Jablkový koláč s lieskovými orieškami a so škoricou (fototrecept)

babkamt - fotkababkamt, 24. septembra 2015
Jablkový koláč s lieskovými orieškami a so škoricou (fototrecept)
Foto: babkamt

Oberali sme jablká na záhrade. Rozhodla som sa upiecť tento koláčik. Ja som ho upiekla z polovičnej dávky. No kľudne som ho mohla upiecť Zobraziť celý popisOberali sme jablká na záhrade. Rozhodla som sa upiecť tento koláčik. Ja som ho upiekla z polovičnej dávky. No kľudne som ho mohla upiecť aj z celej, lebo hneď mizol z taniera. Recept som si trochu upravila podľa seba. Jablká sú dosť sladké, pridala som kakao. Koláč som osladila len 50 g cukru, domácim vanilkovým cukrom. Upečený koláč som natrela ríbezľovým džemom. Vrch som poliala polevou z horkej čokolády a pridala som mleté lieskové orechy.

30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
3 ks
200 g
30 g
1 PL
2 PL
1 ks
1 čl
500 g
2 čl kopcom
100 g
2 PL
1 PL (alebo olej)
100 g




Postup

  1. 1

    Začala som roztľkať vlaňajšie lieskové orechy. Odvážila som si z nich 100 g. Pomlela som ich. V recepte, z ktorého som vychádzala neboli.

    Jablkový koláč s lieskovými orieškami a so škoricou (fototrecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odvážila som si 100 g pšeničnej hrubej krupice, lebo robím koláč z polovičnej dávky. Pre mňa samú to stačí.

    Jablkový koláč s lieskovými orieškami a so škoricou (fototrecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si potrebné ingrediencie: domáci vanilkový cukor, mletú škoricu, kypriaci prášok,kakao, vajíčka, jablká.

    Jablkový koláč s lieskovými orieškami a so škoricou (fototrecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nastrúhané jablká som zmiešala s krupicou a mletými lieskovcami.

    Jablkový koláč s lieskovými orieškami a so škoricou (fototrecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som k nim 1 čl mletej škorice.

    Jablkový koláč s lieskovými orieškami a so škoricou (fototrecept) - obrázok 5
  6. 6

    Celé dve vajíčka som vymiešala so 50 g kryštáľového cukru a s 1 pl vanilkovým cukrom do peny. Pridala som kakao, 1 pl mlieka a 1 pl oleja alebo masla. Dobre som premiešala, potom som vymiešané vajíčka pridala k strúhaným jablkám s lieskovcami.. Vmiešala som pol sáčku kypriaceho prášku.

    Jablkový koláč s lieskovými orieškami a so škoricou (fototrecept) - obrázok 6
  7. 7

    Sklenú formu s priemerom 25 cm som vystlala papierom na pečenie. Rozotrela som pripravené cesto. Rúru som vyhriala na 180°C. Koláč som piekla 30 minút. Každá rúra pečie inak. Kým koláč chladol, rozmyslela som si, že ho polejem čokoládou.

    Jablkový koláč s lieskovými orieškami a so škoricou (fototrecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zo špajze som si doniesla domáci ríbezľový džem, robený z čiernych a červených ríbezlí.

    Jablkový koláč s lieskovými orieškami a so škoricou (fototrecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečený vychladnutý koláč son natrela džemom.

    Jablkový koláč s lieskovými orieškami a so škoricou (fototrecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nad parou som roztopila 100 g horkej čokolády s 1 pl oleja. Potom som pridala 2 pl kyslej smotany. Mám skúsenosť, že sa poleva pri krájaní neláme. Dobre som premiešala, naniesla na koláč. Zvyšok čokoládovej polevy som lyžicou cik - cak pofŕkala na koláč. Kraje koláča som posypala mletými lieskovcami. Už len počkať, kým poleva stuhne. Aj tu sa prejavila moja závislosť na čokoláde. Začnem jedným receptom a mne sa vždy podarí spraviť čokoládové:-)

    Jablkový koláč s lieskovými orieškami a so škoricou (fototrecept) - obrázok 10
  11. 11

    Recept, z ktorého som vychádzala mám nalepený v starej písanke. Pôvodne mal koláč vyzerať takto.

    Jablkový koláč s lieskovými orieškami a so škoricou (fototrecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

afataga
ten poznam, je vyborny, robim z toho cesta aj babovku, alebo muffiny, tiez davam menej cukru
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Jednoducho - MŇAM :-)
babkamt
@afataga množstvo cukru som znížila o polovicu a nám to bolo aj tak dosť sladké. @francuzska1 som rada, že ti koláč prišiel vhod. @dr vnučka z neho zjedla včera dva kúsky. Dnes bola znovu u nás, samozrejme na koláč:-) @patroveckypitrs žiaľ, už neostal z neho nič. Dnes ho prišla vnučka dojesť:-) @kukulienka71 žiaľ, nezostal. Mala som ho spraviť z celej dávky:-) Ďakujem všetkým za nahliadnutie.
babkamt
@izabella929 Terezka dobehla poobede na koláč. Rátala som s tým, tak som jej zvyšok ho nechala:-)Jablká, oriešky s čokoládou sú dobrá kombinácia.
bebemana
Prave ho peciem,namiesto orieskov som dala mak,tak uvidim,ci bude tiez taky dobry ako ten tvoj.dufam.kk a 5 hviezdiciek
babkamt
@marianne ďakujem, aj bol dobrý, rýchlo sme ho zjedli:-) @bebemana mak pasuje k jablkám. Verím, že bol dobrý. Ďakujem za vyskúsanie. Si ako ja, tiež si pomením suroviny. @babav koláč som si uložila do kk, je v poradovníku. Ďakujem za pridaný link. Zle sa pečie pre jednu osobu. Manžel štrajkuje, vnučke povinnosti nedovolia prísť každý deň.
babkamt
@marianne ďakujem, aj bol dobrý, rýchlo sme ho zjedli:-) @bebemana mak pasuje k jablkám. Verím, že bol dobrý. Ďakujem za vyskúsanie. Si ako ja, tiež si pomením suroviny. @babav koláč som si uložila do kk, je v poradovníku. Ďakujem za pridaný link. Zle sa pečie pre jednu osobu. Manžel štrajkuje, vnučke povinnosti nedovolia prísť každý deň.
babkamt
@marianne ďakujem za nahliadnutie. @bebemana ten tvoj musí byť výborný. Mak pasuje k jablkám. Napíš, či sa podaril. @babav ďakujem za pridaný link. Tvoj jablkový koláčik putoval do mojej kk. Je na čakačke. Snažím sa piecť menšie množstvá koláčov, lebo môj chlap ich ignoruje. Pečiem vtedy, keď má k nám prísť vnučka.
havino
šťavnatý, jablkový, vôňa škorice, moja šálka kávy, dala by som si s Tebou na výmenu iného koláčika
babkamt
@havino s tebou by som vymenila koláčik. Viem, že dobre pečieš. Boli by sme spokojné obidve:-) @terinka55 ja ti ďakujem za uloženie a vyskúšanie receptu.
luss44
@babkamt , vyskúšala som dnes Tvoj koláčik a chválim, je síce bez orechov, priznám sa nechcelo sa mi ich mlieť a iný nemal kto, snád nabudúce. Navrch som dala višňový džem a čokoládu, tie jablká nahrubo urobia svoje, výborná chuť. Hodne nám padajú tak skúšam všeličo jablkové :) Vdaka za rcp.
babkamt
@luss44 ak sa ti nechceli mlieť orechy, mohla si ich len nasekať. Ale určite bol dobrý aj bez orechov. Tiež sa v tomto období snažím míňať jablká:-) Naopak, ja ďakujem tebe za vyskúšanie receptu. Teší ma, že recept chváliš.