Jablkový mrežovník s makovou plnkou fotorecept

havino - fotkahavino, 4. októbra 2014
Jablkový mrežovník s makovou plnkou (fotorecept)
Foto: havino

Ono to takto vyzerá, ked je chuť aj na jablkový a aj makový koláč. Ja som ho robila celý v Dia verzii.

30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g (alebo špaldová hladká)
170 g
80 g
2 PL
2 ks
štipka
1/2 bal
Jablková plnka:
1 kg
1 ks
podľa sladosti jabĺk
Maková plnka:
200 g
60 g
2 PL
1 PL
1 a viac dc




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín vypracujeme bochník cesta. Zabalíme do fólie a dáme na pol hod do chladničky. Pokiaľ cesto odpočíva, pripravíme si jablkovú plnku. Jablka postrúhame a udusíme, dosladíme, ochutíme škoricou, vanilkovým cukrom, necháme vychladnúť.

    Jablkový mrežovník s makovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si makovú plnku, mak zalejeme vriacim mliekom, pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, škoricu, pol kávovej lyžičky perníkového korenia, citrónovej kôry a slivkový lekvár. Zamiešame redšiu plnku, aby nebol mak na koláči suchý. Makovú plnku dochucujem aj pernikovým korením podľa receptu od @jerica TU

    Jablkový mrežovník s makovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odležané cesto si rozdelíme na väčšiu spodnú časť a menšiu na mriežky na vrch koláča. Väčšiu časť vygúľame na plech (rozmery plechu 28 x 28 cm), nanesieme jablkovú plnku, na ňu navrstvíme makovú plnku, zarovnáme.

    Jablkový mrežovník s makovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z menšej časti cesta urobíme mriežky a pokladieme na vrch koláča, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme plátkami mandlí. Dáme piecť do vyhriatej rúry.

    Jablkový mrežovník s makovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto vyzerá v reze, dávam foto aj tu, na úvodnej foto som ho krájala horúci,nečakaná návšteva vo dverách, tak som za horúca ukrojila aspoň na fotenie.

    Jablkový mrežovník s makovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

margaretka28
no teda, ale mi robíš chute, všetko čo ten koláč obsahuje, je moje oblúbené, 5 hviezd si to zaslúži, aj postup, aj fotky :-)
mariamka
vyzera ako stedrak a verim, ze tak aj chuti,, teda @havino , musim smeknut, fotka ukazkova a kolac na zjedenie, sikula!! :)
afataga
a to sa nehanbis proti noci take davat? :-), no bohovsky vyzera aj foto krasne, parada
1x havino
izabella929
@havino ,,,,.aj keď zatiaľ nemusím piecť v dia verzii, ale tento tvoj koláčik vyzerá prekrásne.-) hotová mlsanica...
havino
@cesminaz , vdaka
@margaretka , nápodobne, ja stála nad jablkami a makom dnes, že čo z nich, tak ma napadlo takto
@mariamka , dakujem, fotka na ... horúci som ho krájala, trúba, hr, hr,všetko
@afataga , hanbím,:-) šak som sa aj potrestala samu seba, hybaj ho pred chvíľu už vychladnutý fotiť, bo šikovná, rýchlo,rýchlo, lebo nebude času potom a čo ked nebude :-)
@izka , diky moja, to bud rada, ale by si na chuti nespoznala, no len tie ceny prírodných cukrov u nás, aby človek nehltal umelé sladidlá
luss44
milá @havino , trafila si mi do chute, Ty vieš že ja a mak sme kamoši :) jeden kúsok by mi dobre padol na chuť. Predpokladám že si piekla so zero, dobrá náhrada cukru. Koláčik je už v kolónke Makové dobroty :)
používateľ nemá avatar
123
123
koláčik vyzerá super! kk a hviezdičky ... chvíľu som bola zmätená z názvu/dia a práškový cukor v rozpise... prosím, aký dia cukor si dávala a v akom množstve? mamka má teraz diabetes a celý život bola zvyknutá na nedeľný koláčik...aj teraz stále ju "cuká" niečo upiecť,... rada by som jej urobila radosť, ale nemám s tým skúsenosti... a tvoj koláčik vyzerá tak fajn... a že aj nejakú dobu vydrží.../samo, kým sa nezje../
svedka
Aj z fotky,aj z kolacika ma uz chytila vianocna atmosfera :) Mnam
havino
no ste zlaté baby, @luss , viem,viem, aj ja, @evusik dakujem, @svedka , pekné písmenka, rez nie ono, ale písala som, za horúca krájané,nebolo času, posledné foto je zodpovedné

@123 do cesta som dala 12 g zero cukru, je 4 x sladšie, ako cukor, do jablk nič, len škoricu a vanilkový cukor, mám svoj v brezovom cukre s vanilkovými strukmi a do maku som kvapla sladidlo, je to zero cukor so steviou, ale výborne namiešané, bez pachuti stevie a dobrá sladivosť
yogicek
Milá @havino ,
Aj keď nič pre mňa, koláčik vyzerá nádherne a isto aj tak chutí. Ale pre istotu uložím. Človek nikdy nevie kedy sa taký rcp. zíde. Máš odo mňa všetkých 5*. Prajem Ti pekný večer.
kukulienka71
tak krásne si pokládla koláčik na úvodnej fotke! cesto výborné, makovú plnku s perníkovým korením som ešte nerobila, musím dohnať. Jablká a mak mám veľmi rada spolu. Summa sumárum: 5*, KK
1x havino
používateľ nemá avatar
123
123
ďakujem za doplnenie-vysvetlenie, @havino , prekvapím maminu...
katka78
Moja babka dávno-pradávno robievala lekvárový mrežovník, júj či som ho nemala rada. Tento tvoj ale vyzerá skvele, verím, že tak aj chutí, veď samé dobroty sú v ňom - jablká+mak+rum to je osvedčená kombinácia. Paráda :-)
1x havino
havino
@yogicek , no vitaj chlape, rada ťa tu u mňa vidím, dlho som ťa nepostrehla a dakujem
@kukulienka , dakujem, ale nie som spokojná, horúce krájať, len mňa môže napadnúť, perníkové pridať mám od @jarky ,dala som link
@lacko dakujem
@123 ak by si mala iné otázky ohľadom kúpy týchto sladidiel, píš TS, dám Ti mail a poviem čo viem, môj dia má každú nedelu sladké, bez zvýšenia cukru, odkedy cukor nemôže už vo štvrtok sa ma pýta, že čo budem piecť v nedeľu, bežne si dopraje vianočku a podobne, ako my bez ohrozenia cukru
kika1212
jáj @havino , čo sa Ti nepáči, veď to máš pekné a hlavne chutné, ja som tiež minule krájala makovo-slivkový teplý. Slivky tiekli kade-tade, ale čo, keď chuť bola väčšia, ako estetika. Parádne si napiekla, výborná kombinácia, čaká v poradovníku... Ďakujem, dobrú nôcku
dzejsik
jablká či mak, to nikdy nesklame :) a s tým perníkovým korením to už musí byť vrcholne tip-top ;)
jozka2
Kolacik je uzasny.Bodol by po dobrom obede ku kave.Chcem sa ta opytat ale,ci nedavas do cesta ani PDP,alebo trosku sody bicarbony,ked tam ide kysla smotana.Vdaka
palokuchki
Jablka s makom su vyborna kombinacia. Upiekla si vynikajuci kolac. Ta hlavna fotka je velmi pekna.
frezia68
@havinko ,havinko,ale robíš chute a hneď z rána....mak a slivky,mak a jablká....skúsim čosi bezlepkové :-)
havino
@katka moja dakujem, ja zas rada tieto mrežovníky šecké veru, @kika si milá, je to tak, ako píšeš, @dzejsik , palokuchki dakujem vám, @jozka dakujem, si pozorná, dávam PDP, zabudla som ho dať do surovín, idem hned opraviť, dakujem ešte raz
tiginko
nádhera Tánička, to sú najlepšie kombinácie surovín pre koláče, nikdy nesklamú ani ten najnáročnejší jazyk. A ešte k tomu tá lákavá fotka!
terinka55
Výborne a aj esteticky paráda. Ďakujem aj ta vysvetlenie k cukrom. Manželovi tiež zistili diabetes. Sladkého sa vzdať nevie :-( Tak pátram, kde sa dá. A každá rada a osobná skúsenosť sa hodí. KK a 5*
salinka
@havinko , tvoj slivkovo-makový koláč a palacinky sa už u nás udomácnili. Teraz vyskúšame tento:-) Vyzerá výborne.
valeri
už mi tečú slinky na kus ....... koláčika, výborná kombinácia, ktorú ja môžem vždy -))
evanaaa
@havino , Tánička, ja až na koniec, ani chváliť nemusím, koláčik sa chváli sám, ani nevieš, ako by som si teraz dala, je nedeľa navečer, kávu som už vypila, ale aj tak......tiež som pozerala, že ak dia, prečo nedáš aspoň do zátvorky množstvo a druh sladidla, ale už si odpovedala @123 , tak viem, len ja by som musela asi do BA pre ten Zero-cukor, ale mám Xylitol, aj tekutý, nnno, už len chuť piecť chýba, lebo môj muž sa bojí aj takéhoto, povie, že on sladké nemôže, darmo argumentujem, že tam nie je cukor a aj múku by som nedala bielu, ale ho neprehovorím, povedal by - keď si napiekla, zjedz si sama.... :-)
tinca
takýto koláčik nikdy nesklame,tebe sa vydaril:!
sefka2
Ja slintám...5 hviezdičiek je málo....to musím upiecť....

ancicka
paráda,ja som robila mrkvovu plnku do kysnutého a to tiež bolo fajné.kk
havino
@palokuchki , @tiginko dakujem vám, @terinka u nás je to podobne, čo nejedol sladké celý život, teraz by hltal, ak bude potrebné, píš TS, vymeníme si info, môj ma napriek koláčom cukor v norme už, @saline čka, teším sa tvojim písmenkam, som rada, @valeri dakujem, @evanaaa , Evka, ono sa to nedá tu presne rozpísať, niektoré sladidlo sa dá, ako ten zero cukor, ale to tekuté som kvapkala a nie každý má tie isté sladidlá, radšej nechcem zavádzať, xylitol používam obmedzenejšie, lebo má GI, aj ked 7, ale má
@tinca , @kimlo , @orchidea , @sefka , @ancicka dakujem vám
akeber
Tak tento si zálohujem a určite vyskúšam :-)
katka78
@havino opäť ďalší recept od teba, čo nesklamal, koláčik je výborný! Ja tradične pečiem len menšie dávky, iba na ochutnávku, ale si ich patrične užijeme. Nemám mrežovník, iba taký kvietko-čiarovník, lebo na také pekné úhľadné šúľky ako máš ty, ja nemám trpezlivosť. Takže mriežky som v polovici vzdala a "výzdobu" dokončila formičkou. Ďakujem veľmi pekne za recept :-)


1x havino
havino
@katar ínka, ty vieš človeku takú radosť urobiť a nie prvý krát, sa veľmi teším, veľmi, že si ho piekla, čo tam po mojich mriežkach, mne sa tvoje zdobenie veľmi páči, si ma inšpirovala teraz zas ty, idem hned aj dopísať miery plechu, pretože aj ja som tento v menšom plechu piekla, viac menej už len v menšom, na veľký plech to by bolo málo cesta a aj som miery mala v zozname napísané, určite, len zrejme som ich ja, alebo samo sa nejak vymazalo, ked som dopisovala prášok do pečiva, idem to aj hned napraviť,dakujem ti za odozvu
havino
@redmannsk , nech sa podarí a chutí, inak dnes ráno ma presne tento koláč napadol, že ho upečiem v sobotu
kika1212
takéto koláče nesmú zapadnúť prachom, kto je makový a jablkový, ten si príde na svoje. Výborná kombinácia. @havino ďakujem, pochutili sme si. Trocha som upravila suroviny, lebo som piekla na veľkom plechu a tiež zo špaldovej




1x havino
havino
@kika , no ale, že ho máš ho ukážkový, tento tvoj by mal byť na úvodnej fotke a nie ja rýchla, hr, hr, krájať a fotiť teplý, som rada, že vám chutil, usmievam sa, radosť si mi urobila, že si si spomenula, ved jablkový mrežovník, no ale ten mak, že?? ten dá bónus... dakujem za krásnu fotku, máš ho nádherný, si šikulka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia