Jablkový koláč

Jablkový linzer s makom a orechovou krustou

Autor receptu: tatranka

Už viackrát som uvádzala, že máme radi ovocné a jednoduché koláče. Teším sa, ak môžem spracovať zvyšné bielky, už staršie jabĺčka, mak aj oriešky, ktoré sa mi zvýšili z predchádzajúcich receptov a zaberajú mi miesto v chladničke. A tak prišiel na rad tento jednoduchý, no veľmi chutný a šťavnatý koláčik.

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky ingrediencie na cesto by mali byť izbovej teploty. Spolu ich spracujeme na lopári. Cesto rozdelíme na dve časti. Prvú časť rozváľame na veľkosť hlbšieho plechu a valčekom prenesieme naň. Plech má byť čistý a suchý. Nepotierame ani nevysýpame múkou!
  2. Rúru si dáme predhriať na 180 °C. Ošúpeme a postrúhame jablká na slzičkovom strúhadle. Pridáme mak, cukor, škoricu, vanilkový cukor a postrúhanú citrónovú kôru. Premiešame a plnku nanesieme na cesto v pekáči. Rovnomerne rozotrieme.
  3. Druhé cesto si vyváľame tiež na veľkosť plechu a prenesieme valčekom na plnku. Cesto valčekom v plechu pritlačíme k plnke a vrch cesta popicháme vidličkou. Takto pripravený koláč vložíme do predhriatej trúby, na 180 °C asi na 12 - 15 minút.
  4. Medzi tým si vyšľaháme bielky so štipkou soli a po kúsku pridávame práškový cukor. Stále šľaháme. Vznikne nám tuhá a kvalitná pena.
  5. Medzitým si vyberieme predpečený koláč (pozor na popálenie) a potrieme ho lekvárom po celej ploche. Naň navrstvíme sladký sneh a posypeme posekanými vlašskými orechmi. Dáme nazad do trúby a pečieme ešte 15 - 20 minút.