Jablkový koláč s ciderom

mariamka - fotkamariamka, 1. júla 2013
Jablkový koláč s ciderom
Foto: mariamka

Cider /saider/ je nízkoalkoholický perlivý nápoj, ktorý sa vyrába kvasením jablčnej šťavy. Okrem toho, že vynikajúco chutí samotný, s obľubou sa používa aj v Zobraziť celý popisCider /saider/ je nízkoalkoholický perlivý nápoj, ktorý sa vyrába kvasením jablčnej šťavy. Okrem toho, že vynikajúco chutí samotný, s obľubou sa používa aj v kuchyni pri varení, pečení mäsa alebo koláčov. Už dávno som chcela upiecť takýto koláč, len je celkom problém na Slovensku cider zohnať. Dá sa prípadne nahradiť jablčným muštom.

50-60 minút
na 175 °C

Suroviny

150 g
150 g
2 ks
300 g
1/2 balíček
1/4 ČL
2 ČL
1 ČL
250 ml
1/2 balíček
1/2 citrón
1 balíček
2 - 3 ks




Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 175 °C. Suroviny si vyberieme o niečo skôr, aby mali izbovú teplotu. Vymiešame maslo s práškovým a vanilkovým cukrom. Zvlášť zmiešame všetky sypké suroviny plus postrúhaný zázvor a citrónovú kôru. Do masla zamiešame asi lyžicu múkovej zmesi, predídeme tak zrazeniu masla. Vajcia rozšľaháme v mise vidličkou a postupne za stáleho miešania ich pridávame do masla, vymiešame do penista.

    Jablkový koláč s ciderom - obrázok 1
  2. 2

    Do maslovo-vaječného základu striedavo pridávame múčnu zmes a cider, zakaždým premiešame, zakončíme múkou. Pridáme namočené osušené hrozienka a zľahka premiešame.

    Jablkový koláč s ciderom - obrázok 2
  3. 3

    Cesto nalejeme do vhodnej koláčovej alebo tortovej formy vyloženej papierom na pečenie alebo vymastenej a vysypanej múkou (moja má priemer 20 cm). Na vrch úhľadne pokladieme na plátky/mesiačiky nakrájané jablká.

    Jablkový koláč s ciderom - obrázok 3
  4. 4

    Celé posypeme kryštálovým cukrom. Pečieme pomaly 50-60 minút, podľa typu rúry, maslové trené cesto chce svoj čas, aby sa dobre prepieklo. Na skúšku pichneme špajdľu. Ak je čistá a suchá, máme hotovo. K záveru som vrch zakryla alobalom, nevadí, keď jabĺčka mierne skaramelizujú.

    Jablkový koláč s ciderom - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení pocukrujeme a necháme vychladnúť. Chuť je naozaj zvláštna, jemne perníková, nie príliš sladká, pikantná po zázvore, citrónovej kôre. škorici a voňavá po jablkách. Je šťavnatý a vláčny. Podávame s kopčekom šľahačky a vychladeným ciderom, prípadne jablčným muštom.

    Jablkový koláč s ciderom - obrázok 5
  6. 6

    Prvá lastovička na slovenskom trhu, práve tento som použila v recepte. Nechajte sa inšpirovať :)

    Jablkový koláč s ciderom - obrázok 6

Diskusia k receptu

palokuchki
Mne sa tiez paci. Kombinacia zazvoru, muskatoveho orieska a skorice je vyborna. Vyskusam tiez ako radis pomiesat trochu muky s maslom. Mne sa to veru vela razy zrazi.
marianne
jaaaj cider:-))) mam s nim zazitky:-))) raz sme ho na navsteve pili ako uvarene vino s klincekom,skoricou...nenornalne dobre to bolo a bol tam aj Anglican a oni to piju take surove,ked to videl,najskor neveril vlastnym ociam,ze kto to kedy videl cider varit a nakonic vypil 2,5 l flasu vareneho.tam sa to predava bud v demizonoch alebo vo velkych flasiach a uplne najsamlepsie su z farmy...
marianne
no a do jablkoveho kolaca sedi vyborne,mas ho krasny vysoky..moze byt vyborny
viki1005
u nás sa Cider čapuje... výborné pivko... pekný recept, určtie vyskúšam... :-)
martamm
Netuším, čo je cider, objasní mi niekto? Koláčik vyzerá úžasne :)
mariamka
aj pre mna to bola rarita, ked ho u nas v pivarni zacali vlani v lete capovat, zadarmo :)) vraj na skusku, a isiel velmi dobre u dam aj mladistvych ale aj pani, skor vinari si na nom pochutili, nuz ale ho stiahli, pivo je pivo zvlast na dedine.. skoda..
ja by som ho pomenovala taka "Jablkova vinea" :) s trochou alkoholu, velmi chutny, perlivy, mierne sladky, mierne horky napoj
citat z webu:
"Cider je menej opojný ako víno, menej horký než pivo, menej sladký ako limonády, menej šumivý ako sýtené vody. Vďaka tomu dobre uhasí smäd, osvieži a hodí sa takmer ku každému jedlu."
mariamka
a este par zakladnych info, komu sa nechce surfovat:
Tento jablčný nápoj bol známy už v antike a v súčasnosti je najpopulárnejší vo Veľkej Británii, Francúzsku, ale aj v Amerike a Nemecku, kde ho mnohokrát nazývajú aj ovocným vínom. Zaraďuje sa medzi alkoholické nápoje a je vyrobený z vykvaseného jablčného (hruškového) muštu.
Vďaka svojej osviežujúcej kvasenej chuti ho možno porovnať k obľúbenému pivu, farbou a ovocnou vôňou môže niekomu pripomínať víno. Cider avšak stojí niekde v strede. Je zlatistej priezračnej farby, avšak je menej horkastý a menej perlivý ako pivo.
Cider zároveň obsahuje menej alkoholu ako víno, väčšinou od 2 do 8,5 percent (sladký do 3%, polosuchý má 3 až 5 %, suchý viac ako 5% alkoholu).
Najlepšie chutí ľadovo vychladený.
Okrem výbornej chuti sa môže tento alkoholický nápoj pochváliť vysokým obsahom antioxidantov, fenolov, zdravých flavonoidov – flavonov, ktoré predchádzajú srdcovocievnym ochoreniam, rakovine a iným chorobám.
Cider sa odporúča piť ľuďom trpiacim na rôzne typy alergií, na vysoký cholesterol, artritídu alebo dnu. Pomáha pri liečbe chrípky, rôznych kožných chorôb, akné, kvasinkových ochorení (napr. kandidózy) Pitie cidru znižuje únavu a bolesti krku. Je veľmi vhodný pri diétach, odbúrava tuky. Ocenia ho i pacienti s vysokým krvným tlakom.
elixir
Takýto koláč by mi chutil, aj s tým sladkým vínom :)
lusinkab
Juj tak to je teda paradny kolacik :-) cider mam velmi rada jablkovy skor tak prevareny ako @marianne pise ale zboznujem hruskovy,lesne ovocie ale naj naj je bazovo limetkovy :-) kolacik urcite vyskusam kedze jablckove robim dost casto
mariamka
@lusinkab tak o takych prichutiach sa nam tu moze len snivat :) tu skor ide ten Radler...
je tu x tych jablkovych kolacov, ved aj ty si dala nedavno hned dva :), toto zas nieco trosku ine :)) diky..
marianne
@lusinkab my sme chodili na taketo podobne farmy,tam ho capovali rovno zo sudov roznych kyslosti..tie bol najlepsie...





jujoska
velmi zaujimava ingrediencia do kolaca, urcite stoji za vyskusanie. Ja teda zo ciderov poznam len Bulmers (pod tymto nazvom len na britskych ostrovoch), vo svete sa predava pod znackou Magners. Magners mavaju obcas v Metre, vtedy ho kupim synovi, ked mu chcem urobit radost, on ho rad. Skusim hladat tento Cider, mozno bude o nieco lacnejsi.
jujoska
a ak ma naozaj take blahodarne ucinky na telo, tak si dam asi ciderovu dietu :-)
mariamka
@jujoska s tou cenou mas pravdu.. troska je nadsadena, tento Steiger kupil manzel v Tescu, mne teda cider chuti omnoho viac ako radlery, co tu kazdy tlaci.. tie ucinky prirovnavaju k jablcnemu octu, je ich este ovela viac, hento som dala len taky vycuc :)
janger
@mariamka , ja mam tiez recept na jablkovu tortu s ciderom. Len som ju sem nepridavala, lebo som si myslela, ze na Slovensku nie je cider dostat. Tak ked ju budem niekedy robit, tak ju sem dam. Ty si upiekla paradnu torticku :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia