Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept)

Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept)
hudobnicekHudobnicek, recept pridal: 3. novembra 2012 21:19Ďalšie jeho recepty

Jednoduchý a chutný. Pôvodný recept je bez snehu, len som sa potrebovala zbaviť 4bielkov, ktoré mi zvýšili po dvojitom pečení tohto koláča za týždeň, lebo je veľmi dobrý a odporúčam aj kombináciu tohto cesta s hruškami a pudingom. Viac info v recepte :)

Suroviny

30
minút
príprava
40
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

1

Zvážime si suroviny a do misy dáme múky zmiešané s PDP, vajíčka, maslo, soľ a cukor. Moja zmes je preto bodkovaná lebo ja miešam kryšt.cukor s hnedým trstinovým pol na pol. Zo zmesi si vypracujeme rukami cesto.
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 1

2

Keby sa vám hmota veľmi lepila, stačí dosypať trochu múky. Takto spracované cesto prikryjeme utierkou a necháme postáť za ten čas, kým si pripravíme plnku.
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 2

3

Jablká ošúpeme a postrúhame na hrubom strúhadle. Zmiešame so škoricovým a vanilkovým cukrom.
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 3

4

Cesto si aspoň približne rovnako rozvážime na 4 časti. Kto je šikovný, stačia mu 2 :) Ale mne sa nikdy nepodarí preniesť jeden veľký plát na plech bez toho, aby sa mi roztrhol, tak si pomôžem takto a nie je to po upečení vidieť :)
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 4

5

Rozvaľkám si 1 časť a dám na polovicu plechu, potom druhú časť a doložím na druhú práznnu polovicu. Ale ako som písala, ak zvládnete jeden veľký plát, tak rozvaľkáme a dáme na plech. Posypeme strúhankou alebo nastrúhanými piškótami (kto nemá domáce a veľmi šťavnaté jablká, môže tento krok so strúhankou vynechať, ale takto cesto nenamokne :)
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 5

6

Na cesto navrstvíme jablká (tak 3/4) a zakryjeme zvyšným cestom. To znovu posypeme strúhankou a navrstvíme zvyšok jabĺk(už len tenučkú vrstvu) a posypeme husto orechami. Takto pripravený plech putuje do rúry :) Ak máte 3možnosti nastavenia výšky plechu tak dajte na strednú.

7

Asi po polhodine vytiahneme plech a oriešky šikovne pokvapkáme medom. Ja to robím len lyžičkou, lebo med máme dosť tekutý. Táto časť sa môže vynechať, lebo koláč je sladký dosť ale ten medík je potom cítiť :) Teraz plech už prekladám na najspodnejšiu časť rúry, aby sa dopiekol spodok. Nechám piecť asi 10minút a tak navrstvím sneh z bielkov, do ktorých môžete pridať 1lyžicu práškového cukru.
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 7

8

Necháme zapiecť asi 10min, dávame pozor a keď sneh už je pekne zlatý, vytiahneme koláčik z rúry von a len čakáme, kým aspoň trošku vychladne a môžeme sa hostiť :) dobrú chuť! Pozn.: Toto cesto je tak mäkkučké a jednoduché na prípravu, že ho kombinujeme doma na rôzne spôsoby. Naj je tento jablkový a potom hruškový:jeden plát cesta posypeme strúhankou, navrstvíme hrušky nakrájané na mesiačiky, zalejeme 1zlatým klasom a prikryjeme zvyšným plátom. Vrch potrieme vajíčkom. :)
Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom (fotorecept) - obrázok 8



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • 3sandra3, 3. novembra 2012 o 22:09
    tak takéto mám rada, ale zatiaľ som takýto koláč nepiekla... takže vyskúšam


  • hubata, 3. novembra 2012 o 22:44
    Krásny recept, fotografie, aj podrobný popis receptu. Páči sa mi že si sa s nami podelila aj o dobrú radu, tip ako preniesť cesto na plech bez roztrhania. Jablkových koláčov nikdy nie je dosť a preto ukladám do KK. Vďaka za receptík.


  • jajaem, 3. novembra 2012 o 23:50
    Super recept, takto navečer robiť chute... ukladám :)


  • mracik9, 4. novembra 2012 o 09:02
    Hudobnicek,Mňam,vyzerá fantastický,určite vyskúšam.


  • dajanca, 4. novembra 2012 o 09:45
    Také vylepšené - luxusné pité :-)


  • aja, 4. novembra 2012 o 10:12
    vyzerá super určite ho vyskúšam


  • stacy77777, 4. novembra 2012 o 10:37
    krásny,1*


  • marcy, 4. novembra 2012 o 12:22
    si vynaliezavá,veľká šikovnica ,vyzerá a isto chutí vynikajúco,určite vyskúšam ,mňáááám :-)


  • hudobnicek, 4. novembra 2012 o 12:27
    ďakujem krásne všetkým :) nič zložitého to nie je, práveže už treba vymyslieť niečo nové lebo jabĺk máme ešte stále kopec tak recepty na také rýchle koláče sa hodia :) dúfam sa vám vydarí :)


  • elisticka, 4. novembra 2012 o 13:32
    krasny kolacik :-)


  • coldbery, 4. novembra 2012 o 20:18
    Krásne nafotené a zdoklumentované...tento koláčik nemá chybu...:)


  • medovnicek, 4. novembra 2012 o 20:21
    krásny koláčik


  • hudobnicek, 4. novembra 2012 o 22:09
    ďakujem :) je fakt chutný, veď som ho len včera podvečer piekla a už ho teraz niet... je skvelý ku káve, čaju, na olovrant, ako zákusok... taký na rýchlu konzumáciu :)))


  • mamenka, 17. novembra 2012 o 21:00
    Skvelý koláčik a chutný. Taký naj jablkový.
    Dám vám radu ako ľahko preniesť akékoľvek veľké rozvaľkané cesto na plech. Vaľkajte ho na papieri na pečenie a potom ho len s papierom otočte na valček a spolu s papierom preneste na plech a tam dotvarujte. Ľahké...:-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Recept je v kategóriach:

Magazín

Omáčky zo severu aj juhu Európy
Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.

Láska na karí – to je sto chutí a jedna vášeň
Už o týždeň sa v kinách proti sebe postavia francúzska haute-cuisine a pikantná indická exotika.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist