Jablkový koláč zemiakový - bezlepkový

manka1 - fotkamanka1, 21. novembra 2015
Jablkový koláč zemiakový - bezlepkový
Foto: manka1

Pôvodný názov bol Storočný jablkový koláč - a bol s klasickou múkou. Upratala som si ho tak kvalitne, že dnes som radšej brázdila PC, Zobraziť celý popisPôvodný názov bol Storočný jablkový koláč - a bol s klasickou múkou. Upratala som si ho tak kvalitne, že dnes som radšej brázdila PC, ako ho hľadať. Zložka v ceste - Zemiaky uvarené v šupke - niečo som našla - samozrejme upravené pre bezlepkáčov (ale môžu aj lepkový - ak si zmenia múku)

20 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

200 g varené v šupke
120 g
130 g
250 g
2 ČL
 štipka
Plnka:




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvarené v šupke - postrúhame na strúhadle, alebo pretlačíme cez lis do misky. Pridať práškový cukor, Heru, prášok do pečiva, múku Schär Dunkel-Mix - a štipku soli. Vypracujeme rukou hladké cesto. Bolo krásne - nelepilo sa. Cesto rozdeliť na dve polovice - jedna pôjde na spodok koláčika a druhá navrch.

  2. 2

    Použila som plech - staručký - rozmer - 22x29cm - je s teflónovou úpravou - takže nebolo treba mastiť. (Inak by som použila papier na pečenie) - poroztláčala som cesto rukou - pekne od kraja ku kraju. rozložila na spodné cesto plnku - očistené, nastrúhané jablká, ochutené vanilkovým a škoricovým cukrom, pridané hrozienka podľa chuti. Roztlačila som na papieri na pečenie znovu druhú časť cesta - a preniesla na jablkovú plnku - prevrátené pritlačila - odlepila - a bolo hotovo...ešte popichala vidličkou - to aby mala kadiaľ unikať para z jabĺk. Už len upiecť asi 30 min. na 170°C - podľa rúry - skrátka upiecť do ružova.

    Jablkový koláč zemiakový - bezlepkový - obrázok 2
  3. 3

    už len pocukrovať - keď trochu vychladne - lebo ak pocukrujete veľmi teplé, tak sa vám cukor rozpustí, vpije do koláča - a nebude ho vidieť. ...pokrájame... a už len vychutnávame.

    Jablkový koláč zemiakový - bezlepkový - obrázok 3
  4. 4

    Recept je známy, ale nie vždy pre bezlepkáčov práve toto krehké cesto drži spolu - a tu drží! a nemrví sa! Určite tomu pomáhajú aj tie zemiaky, ale aj tá múka je fajn - cesto je trochu tmavšie - ale v zložení tej múky je pohánková múka - a práve tá robí tú tmavšiu farbu - opticky je to akoby celozrnné...:)

Diskusia k receptu

jozka2
Vdaka za tvoj skvely jablkovy kolacik.Vyzera super.Hlavne,ze je pre bezlepkacov.Ja som piekla trosku iny a tiez sa mi podaril.5*
martab
Kolcik zaujimavy. Ulozila som si ho do KK ale neviem ho najst....
manka1
Teším sa, že aj po roku sa nájde niekto, koho recept osloví...ak je to obrázok tvojho koláčika - tak je aj pekný, a určite aj chutný.
kukulienka71
@Manka1 (11.10.2016 19:11)

Ďakujem, áno je veľmi chutný, dokonca chutil aj maminke v nemocnici, pochválila ho:-) mnou upravená verzia je na mojom blogu s týmto titulným obrázkom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia