Jablkový koláč
Jablkový mrežovník (fotorecept)
Autor receptu: zuzkanr
Sezóna jablkových koláčikov je v plnom prúde a ja som sa tento rok rozhodla skúsiť
prvýkrát jablkový mrežovník. Recept mám z časopisu a
mierne som si ho poupravila, ako mi to vyhovovalo.
12 porcií |
120 minút príprava |
60 minút na 170 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny na cesto. Maslo by malo byť v izbovej teplote, aby sa s ním ľahko pracovalo.
- Rukou si vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na tri rovnaké časti a dáme ho minimálne na hodinku na chladničky.
- Kým je cesto v chladničke ošúpeme a nakrájame si jabĺčka na malé kúsky. Ja som použila naše zelené sladučké zo záhrady. Pridáme štavu z jedného citróna, ľubovoľné množstvo sušených hrozienok a nasekané vlasšké orechy a mandle. Prisypeme aj dva škoricové cukre a cca 1 čajovú lyžičku mletej škorice. Všetko spolu premiešame.
- Vyberieme si cesto z chladničky a pripravíme si okrúhlu formu na pečenie (moja má priemer cca 24 cm, v recepte odporúčali formu s priemerom 18 cm). Dno formy si vystelieme papierom na pečenie a vyvaľkáme jednu časť cesta, tak aby pokryla celé dno. Okraje formy si vymastíme a pomúčime. Z druhej časti cesta som urobila dva šúľky, ktoré som rukami poroztláčala po okrajoch formy a spodok obidvoch ciest spojila.
- Plnku vložíme do formy vystlanej cestom a pozatláčame, zarovnáme.
- Z tretej časti cesta si vykrojíme mriežky, ktoré poukladáme na vrch a spojíme s okrajom. Ja som opäť nevystihla hrúbku.
- Rúru máme vyhriatu na 170 °C a pečieme hodinu. Vrch horúceho koláča polejeme medom, ktorý mu dodá ešte šťavnatejšiu chuť. Necháme vychladnúť.
- A na záver som vrch ešte posypala práškovým cukrom. Dobrú chuť!