Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept)

Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept)
hudobnicekHudobnicek, recept pridal: 3. novembra 2012 21:19Ďalšie jeho recepty

Jednoduchý a chutný. Pôvodný recept je bez snehu, len som sa potrebovala zbaviť 4bielkov, ktoré mi zvýšili po dvojitom pečení tohto koláča za týždeň, lebo je veľmi dobrý a odporúčam aj kombináciu tohto cesta s hruškami a pudingom. Viac info v recepte :)

Suroviny

30
minút
príprava
40
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

Zvážime si suroviny a do misy dáme múky zmiešané s PDP, vajíčka, maslo, soľ a cukor. Moja zmes je preto bodkovaná lebo ja miešam kryšt.cukor s hnedým trstinovým pol na pol. Zo zmesi si vypracujeme rukami cesto.
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 1

Keby sa vám hmota veľmi lepila, stačí dosypať trochu múky. Takto spracované cesto prikryjeme utierkou a necháme postáť za ten čas, kým si pripravíme plnku.
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 2

Jablká ošúpeme a postrúhame na hrubom strúhadle. Zmiešame so škoricovým a vanilkovým cukrom.
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 3

Cesto si aspoň približne rovnako rozvážime na 4 časti. Kto je šikovný, stačia mu 2 :) Ale mne sa nikdy nepodarí preniesť jeden veľký plát na plech bez toho, aby sa mi roztrhol, tak si pomôžem takto a nie je to po upečení vidieť :)
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 4

Rozvaľkám si 1 časť a dám na polovicu plechu, potom druhú časť a doložím na druhú práznnu polovicu. Ale ako som písala, ak zvládnete jeden veľký plát, tak rozvaľkáme a dáme na plech. Posypeme strúhankou alebo nastrúhanými piškótami (kto nemá domáce a veľmi šťavnaté jablká, môže tento krok so strúhankou vynechať, ale takto cesto nenamokne :)
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 5

Na cesto navrstvíme jablká (tak 3/4) a zakryjeme zvyšným cestom. To znovu posypeme strúhankou a navrstvíme zvyšok jabĺk(už len tenučkú vrstvu) a posypeme husto orechami. Takto pripravený plech putuje do rúry :) Ak máte 3možnosti nastavenia výšky plechu tak dajte na strednú.

Asi po polhodine vytiahneme plech a oriešky šikovne pokvapkáme medom. Ja to robím len lyžičkou, lebo med máme dosť tekutý. Táto časť sa môže vynechať, lebo koláč je sladký dosť ale ten medík je potom cítiť :) Teraz plech už prekladám na najspodnejšiu časť rúry, aby sa dopiekol spodok. Nechám piecť asi 10minút a tak navrstvím sneh z bielkov, do ktorých môžete pridať 1lyžicu práškového cukru.
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 7

Necháme zapiecť asi 10min, dávame pozor a keď sneh už je pekne zlatý, vytiahneme koláčik z rúry von a len čakáme, kým aspoň trošku vychladne a môžeme sa hostiť :) dobrú chuť! Pozn.: Toto cesto je tak mäkkučké a jednoduché na prípravu, že ho kombinujeme doma na rôzne spôsoby. Naj je tento jablkový a potom hruškový:jeden plát cesta posypeme strúhankou, navrstvíme hrušky nakrájané na mesiačiky, zalejeme 1zlatým klasom a prikryjeme zvyšným plátom. Vrch potrieme vajíčkom. :)
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 8



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

14 komentárov k receptu
  • 3sandra3, 3. novembra 2012 o 22:09
    tak takéto mám rada, ale zatiaľ som takýto koláč nepiekla... takže vyskúšam


  • hubata, 3. novembra 2012 o 22:44
    Krásny recept, fotografie, aj podrobný popis receptu. Páči sa mi že si sa s nami podelila aj o dobrú radu, tip ako preniesť cesto na plech bez roztrhania. Jablkových koláčov nikdy nie je dosť a preto ukladám do KK. Vďaka za receptík.


  • jajaem, 3. novembra 2012 o 23:50
    Super recept, takto navečer robiť chute... ukladám :)


  • mracik9, 4. novembra 2012 o 09:02
    Hudobnicek,Mňam,vyzerá fantastický,určite vyskúšam.


  • dajanca, 4. novembra 2012 o 09:45
    Také vylepšené - luxusné pité :-)


  • aja, 4. novembra 2012 o 10:12
    vyzerá super určite ho vyskúšam


  • stacy77777, 4. novembra 2012 o 10:37
    krásny,1*


  • marcy, 4. novembra 2012 o 12:22
    si vynaliezavá,veľká šikovnica ,vyzerá a isto chutí vynikajúco,určite vyskúšam ,mňáááám :-)


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 6 komentárov)
  • hudobnicek, 4. novembra 2012 o 12:27
    ďakujem krásne všetkým :) nič zložitého to nie je, práveže už treba vymyslieť niečo nové lebo jabĺk máme ešte stále kopec tak recepty na také rýchle koláče sa hodia :) dúfam sa vám vydarí :)


  • elisticka, 4. novembra 2012 o 13:32
    krasny kolacik :-)


  • coldbery, 4. novembra 2012 o 20:18
    Krásne nafotené a zdoklumentované...tento koláčik nemá chybu...:)


  • medovnicek, 4. novembra 2012 o 20:21
    krásny koláčik


  • hudobnicek, 4. novembra 2012 o 22:09
    ďakujem :) je fakt chutný, veď som ho len včera podvečer piekla a už ho teraz niet... je skvelý ku káve, čaju, na olovrant, ako zákusok... taký na rýchlu konzumáciu :)))


  • mamenka, 17. novembra 2012 o 21:00
    Skvelý koláčik a chutný. Taký naj jablkový.
    Dám vám radu ako ľahko preniesť akékoľvek veľké rozvaľkané cesto na plech. Vaľkajte ho na papieri na pečenie a potom ho len s papierom otočte na valček a spolu s papierom preneste na plech a tam dotvarujte. Ľahké...:-)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Recept je v kategóriach:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist