Jablkový koláč z lístkového cesta s karamelom fotorecept

pusta - fotkapusta, 18. novembra 2014
Jablkový koláč z lístkového cesta s karamelom (fotorecept)
Foto: pusta

Máme veľa jabĺk, spravila som opäť jablkový koláč z lístkového cesta, teraz s karamelom, zase iná a výborná chuť.

4 ks
porcie
10 minút
príprava
12 minút
na 200 °C

Suroviny

120 g
1 ks
2 PL
podľa chuti
podľa chuti
2 PL čerstvé
1 ks
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Mala som ešte jeden pás lístkového cesta od minule, ktoré som rozvaľkala do tvaru obdĺžnika,...

    Jablkový koláč z lístkového cesta s karamelom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...pokrájala som ho na 4 obdĺžniky, ktorých rohy som šikmo nakrojila nožom do hĺbky asi 0,5 cm,...

    Jablkový koláč z lístkového cesta s karamelom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...posypala som 1 PL hnedého cukru kryštál tak, že po obvode som nechala voľný pás o šírke asi 1,5 cm.

    Jablkový koláč z lístkového cesta s karamelom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jablko som umyla, zbavila stopky a jadrovníka, pokrájala som ho na plátky, šupku som ponechala.

    Jablkový koláč z lístkového cesta s karamelom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V malom hrnci som pomaly na nízkom plameni rozpustila maslo,...

    Jablkový koláč z lístkového cesta s karamelom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pridala som 1 PL hnedého cukru,...

    Jablkový koláč z lístkového cesta s karamelom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...ktorý som nechala za stáleho miešania postupne skaramelizovať a čiastočne vychladnúť.

    Jablkový koláč z lístkového cesta s karamelom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zatiaľ som na hnedý cukor na lístkovom ceste som položila plátky jabĺk, ktoré som pokvapkala citrónovou šťavou,...

    Jablkový koláč z lístkového cesta s karamelom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..posypala mletou škoricou,...

    Jablkový koláč z lístkového cesta s karamelom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...preliala karamelom a voľné okraje lístkového cesta som potrela rozšľahaným vajcom.

    Jablkový koláč z lístkového cesta s karamelom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vložila som piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som 12 minút, vybrala z rúry a nechala som koláče vychladnúť na mriežke na vlažné, vtedy chutia najlepšie.

    Jablkový koláč z lístkového cesta s karamelom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Jablkové koláče z lístkového cesta som dala na podnos, posypala som ich práškovým cukrom a podávala s lipovým čajom s citrónovou šťavou a s medom.

    Jablkový koláč z lístkového cesta s karamelom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

evusik
ja som nikdy nikoho nekritizovala za to aký recept pridal... ale toto???
zhorený koláč z lístkového cesta??? to má byť vrchol tvojho kulinárskeho umenia???
keď sa nudíš "kup si medvýdka mývala" a prestať s týmito trápnosťami, takýto recept môže pridať 14-ročné dievča a ešte ho pochválim... ale ty??? a to hrozné kolorovanie fotiek!!!! tak to je des...
tatranocka
@evusik no ale toto? Už ťa vedúca vykádrovala pre 3,5rokom a ja keď som to videla-skoro som spadla zo stoličky :) Toto si voči tebe dovolila:
pusta, 12. marca 2011 o 16:43
ok, to je výrobné tajomstvo, ale je to tak, ako som to napísala. len ty evusik, povedz, prečo ťa to tak irrituje? ved už aj hlúpemu je jasné, že ak napíšem čokoľvek, to ťa vždy podráždi. len pre tvoje info, nedostatok vedomostí a skúseností nenahradíš útokom. To, čo ti vo vedomostiach chýba, treba doplniť poctivým štúdiom a praxou a vlastnou každodennou mravenčou prácou. záverom nie som povinná nikomu skladať účty, a tebe už vôbec nie. nie je ti to trapné pred ostatnými? keby si radšej vkladala dobré recepty, ktoré si aj uvarila a potom môžu byť aj tie spisy...
Zdroj:recept na foccaciu (do polnoci tu bude veselo),vytlačila som si tento skvost,lebo bude 3x skrytý :)
pusta
@micanela , takýto tu nemám.je tam karamel, citron, hnedý cukor, maslo - musí byť tmavý.
mne je teda šumafuk, ak ho tie tzv. dámy považujú za pripálený, povedala by som to o nich :-)
za 10 minút pečenia pri 200 stupňoch C nemôže byť pripálený :-)
1x pusta
pusta
no ukážte, čo viete, nech sa na vás zasmejem od srdca DDDDD
a hlavne ma nezabudnite zožrať!!!
1x pusta
svedka
Boooze baby,vsak ked sa mi nieco nelubi,nebudem to okukavat :) Ale nie,este tu trojrocne komentare pridavajte,nech je viac zabavy.HIHIHAHA Zjedla by som aj takyto kolacik,aj ten bocik...
pusta
Milá@svedka , neboj uŕobím iný jablkový koláčik, je super. :-)
a ja by som si dala ešte aj tento s karamelom, keby zostal a aj bôčik s kosťou a celkom iste si ich nepomýlim, ako v tých komentároch pred tebou :DDDDD
1x pusta
ubka
mne sa koláč páči :-) a idem taký ku káve hneď urobiť :-)
1x pusta
pusta
@hubanevymachana , blahoslavení sú duchom chudobní a takých ja nebijem, ani hlupákov. DDDDD
BLB je odpredu aj odzadu len BLB !!!
1x pusta
pusta
@hubanevymachana , veru dostala, takú ty si nezažil :-)
a čo už ja? ja mám už po klimaxe, som kľudná.
lenže ten tvoj klimax je v rozkvete, tí čo ho s tebou musia prežívať u vás doma, to majú "veselé" s tebou a ešte len budú mať, kým si ho preskáčeš, to ešte potrvá dlho a budú ho musieť preskákať s tebou DDDDD.
ja ho našťastie nemusím.
no potrp si tú tvoju makovičku s niečim "múdrym", nech sa na tebe dobre zasmejem DDDDDD
1x pusta
sracz
... pripálené, nepripálené, sem s nimi! Ono je to tak, @pusta milá, kto na vlastnej koži neskúsil neprežil 12÷14 dňové "prežitie" v neznámom teréne, tomu aj "vtáčie mlieko" podávané v "eschsse" bude smrdieť!
sracz
Ospravedlňujem sa za "nedoklep", má to byť takto: ... podávané v "eschusse" ...!
leomax
@sracz , to prežitie som prežíval aj ja, keď som bol na vojne u "paragánov". V tom prípade by som to možno zjedol. Ale, to tu potom môžem dať recept: surovina: živý kapor, alebo živá sliepka a do postupu: rob, čo vieš, aby si prežil!
oravanka
Predpokladam, ze tento jablkovo-listkovocestovy kolac bude mat este vela pokracovani, ved pod jablka môže @pusta podsypat este orechy vlasske, lieskove oriesky, arasidy, mandle...mak, kokos, kakao...potriet sa da nielen marhulovym, ale aj slivkovym, jahodovym, ribezlovym dzemom, nutelou...Tento serial este isto nekonci, este zvysi pocet @pustou zverejnenych receptov...a o to ide, co tam po kvalite, chuti ci prihoretych krajoch...veselo sa spolu zasmejme :DDDDD
pusta
@editam , áno, dala som veľa karamelu, trocha vytieko, ale neprihorrelo, chuti neublížilo.
nuž, prečo ho sem dávam, aby ostatní túto chybu nespravili.
nie je to môj prvý taký recept.
vieš, múdry človek sa aj na chybách učí, ja sa nebojím povedať, že som niekde spravila chybu.
jeden recept sa vydarí, iný menej - to nepovažujem za žiadnu hanbu.
nie som profík, aby som pridávala len samé dokonalé a úžasné.
pokkiaľ viem, nie som sama na vareche.
rozdiel je iba v tom, že tam prehliadate, achkáte, ochkáte a u mňa kritizujete.
nie, nehanbím sa za také recepty.
rada by som vedela, čo si tak asi myslíš o posledných receptoch z lístkového cesta, ktoré majú ako základ tvaroh, lekvár, mak, puding... + nejaké ovocie, raz na vrchu, inokedy v strede, vo vnútri, alebo bez a podobne.
vždy je to len koláč z lístkového cesta a všetko je veľmi podobné :-)
pusta
@micanela , neurazila som sa, však ani niet prečo. povedala si úprimne len svoj názor :-)
niečo podobné som videla v TV od Nigella Lawson, tá dala ešte na vrch takéhoto koláča z lístkového cesta kopček cream fresh zmiešaného s pravou vanilkou, chcela by som vidieť tie reakcie od ostatných, že čo som si to dovolila?
nám tento koláč podľa mňa robený veľmi chutil :-)
kto chce spraví, kto nechce nespraví.
recept som pridala, lebo toto s karamelom, maslom a citrónom je čosi úplne iné ako ten pôvodný, nie tvar je dôležitý, hádam sama uznáš, že lekvár a karamel majú k sebe na míle daleko.
1x pusta
editam
Ja neochkám, ani neachkám pri žiadnom recepte. Tvoje recepty čítam a veľa som ich vyskúšala. Len nechápem, prečo sem dávaš aj nevydarené recepty. Znižuje to úroveň tvojej usilovnej práce. To je všetko. Veď nemusíš všetko čo doma varíš a pečieš pridávať ako nový recept. Potom tu vznikajú takéto nepekné debaty. Tvoje recepty sa opakujú len s malou obmenou. Či sú to tvoje halušky, polievky, alebo teraz tie podobné koláče. Neber to v zlom, ale pridávať recepty ako odstašujúci príklad pre druhých, aby neopakovali tvoje chyby by si mala napríklad na svojom blogu. Je to môj názor. Pekný podvečer.
tatranocka
Ako sa snažím,tak sa snažím, nikde som v recepte nenašla upozornenie na tieto chyby (a to ho mám vytlačený na šiestich stranách !):
@editam , áno, dala som veľa karamelu, trocha vytieko, ale neprihorrelo, chuti neublížilo.
nuž, prečo ho sem dávam, aby ostatní túto chybu nespravili.
nie je to môj prvý taký recept.
vieš, múdry človek sa aj na chybách učí, ja sa nebojím povedať, že som niekde spravila chybu.
pusta
@editam , neberiem to od teba v zlom.
len si nerob falošné nádeje. tieto blbé diskusie tu budú vždy od blbcov.
je úplne jedno, či spravím divinu, krkovičku bôčik, niečo z Talianskej kuchyne, Francie, židovskej, madarskej, slovenskej či inej.
zídu sa tu ako kobylky a vieš prečo?
lebo recept je odo mňa.
ked tu bude 1000x recept na pagáče, bryndzové halušky, placky, kuľašu ...nikdy diskutovať nebudú, lebo iné ani veľmi nevedia.
napr. pozri tie duchaplné komentáre dnes pod Panna Cotta alebo pod Semifredo - vôbec nie sú rovnaké a ani podobné.
neuraz sa, prosím teraz ty, ani žiaden slušný varecháč a neber to v zlom ani ty, za to, čo teraz napíšem, moja drahá stará mama hovorila, že jednu múdru hlavu pooznáš podľa toho, že sa hned všetky hlúpe proti nej spoja.
nechcela som sa týmto výrokom nikoho dotknúť.
dakujem.
editam
Pozrela som nové recepty, ale Panna Cotta ani Semifredo recepty som v nových nevidela. Tak nemôžem posúdiť.
pusta
@editam , nenájdeš ich medzi mojimi poslednými receptami, daj si dio hľadáčika tieto heslá a presvedčíš sa sama, ako ich dnes tí "dobráci" komentovali - no čo ti poviem, to je hnus a primitívne :-(((
elalea
.....aaaaa,zasa je tu komeeeedia...;-D....ved karamel sa pripali rychlo....komu nikdy nic neprihorelo,nech do mna hodi kamenom!:-D.nepolemizujem o tom,ci to sem patri,alebo nie.podla mna sa aj snaha ceni.na druhej strane,@pusta je svojska a tvrdohlava,uz aj mna par krat riadne vykrutila...ale par jej receptov mam ulozenych a aj ich praktizujem....ale @pusta je @pusta ...;-),ved by sme sa tu bez nej nudili,no kto by nam dvihal adrenalin...:-DDD
pusta
@elalea , to je vzájomné, aj ty si ma párkrát riadne vykrútil DDDDD
ale nemám na teba zlosť, ani žiadnu zášť :-)
treba sa vedieť aj zasmiať a potom sa dá aj spolu vychádzať. napr. ako s tebou. :-)
nevravím, že som nejaké zlatíčko, to určite nie .-)
máš pravdu, som tvrdohlavá a svojrázna, zlomyseľná a zákerná určite nie som.
no vida, netušila som, že máš odložených pár mojich receptov, nuž nech ti chutia, teší ma že ich aj praktizuješ.
dakujem a Pekný večer Ti prajem.
som rada, že si sa zasmial, ja tiež :-
pusta
Milý@sracz , súhlasím s tebou úplne, veru, kto to nezažil na vlastnej koži, ten nemá o tom ani púhu predstavu.
tí tunajší hrdinovia, či si len pusu vedia pustiť na špacír a ozvali sa tu, však by sa v takej situácii od strachu aj pose*inkali, poviem ti, že by na sprostosti zaraz zabudli , nič by im nesmrdelo, jedli by všetko a holý život si ratovali. DDDDD
tebe s láskou venujem pripálené, nepripálené, aké len chceš :-)))
dakujem za tvoju otvorenosť, armádny režim by im len prospel :-)
1x pusta1
renulienka
@Ako vždy @pustin folklor, dokolecka-dokola. Dnes si napisala o 16:34 ,,nam tento kolac podla mna urobeny velmi chuti,,. Prezentujes sa ako ,,znalkyna,, mnohých kuchyn a takisto Tvoj priatel - snad najznamejsí šefkuchar -ktoreho poznas len Ty sama ;-). Zvlastne, že takym ,,fajnsmekrom,, chutia zhorene kolace, polievka z nekvalitne ocistenej hydiny, zajacie stehna podliate krvou, pecienky ,,s odleskami,, ;-))))) Neviem, ci sa tu nehodí skor výraz ,,keinsmentke,, ;-))))- aj ked nikto asi nevie, co to vlastne je ;-)))))))
redakcia
Pani @pusta. Pridávaním veľkého množstva rôznych receptov ste si nastavili vysokú latku. Na fotografii, i keď koláč nebol prihorený, pôsobí tak. Keďže Vaše recepty veľa užívateľov hodnotí ako kvalitné, žiadali sme Vás, aby aj ich prezentácia zodpovedala ich kvalite. Tento recept je vhodným príkladom toho, že kvantita nie je vždy hodnotnejšia ako kvalita. Znižujete tak hodnotu svojich receptov.
pusta
@redakcia , prepáčte, nie som profesionálny fotograf, ani nikdy nebudem. každý sme na ničo iné.
pokiaľ ide o recepty, som si vedomá toho, že sú kvalitné.
žiadajte o to isté ostatných s menej kvalitnými receptami a nekvalitnými fotkami, tiež tých, čo majú recepty kvalitné ale fotky zúfalé.
ja sa aspoň snažím niečo stvoriť a ak neviete o tom, tak len mobilom.
toto ste si mohli odpustiť, mali ste si radšej všimnúť sprosté komentáre tých istých, dnes aj pod inými mojimi receptami, tam mlčíte záhadne.
dakujem za pochopenie.
pusta
@renulienka , určite viem o tom viac ako ty :-)))
nesmierne si ma pobavila DDDDD
môj priateľ je totiž aj tu na vareche, práve ty sa mu veľmi často klaniaš, len to nevieš :DDDD
ja ti to ale neprezradím, ani keby si čo robila a ako provokovala :-)))
Prajem ti krásny večer.:-))))
1x pusta1
pusta
@hubanevymachana , ty pre mňa nie si autorita žiadna DDDDD
neboj, @redakcia veľmi dobre vie, o čom som hovorila a verím, že aj chápe, nepodceňuj preto @redakciu :-)))
kiež by si ty rešpektoval @redakciu ako máš, ja ju rešpektujem na rozdiel od teba :-) a @redakcia to aj vie.
nevykecávaj sa tu, radšej ukáž svoje kvalitné recepty a tvoje fotografické umenie.
kto je na teba vlastne zvedavý :-)))
1x pusta
marikahr
@redakcia preco uverejnite recept, ktory nie je podla vasich predstav? nastavte pravidla, ze jedlo musi byt take alebo onake, a fotka nesmie sposobovat nevolnost citatelom, nastavte presne pravidla,kolko receptov, kolko fotiek, kolko komentarov od jedneho pouzivatela ... a ja neviem co este.... a ak to niekto porusi mozete ho sankcionovat, zmazat, zakazat, vysmiat sa mu a ja neviem co, ale v tomto pripade sa mi vasa reakcia nejavi celkom fer, skor myslim ze to vobec nemate zvladnute ... :-(
good luck ;-)
elalea
@redakcia...ak sa Vam nepaci prezentacia @pustinich foto,tak jej kupte profi zrkadlovku za 2litre€ a urcite to bude lepsie zdokumentovane.....tato stranka je podla mna pre amaterov-kucharov(hoci Vy sem pchate kadejakych sefkucharov a komercne firmy{vyrobky mecomu hadam ani neobsahuju maso} a o kvalite ich receptov veeeelmi pochybujem,hoci maju profi fotky....),a Vy tym kladiete latku vyssie na nezmyselnu uroven....napr.je tu recept na chlieb s mastou a cibulou,a je to porovnatelne s tymto kolacom od @pusty ?tak neprehanajte radsej.. :-D
redakcia
Pani @pusta aj mobilom sa dajú nafotiť pekné fotky. Stačí len trochu snahy a aj trochu sebakritiky. Tie fotky sú relatívne dobré, ale objekt na fotografií nezodpovedá realite. Vypadajú ako dodatočne upravované. Veľa ľudí si recepty tlačí a preto Vás žiadajú o kvalitnejšie obrázky. Vašich receptov na Vareche je úctyhodných 36 strán, cca 540 receptov. Možno by stačilo "vyčistiť objektív na mobile".
marika21
Ani najlepším kuchárom sa vždy všetko nevydarí na sto percent. Lístkové cesto je lepšie ak je upečené poriadne ako málo/ aby nebolo surové/ ak vytečie džem , plnka, cukor zvykne zmeniť farbu na tmavšiu. Chuti to neuberie. Jablkové koláčiky s karamelom sú dobré. Treba len vyskúšať doma. Ukázať, pofotiť, popísať , vystaviť svoju prácu na obdiv a posúdime nestranný ako sa ukážete vy , ktorý tomu tak veľmi rozumiete. Podaktorí tu majú viac rečí, ale skutky žiadne.
deniz
Rozpustim Maslo, pridam trstinovy cukor a co sa spravi je,ze sa mi to od seba oddeli a koniec.ziadna karamelizacia sa nekona.nechapem,preco.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia