Jablkový koláč
Jablkový koláč s vôňou škorice
Autor receptu: ancicka
Fajný voňavý koláč, po ktorom sa nejeden len tak oblíže od ucha k uchu.
10 porcií |
60 minút príprava |
20-25 minút na 180-200 °C |
Postup
- Klasickým spôsobom si pripravíme kysnuté cesto. Mne pri príprave pomáha robot alebo pekárnička. Cesto po vypracovaní necháme na teplom mieste vykysnuť.
- Po vykysnutí cesto vyložíme na dosku a prehnetieme. Rozvaľkáme na obdĺžnik.
- Jablká očistíme, nastrúhame a podľa kyslosti pridáme cukor a škoricový cukor. Zmiešame a pred rozložením na cesto ich vytlačíme zo šťavy. Naplnené cesto zrolujeme, konce odkrojíme a závin pokrájame na kolieska hrubé asi 2 cm.
- Kolieska cesta vejárovito poukladáme do vymastenej okrúhlej panvice alebo na okrúhly plech, odrezkami z koncov vyplníme prázdny stred. Koláč necháme na teplom mieste podkysnuť. Keď to chceme urýchliť, zapneme rúru na 50 °C a 15 minút necháme v rúre. Potom koláč vyberieme z rúry a rúru vyhrejeme na 200°C. Koláč potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme 25-30 min.