Jablkový koláč s dvojakým cestom fotorecept

alicedane - bez fotkyalicedane, 5. novembra 2015
Jablkový koláč s dvojakým cestom (fotorecept)
Foto: alicedane

Recept na svieži jablkový koláč. Vrchná vrstva je z lístkového cesta.

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Základné cesto:
300 g
75 g
180 g
2 ks
štipka
 na potretie
1 ks (500 g)
Náplň:
2,3 kg
1 ks
Poleva:




Postup

  1. 1

    Z múky, práškového cukru, zmäknutého masla, vajíčok a štipky soli si vymiesime cesto.

    Jablkový koláč s dvojakým cestom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesené cesto odložíme do chladničky a necháme ho odstáť cca 40 minút.

    Jablkový koláč s dvojakým cestom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odležané cesto rozgúľame na papieri na pečenie, dáme na plech a poprepichujeme vidličkou.

    Jablkový koláč s dvojakým cestom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si cca 2,3 kg jabĺk - ja som ich vážila aj so šupou. Očistíme a nastrúhame ich.

    Jablkový koláč s dvojakým cestom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K nastrúhaným jablkám pridáme trochu kryštálového cukru, vanilínový cukor, hrozienka a škoricu. Chvíľku ich podusíme (naozaj iba chvíľku).

    Jablkový koláč s dvojakým cestom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mierne podusené jablká rovnomerne rozprestrieme na základné cesto.

    Jablkový koláč s dvojakým cestom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vezmeme rozmrazené lístkové cesto (toto som kupovala v Lidli) a rozvaľkáme ho.

    Jablkový koláč s dvojakým cestom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozvaľkané lístkové cesto položíme na jablkovú vrstvu, poprepichujeme ho a potrieme rozšľahaným vajíčkom.

    Jablkový koláč s dvojakým cestom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Koláč pečieme pri 180 stupňoch cca 35 minút. Pred vybratím z rúry ho pre istotu skontrolujeme špajdľou.

  10. 10

    Do hrnčeka nalejeme trošku oleja, pridáme čokoládu na varenie a na miernom ohni ju rozpustíme.

    Jablkový koláč s dvojakým cestom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vychladnutý koláč ozdobíme čokoládou a môžeme krájať. Dobrú chuť :)

    Jablkový koláč s dvojakým cestom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

torticka
Pekne, podrobne popisane. Cokoladu by som dala do misky a nad paru . Ked je cokolada rozpustena, potom by som dala troska oleja a zamiesala. Bude sa krasne lesknut. Ale aj Tvoje je dobre. Veru by som si aj dala.
alicedane
Roztápanie čokolády nad parou je veľmi dobrý nápad, neprihorí. Tejto som mala veľmi málo, tak sa mi nechcelo zohrievať vodu... Ale ďakujem za postrehy :)
levand
Čokoláda neprihorí ani bez vodného kúpeľa, stačí aj do čokolády pridáš 5 litrov vody z radiátora.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia