Jablkový koláč s tofi

mracik9 - fotkamracik9, 15. septembra 2013
Jablkový koláč s tofi
Foto: mracik9

Tento jablkový koláč je super šťavnatý a ta karamelová poleva nemá chybu.Skúste.

12
porcií
30 minút
príprava
1 1/5 minút
na 180 °C

Suroviny

3 ks
200 g
200 ml
375 g
120 g
2 čl
1 čl
1 čl
500 g
poleva:
225 g
60 ml
125 g
štipka




Postup

  1. 1

    Najprv si očistíme jablčka a pokrájame na 1x1 kocky,posekáme orechy na menšie kúsky.

    Jablkový koláč s tofi - obrázok 1
  2. 2

    Vajíčka vyšľaháme do peny,pridáme cukor,vanilkový extrakt a olej. Múku zmiešame so soľou,sódou bikarbónou a vmiešame do vaječnej zmesi,pridáme posekané orechy a jabĺčka.

    Jablkový koláč s tofi - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si bábovkovú formu,najlepšie z vnútorným otvorom,ja som nemala tak som piekla v tejto kvetinkovej,ale musela som dlhšie piecť,aby sa upiekol prostriedok,lebo koláč je dosť vysoký.Tak, formu vymažeme a vysypeme,cesto vyklopíme,bude trochu hustejšie,ale nevadí.Ja som mala doma černice,tak som ich tam naukladala,pre estetiku. Pečieme pri 180 st C ,1hodinu a 15 minút.

    Jablkový koláč s tofi - obrázok 3
  4. 4

    Ideme na polevu.Do hrnca dáme maslo,cukor a mlieko,zahrievame za stáleho miešania asi 3 minúty.Ešte horúcim polejeme kúsky teplého koláča. Prajem Vám dobrú chuť.

Diskusia k receptu

mracik9
monnikka,máš pravdu,len sa tak za ním zaprášilo :))
tiginko
vyzerá, že je výborný. Nerozpadáva sa veľmi?
nadas
koláčik vyzerá výborne,chcem sa len opýtať kde kúpim vanilkový extrakt?
hubata
A to tofi v názve koláčika sa myslí tá poleva?
mracik9
tiginko,ani nie,len ja som ho krájala horúci,tak to bol problém,zbytok bol krajší :))
mracik9
nadas,ďakujem,ja som ho kúpila v jednom obchode,ale bol taký drahý,tak že si ho vyrábam sama,do čistého alkoholu namočím vanilkové struky a takto musí byť aspoň 3mesiace,asi to pridám aj na varechu :))
mracik9
hubata,áno,je to odvodené od toffifee,čiže karamelová poleva,dobrotka :))
tiginko
@mracik9 veru pridaj, mne sa tiež nechce zháňať tie predražené vanilkové extrakty. Resp. aspoň sem napíš prosím ťa, do akého množstva alkoholu dáš koľko vanilkových strukov, aby to bolo také akurát
havino
koláči fajne vyzerá, uložím si
@mra čik, len pridaj prosím ťa recept na extrakt, včera večer som to študovala na nete, že do vodky a nechať aj 5 mesiacov, stmavne, včera som dokonca aj vanilkové lusky objednala 15 ks, dobrá cena bola, ten extrakt potrebujem na dochucovanie, lebo vanilkový cukor nemôžem a nechcem používať kvôli dia polovičke, tod som kúpila fruktózový vanilkový na skúšku, voňavý bol, ale umeliny nechcem používať a za každým škrabkať lusk, čo ja viem, len v tej vodke mi akosi to lúhovanie nesedí, ja by som asi v rume, tak či sa dá, poraď
irenaw
máme tu recepty, intenzitu si treba odksúšať, mne sa osvedčili 2 veľké lusky na 1 dl 40% vodky, lúhujem pol roka, keď to precedím, naložím ďaľší. 3-4 dl mi vydržia aj viac ako pol roka. kúsky luskov odložím, dávam vyvariť do punču a pod. :-)
tiginko
máš pravdu @irenaw , lenivci sme pozrieť sa po Vareche... idem zháňať lusky za aspoň trochu slušnú cenu a naložiť napr. podľa @egreska . Nemáte náhodou tip, kde lacnejšie zohnať? Nech sa dlho neprehŕňam na googli...
tiginko
... alebo teda rovno podľa Irenky, všakže :-)
havino
ale čo som už onééé, už včera večer som,ako prvé na vareche hľadala, vyhodilo mi len s olejom a to nechcem
@tiginko , ja som včera objednala na stranke pravá vanilka, 15 ks, zrejme menších, 15-16 cm za 11,99 aj s dopravou, uvidím, ta stránka má dobré referencie
tiginko
mne nedalo a pozrela som na českú stránku odporúčanú pri recepte u Egrešky www.vanilkove-lusky.cz , tam majú Bourbon z Madagaskaru a s poštovným to výjde zhruba tiež tak, lenže balenie je po 20ks, čo je dosť. Hádam by som zvyšok dala do mrazáku, či čo. Alebo narobím extrakty a budem nimi obdarovávať kamarátky vrámci vianočných balíčkov :-)
irenaw
@tiginko ja naschvál objednávam viac, aj sestre dám, aj poštovné ušetrím, býva na nich dosť dlhá spotreba, okolo 2 rokov, skladujem ich v tmavej fľaši v komore, vydržia ako "živé". ale ak naozaj nevieš, čo s nimi, kľudne odkúpim, mne je jedno, odkiaľ prídu :-)
irenaw
nádoba sa volá tuším prachovnica, ak ma pamäť neklame, má takú zabrúsenú zátku ;-)
hannah22
dík za info o výrobe vanilkového extraktu , potešilo ma, zíde sa veru... :))
mracik9
tiginko,vanilka vydrží v dobre uzavretej nádobe dlho,aj dva roky,ale je lepšie si objednať koľko kusov potrebuješ a vieš aké budu kamarátky šťastné,keď dostanú takýto darček :))
mracik9
lubiskab,chutil perfektne,preto som sa s Vami podelila,ta kombinácia tých orechov a jabĺk,plus ta poleva,no nič ti nezostáva, len vyskúšať:))
ujomiro
Pišeš j.k. z tofi a kde je to tofu ja hotam v recepte nevidim.
ujomiro
Aha už to chapem.skor som pisal ako čital,prepač.
evanaaa
Koláčik s karamelom je pochúťka, ale nei premňa, čo sa dá robiť. A čo sa týka tej esencie ja ju mám viac ako rok ( alebo ešte viac?), lusky vo vodke, tú dolievam, aj lusky som pridala polámené. Raz mali v Lídli trochu lacnejšie vanilkové lusky tak som si ich po troche kupovala, sú v sklených ampulkách tak dúfam, že to stačí. A vidím, že niekde sú aj lacnejšie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia