Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept)

Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept)
hudobnicekHudobnicek, recept pridal: 3. novembra 2012 21:19Ďalšie jeho recepty

Jednoduchý a chutný. Pôvodný recept je bez snehu, len som sa potrebovala zbaviť 4bielkov, ktoré mi zvýšili po dvojitom pečení tohto koláča za týždeň, lebo je veľmi dobrý a odporúčam aj kombináciu tohto cesta s hruškami a pudingom. Viac info v recepte :)

Suroviny

30
minút
príprava
40
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

1

Zvážime si suroviny a do misy dáme múky zmiešané s PDP, vajíčka, maslo, soľ a cukor. Moja zmes je preto bodkovaná lebo ja miešam kryšt.cukor s hnedým trstinovým pol na pol. Zo zmesi si vypracujeme rukami cesto.
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 1

2

Keby sa vám hmota veľmi lepila, stačí dosypať trochu múky. Takto spracované cesto prikryjeme utierkou a necháme postáť za ten čas, kým si pripravíme plnku.
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 2

3

Jablká ošúpeme a postrúhame na hrubom strúhadle. Zmiešame so škoricovým a vanilkovým cukrom.
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 3

4

Cesto si aspoň približne rovnako rozvážime na 4 časti. Kto je šikovný, stačia mu 2 :) Ale mne sa nikdy nepodarí preniesť jeden veľký plát na plech bez toho, aby sa mi roztrhol, tak si pomôžem takto a nie je to po upečení vidieť :)
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 4

5

Rozvaľkám si 1 časť a dám na polovicu plechu, potom druhú časť a doložím na druhú práznnu polovicu. Ale ako som písala, ak zvládnete jeden veľký plát, tak rozvaľkáme a dáme na plech. Posypeme strúhankou alebo nastrúhanými piškótami (kto nemá domáce a veľmi šťavnaté jablká, môže tento krok so strúhankou vynechať, ale takto cesto nenamokne :)
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 5

6

Na cesto navrstvíme jablká (tak 3/4) a zakryjeme zvyšným cestom. To znovu posypeme strúhankou a navrstvíme zvyšok jabĺk(už len tenučkú vrstvu) a posypeme husto orechami. Takto pripravený plech putuje do rúry :) Ak máte 3možnosti nastavenia výšky plechu tak dajte na strednú.

7

Asi po polhodine vytiahneme plech a oriešky šikovne pokvapkáme medom. Ja to robím len lyžičkou, lebo med máme dosť tekutý. Táto časť sa môže vynechať, lebo koláč je sladký dosť ale ten medík je potom cítiť :) Teraz plech už prekladám na najspodnejšiu časť rúry, aby sa dopiekol spodok. Nechám piecť asi 10minút a tak navrstvím sneh z bielkov, do ktorých môžete pridať 1lyžicu práškového cukru.
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 7

8

Necháme zapiecť asi 10min, dávame pozor a keď sneh už je pekne zlatý, vytiahneme koláčik z rúry von a len čakáme, kým aspoň trošku vychladne a môžeme sa hostiť :) dobrú chuť! Pozn.: Toto cesto je tak mäkkučké a jednoduché na prípravu, že ho kombinujeme doma na rôzne spôsoby. Naj je tento jablkový a potom hruškový:jeden plát cesta posypeme strúhankou, navrstvíme hrušky nakrájané na mesiačiky, zalejeme 1zlatým klasom a prikryjeme zvyšným plátom. Vrch potrieme vajíčkom. :)
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 8



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • 3sandra3, 3. novembra 2012 o 22:09
    tak takéto mám rada, ale zatiaľ som takýto koláč nepiekla... takže vyskúšam


  • hubata, 3. novembra 2012 o 22:44
    Krásny recept, fotografie, aj podrobný popis receptu. Páči sa mi že si sa s nami podelila aj o dobrú radu, tip ako preniesť cesto na plech bez roztrhania. Jablkových koláčov nikdy nie je dosť a preto ukladám do KK. Vďaka za receptík.


  • jajaem, 3. novembra 2012 o 23:50
    Super recept, takto navečer robiť chute... ukladám :)


  • mracik9, 4. novembra 2012 o 09:02
    Hudobnicek,Mňam,vyzerá fantastický,určite vyskúšam.


  • dajanca, 4. novembra 2012 o 09:45
    Také vylepšené - luxusné pité :-)


  • aja, 4. novembra 2012 o 10:12
    vyzerá super určite ho vyskúšam


  • stacy77777, 4. novembra 2012 o 10:37
    krásny,1*


  • marcy, 4. novembra 2012 o 12:22
    si vynaliezavá,veľká šikovnica ,vyzerá a isto chutí vynikajúco,určite vyskúšam ,mňáááám :-)


  • hudobnicek, 4. novembra 2012 o 12:27
    ďakujem krásne všetkým :) nič zložitého to nie je, práveže už treba vymyslieť niečo nové lebo jabĺk máme ešte stále kopec tak recepty na také rýchle koláče sa hodia :) dúfam sa vám vydarí :)


  • elisticka, 4. novembra 2012 o 13:32
    krasny kolacik :-)


  • coldbery, 4. novembra 2012 o 20:18
    Krásne nafotené a zdoklumentované...tento koláčik nemá chybu...:)


  • medovnicek, 4. novembra 2012 o 20:21
    krásny koláčik


  • hudobnicek, 4. novembra 2012 o 22:09
    ďakujem :) je fakt chutný, veď som ho len včera podvečer piekla a už ho teraz niet... je skvelý ku káve, čaju, na olovrant, ako zákusok... taký na rýchlu konzumáciu :)))


  • mamenka, 17. novembra 2012 o 21:00
    Skvelý koláčik a chutný. Taký naj jablkový.
    Dám vám radu ako ľahko preniesť akékoľvek veľké rozvaľkané cesto na plech. Vaľkajte ho na papieri na pečenie a potom ho len s papierom otočte na valček a spolu s papierom preneste na plech a tam dotvarujte. Ľahké...:-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Recept je v kategóriach:

Magazín

Šéfkuchár Ami El Gani: Môj sen je vlastná michelinovská reštaurácia
O tom, že gastronómia nemusí byť nudná, nás presvedčil Ami El Gani, šéfkuchár Holiday Inn Trnava, ktorý so svojim kreatívnym kuchárskym umením prináša nové trendy na slovenskú kulinársku scénu.

Ragú na horčici
Dnes si v Modre na barónku Megyesiovú už nikto nespomenie. Hádam len národný umelec Náco Bizmayer, ktorý u nej ako mladík prebýval.

Šéfkuchár Jozef Riska: Hľadáme chute a vône starého Prešporka
Na zorganizovanie úvodného večera Zimného festivalu jedla sa tento rok podujala známa bratislavská reštaurácia Zylinder. Jej šéfkuchár Jozef Riska nám predstavil, akú kuchyňu v Zylindri ponúkajú.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 5/2015: Fašiangy 2 Fašiangy 2
Časopis Varecha v piatok 30. januára v denníku Pravda.


TOPlist