvými paradajkami. Jednoduché, rýchlo pripraviteľné a ľahko stráviteľné. Ešte mám zopár variantov v „NZ"!

2-3
porcie
12-15 minút
príprava
7-8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. než „spracujeme“ nám už známe „srdiečka“ čerstvých paprík, pripravíme si šalát z čerstvých paradajok (možno ho poniektorí poznáte pod názvom „Pico de Gallo“), lebo ten potrebuje slabú ¼ hodinku na „zavoňanie a zachutenie“!!! Klasickú mexickú zostavu: * 4÷5 zrelých paradajok (najlepšie sú Roma, ale ak použijete šťavnatejšiu odrodu, po pokrájaní ich nechajte v sitku odkvapkať) pokrájame na ~ 6÷7 mm kocky, na drobno pokrájanú veľkú červenú cibuľu (alebo zodpovedajúce množstvo šalotky), hrsť čerstvých lístkov koriandra (cilantro), 2÷3 pikantné mexické papričky jalapeño (Chilli Cowboy zo Záhoria, môj priateľ @kimlo si určite pridá aj 1÷2 kubánske habanero, ale to už bude „ohnivejší variant“), čerstvú šťavu z limetky (alebo citróna) a soľ podľa chuti, premiešame a necháme odstáť; pretože v mojej „pravovernej náture“ je zafixované všetko, po prvotnom ochutnaní originál rcp, aspoň o stupienok povýšiť, * „zušľachtíme“ mojou „korunkou“: pridal som 2 strúčiky pretlačeného cesnaku, dobrú hrsť čerstvej petržlenovej vňate, PL extra panenského olivového oleja (jeho neprajníci ho vynechajú, alebo nahradia rastlinným) a trošku čerstvo pomletého čierneho korenia, *** takže, teraz som už paradajkový šalát nechal „odpočívať“ a začal som s prípravou 2. časti raňajkovej zostavy; do panvice som nalial 2 PL rastlinného oleja, na ktorom som krátko orestoval pokrájanú veľkú šalotku
  2. potom som k nej priložil pokrájanú menšiu zelenú papriku, vzápätí opäť krátko na „sklovito“ orestoval a pridal
  3. plátky paprikových jadrovníkov s ďalšou PL oleja (hubovitá „štruktúra“ jadrovníkov si to doslova vyžaduje) a po ich vzájomnom „prevoňaní“ sa
  4. „vbuchol“ 4 čerstvé vajíčka, pridal PL čerstvého masla, jemne osolil, nastrúhal štipku čerstvého čierneho korenia a počas priebežného miešania, na 4. stupni z 12 stupňovej tepelnej „škály“ elektrického šporáka, pripravil ľahkú voňavú „praženicu“, ktorú
  5. som servíroval v príjemnom „susedstve“ s čerstvým paradajkovým šalátom a na sucho opečeným ½ krajcom domáceho chleba (tí, viac statoční, v snahe skôr a viac schudnúť, vynechajú aj ten ½ krajček)!