Jablkový koláč

irenaw - fotkairenaw, 11. novembra 2012
Jablkový koláč
Foto: irenaw

Z celozrnnej múky, osladený stéviou.

8-12
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
štipka
7 g
1 čl
1/2 čl
60 g
2-3 PL
2 ks
náplň:
1-1,5 kg
1 čl
2-3 PL
10 g
bielkový sneh:
2 ks
štipka
1 čl




Postup

  1. 1

    Okrúhlu formu na koláč vymastíme maslom. Zmiešame múku, soľ, stéviu (sladivosť 1:10), škoricu a sódu bikarbónu. Pridáme maslo pokrájané na kúsky a prstami spracujeme na mrveničku. Pridáme žĺtky a jogurt a spracujeme vláčne cesto. Cesto rovnomerne roztlačíme na spodok a boky formy. Odložíme do chladu.

  2. 2

    Rúru dáme vyhrievať na 200°C. Jablká ošúpeme a nastrúhame. Množstvo je orientačné, podľa veľkosti formy aj podľa toho akú chcete vysokú náplň. Použila som 1 liter zaváraných strúhaných jabĺk. Zmiešame so stéviou, škoricou a múkou.

  3. 3

    Jablká dáme na cesto. Pečieme asi 35 minút, kým okraje cesta nezačnú ružovieť. Pred koncom pečenia ušľaháme sneh z bielkov so štipkou soli takmer do tuha. Pridáme stéviový prášok a prešľaháme. Trochu to zredlo, musela som šľahať dlhšie ako obvykle(možno je to pri pečení so stéviou normálne, robila som takýto sneh prvýkrát). Nakoniec bol celkom dobrý, hoci nie tak tuhý ako s cukrom. Vybrala som koláč z rúry a naniesla na jablká sneh. Vrátila som koláč do rúry a zapiekla ešte 10 minút.

    Jablkový koláč - obrázok 3
  4. 4

    Pred krájaním som koláč nechala celkom vychladnúť. Dobre drží tvar, krája sa bez problémov. Dobrú chuť :-)

    Jablkový koláč - obrázok 4

Diskusia k receptu

jan1950
Irenka,pekne nedelne popoludnie ti prajem ....ten receptik je ako usity na mna..:-)
mam velmi rad jablka v kazdej uprave,aj calvados...xi.. stevia a celozrnna muka je pre cukrovkara ako stvorena...steviu som vyskusal v zemlovke a celkom dobre chutila aj ked mala prichut stevie..
vodnarka
Sladili ste už so Xylitolom? Aký je podľa Vás rozdiel oproti stévii?
marianne
ty pecies pre mna:-) @irenka prezrad mi,ak samozrejme vies:kolko trstinoveho cukru mozem pouzit namiesto stevie?
modrykamen
Chystám sa stéviu vyskúšať už dávnejšie, ale ešte som ju ani nekúpil. A keďže ma kvári pomerne silná cukrovka, tak mal by som to ihneď začať používať. Cukrovkári, dá sa to jesť a pomáha to?
iva63
recept uložený, veľmi zaujímavý...ďakujem-:)
jan1950
ahoj modrykamen,otazka ci to pomaha pri cukrovke,mi napoveda ze hladas prostriedok proti cukrovke.nepomaha to...nieje nic na cukrovku...inzulin a lieky iba pomahaju spracovat uhlovodiky cukor a podobne.mam za sebou uz mnozstvo skoleni,absolvoval liecenia,ale v podste mi najviac pomohol pohyb,ktorym rozprudis krv a zosilne latkova vymena...nazor ze sa nabehas v praci,alebo v zahrade,atd neplati...jedine hodinovy lahky sport je ucinny...este k tomu zredukovanie stravy na polovicu a efekt je vynimocny...sam som to na sebe vyskusal,bol to tiez moj nazor….xi..vtedy som nielen schudol,ale hlavne sa zredukovala spotreba inzulinu o 60 %....sestdesiat…ked pichnes viac inzulinu aby sa spracoval uhlovodik a ked je toho vela tak sa uklada v tele v podobe tuku.to je najvacsia chyba cukrovkarov,ked si myslia ze mozu jest co chcu a inzulinom podrzia cukor v normalnej hladine.....v podstate cukrovkar moze jest co chce,ALE Z MIEROU NA ZACIATOK POLOVICU…moja chyba je ze jem hlavne vecer….a dost….xi
este jedno: cukrovka je povazovana za najnebezpecnejsiu chorobu….neboli,ale pomaly ta nici….
Prepacte mile vareskarky,ze som odbocil od hlavnej temy a zatazujem problemom cukrovkarov,ale nemam ine spojenie na modrykamen a chcel som mu nejako pomoct…

jan1950
velmi sa tesim irenkinmu receptu,hladam taketo rezeptiky.....xi
irenaw
@jan1950 ďakujem pekne aj tebe pekný večer :-) zdá sa mi, že stévia, čo som kúpila naposledy má najlepšiu chuť. (alebo som si už zvykla?) @elixir @izabella929 ďakujem vám. @vodnarka k tomu sa neviem vyjadriť, neskúsila som. ako prvú prírodnú alternatívu som našla stéviu. pred pár rokmi to bola len rastlinka, potom mi posielali tablety a teraz je už sortiment široký, mama je s ňou spokojná, tak nemám potrebu skúšať iné. možno niekedy kúpim, aby sme porovnalli. napíš tvoje skúsenosti, určite to viacerých zaujíma. @marianne ;-) keby si bola bližšie, podelíme sa. gramy stévie vynásob 10-timi a to by malo byť akurát. možno bude treba pridať trošku masla a jogurtu, keď tam budeš mať viac sypkého. najdôležitejšia je aj tak tvoja chuť, lebo mne niekedy hundrú, že je to málo sladké :-). @modrykamen skús viac druhov, aby si našiel, čo tebe chuťovo vyhovuje. aj spomínaný xylitol je prírodný. nerozumiem tomu, či to pomáha? môže si dať aj mama z koláča, nemusí sa báť, že je vyskočí glykémia, ak si toto myslel. ale aj tak to musí byť málo múky, vynechať bielu a málo tuku, potom je to fajn. @slavka2012 kupovala som aj v zdravej výžive aj v lekárni. a majú už aj obchodné reťazce. nie sú všetky chuťovo rovnaké, treba vyskúšať. @iva63 ďakujem
jan1950
k teme stevia....ma cudnu prichut.kava sa neda pit,cierny caj tiez,ale z ovocnymi cajmi a napokon aj pri vareni a peceni z ovocim sa to da zniest....skusal som zemlovku a slo to...
jan1950
Xilit?nie su zname vedlajsie ucinky,iba ked sa prezenie denna davka,tak ma lahko prehanacie ucinky...:-) Z vacsim uspechom sa pouziva na cistenie zubov a pomaha pri ustnej hygiene...
da sa pouzit pri vareni peceni ale pri kysnutom ceste moze sposobit problemy...nevykysne...musim vyskusat
jan1950
irenka,je dobre ked si si na to zvykla,je oproti umelym sladidlam ovela lepsi...neskodny,alebo doterz niesu zname ziadne neziaduce ucinky
jerica
Irka , POZDRAVUJEM , krásne , vydarené, učím sa , určite si spraví m .
martamm
jan1950, ja nemám cukrovku, ale poteším sa každému podobnému receptu. Chuť na sladké je a takto si troška zamaškrtím bez následkov. :)
irenaw
@jan1950 tento postreh som čítala na viacerých stránkach, že najlepšia je stévia v kombinácii s ovocím. mama kávu nepije a čaj si sladí bez problémov aj stéviou. pre mňa je rovnako strašný čaj s cukrom aj so stéviou ;-) a koláče mi na začiatku veru nechutili, aj som mamu presviedčala na slané pečivo, ale jej chutil hneď prvý. tak nie je o čom. zdá sa mi ale, že sa za tých pár rokov aj chuť stéviových sladidiel zlepšila, toto posledné je naozaj veľmi fajn. @jerica Jarka nech sa ti darí, držím všetky palce. @stacy77777 @martamm ďakujem za komentáre.
radkost
@irenaw , fantastický koláčik! Práve som hľadala nejaký koláč so špaldovou múkou a stéviou - nejako som totiž sa nechala uniesť pri nákupe v zdravej výžive ;-) Všimla som si, že máš viac takýchto receptov - už sa teším na ďalšie vyskúšanie!
evanaaa
@irenaw , Irka, ja som si tvoj recept už dala do KK. K tej stévii - ja som si kúpila nedávno v Bille tabletky ( je ich 200 ks), ale má pravdu @jan1950 , dala som si ju prvý raz do kávy, ledva som ju vypila, myslela som, že tam dali sacharín miesto stévia, skoro taká istá chuť, aj som čistú vodu pila a stále som mala v ústach tú pachuť. Potom som to skúšala ešte raz, ale dala som si 1 tbl a druhú zasa sladidlo, čo mám z Lídla ale aj tak tá pachuť prerážala. Tuším je lepší Xylitol, veď je podobný, tiež je rastlinného pôvodu a aj na zuby a iné dobrý, čiže majú podobné vlastnosti, len chuť sa mi zdá lepšia. Skúsim ich použiť ( tie tbl) inde, možno do pečenia, len aby som si neskazila koláč. Budem kombinovať s iným cukrom. A možno si naň navyknem, neviem......
evanaaa
@modrykamen , vyskúšaj, ale aj xylitol ( Xylovit) je dobrý, viď vyššie, čo som písala, ale prírodných sladidiel je viac. Dokonca sa spomína aj podobná rastlinka ako stévia, len si ju nepamätám, je v Stark katalógu a aj iných, tuším -lívia....? Treba skúšať dostupné sladidlá a podľa toho, ako chutia ich užívať. A je aj Sukralóza, Cukralen a iné.
irenaw
@evanaaa o Xylitole veľa neviem, prvú som našla stéviu a nejak sme pri nej zostali. Teraz som práve v štádiu, že si zháňam o Xylitole informácie. Tak uvidíme. Mohla by si mi tú stéviu posunúť, my ju zužitkujeme uričte. Ak máš záujem, v profile mám uvedený mail. Radšej ako pokaziť si koláč ;-) Rastlinka, ktorá tiež sladí sa volá Lípia sladká. Kamarátka pestovala stéviu aj lípiu a lepšie sa jej darila lípia. To už bolo pred pár rokmi, dnes je tých sladidiel na výber dosť. Presne ako píšeš, treba vyskúšať, každý máme iné chute.
amirah
vodnarka: osobne som skôr za stéviu, ako xylitol, kvôli chuťovým vlastnostiam. Stévia pomáha na cukrovku, krvný tlak, zuby a ďasná, trávenie a pomáha aj v boji s plesňou Candidy. Taktiež má pozitívne účinky na potláčanie únavy...vrelo ju teda doporučujem.
modrykamen
Už som začal skúšať stéviu. Nápoje nepotrebujem sladiť ale raz za čas sa mi žiada nejaký ten koláčik a jem ho po kúskoch celý týždeň. Skúšam piecť so sladidlami, alebo s polovičnou, či niekedy so štvrtinovou dávkou cukru. Takéto nesladené mi tak dlho ostane, lebo nikto iný to u nás nezje. Ďakujem "janovi 1950" za rady, ktoré rešpekrujem a aj sa ich snažím dodržiavať, ale dobre padnú rady od toho, čo sa podobne trápi. Stále si opakujem: nie cukor, menej jesť, viac športovať, chlieb, múku, či múčne výrobky len cereálne a málo, viac disciplíny...
irenaw
@modrykamen presne ako píšeš, raz za čas sa žiada, potom sa aj tá disciplína ľahšie dodržuje :-) držím ti palce
azucena
Veľmi vám všetkým ďakujem za vaše skúsenosti.Kúpila som si stéviu v kvapkách v zdravej výžive, ale namám s ňou skúsenosti s dávkovaním.Poradí mi nieklto? Vopred ďakujem.
frezia68
Koláč výborný...miesto stévie trocha trstinového cukru,do plnky miesto múky mleté mandle(znižujú kyselinu) a zdravý,chutný :-))) vychutnávame :-))) ,ďakujem za recept.
irenaw
@azucena moja skúsenosť je taká, že každý výrobok sladil ináč a aj chuť sa líšila. neviem, aké kvapky máš, ak výrobca neuvádza, tak musíš odskúšať ako ti to vyhovuje. ja dávam radšej menej, ako sa odporúča. @frezia68 veľmi sa teším, že koláč chutí, ďakujem za vyskúšanie :-)))
irenaw
@lenkanagy vyskúšala som viacero druhov, práve taký, ako je v priloženom linku som nemala. teraz mám doma natusweet 1:10 a 1:1 kúpený cez internet. asi pri ňom zostanem, som spokojná s výsledkom aj s chuťou.
jara27
tento recept sa mi veľmi páči, hlavne tým, že je v ňom použitá stévia a žiadne umelé sladidlá, pri jej kúpe je však veľmi dôležité čítať etikety aby bola 100%, výrobcovia k nej zvyknú pridávať ešte iné umelé sladidlá, týka sa to hlavne stévie ktorá sa predáva v supermarketoch.
Obsah sacharidov sa dá ešte znížiť ubratím múky a pridaním mletých vlašských, mandľových alebo lieskových orechov.
Čo sa týka xylitolu alebo xylovitu má taký obsah sacharidov ako obyčajný cukor, akurát má nízky glykemický index čiže sa dostáva do krvi pomalšie ale je potrebné započítať ho do denného príjmu sacharidov u diabetikov.
Chýba mi pri tomto recepte vypočítané množstvo sacharidov na jeden kúsok, čo je pre diabetikov to najdôležitejšie, hlavne vtedy keď si pichajú inzulín :-)
Skúsila som to prepočítať, vychádza mi cca 20g sacharidov na jeden kúsok pri použitom 1kg jabĺk a 12kúskoch.

irenaw
@jara27 ďakujem za rady aj za tvoj výpočet :-). ak pridám ešte nejaký recept vhodný pri diabete, doplním aj tieto údaje aspoň približne.
tykadielko
tiež sa mi tento receptík páči, som DM1 - teda na inzulíne a súhlasím s jarou27....nepoužívať vôbec umelé sladidlá, stévia úplne postačí...sladidlá telu ubližujú oveľa viac,ako cukor....nekupujem si žiadne dia výrobky, táto diéta nie je o používaní sladidiel,ale využívaní potravín s nízkym glykemickým indexom....
andiss
Waaaau, nadherny, vydareny, zdravucky...mnam!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia