Jablkový koláč bezlepkový fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 15. januára 2017
Jablkový koláč bezlepkový (fotorecept)
Foto: frezia68

Recept pridávam len preto,že sa celkom vydaril a kým som nekrájala ešte vlažný,nevedela som,či pridám na Varechu.Často sa mi cesto kruší a aj vaľkanie Zobraziť celý popisRecept pridávam len preto,že sa celkom vydaril a kým som nekrájala ešte vlažný,nevedela som,či pridám na Varechu.Často sa mi cesto kruší a aj vaľkanie niekedy obtiažne, aj krájanie.Na to by občas trebalo @Izabellu 929,jej šikovné rúčky,ale ani to nie je zárukou,lebo bezlepková múka je niekedy koťuha :-).

30 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
50 g
50 g
50 g
1 ks
 štipka
1 bal
1/4 ks
0,5 dcl
1 ČL
1,5 PL
5-6 ks
 podľa chuti
 na potretie
 na potretie




Postup

  1. 1

    Preosiatú múku som dala do už historického robota zn. Eta, pridala zmäknuté maslo, štipku soli, vanilkový cukor, pr. cukor, vyšľahané vajíčko, kvások ( 1/2 dcl vlažné mlieko,1 lyžička medu a 1/4 čerstvé droždie ), jogurt. Z odváženej múky som si ešte na začiatku odobrala asi 4 lyžice a nechala som robot pracovať. Cesto sa mi zdalo riedke, tak som postupne pridávala múku asi do tejto podoby. Mohla som pridať o lyžicu menej, ľahšie by sa vaľkalo, treba sledovať.

    Jablkový koláč bezlepkový (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom som ešte trocha prepracovala, rozdelila na polovicu,vytvorila bochníky a nechala asi 10 min. kysnúť prikryté obrúskom.

    Jablkový koláč bezlepkový (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým som pripravené jablká postrúhala, jedno som ušetrila, stačilo 5 ks. Jablká som neupravovala teplom, pridala som čerstvo strúhané.

    Jablkový koláč bezlepkový (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mala som obavy, či cesto vyvaľkám, tak som ho nenechala dlhšie odpočívať. Plech som mala 40x30 cm, ale cesta bolo menej... dovaľkala som na plechu. Ostré slnko mi pri fotení vadilo, tak fotky nevydarené :-(.

    Jablkový koláč bezlepkový (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto som posypala mletými orechami...

    Jablkový koláč bezlepkový (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na orechy strúhané jablká, z ktorých som trocha vytlačila šťavu. Štedro som posypala mletou škoricou. Nemala som namočené hrozienka, tie by to vylepšili aj so strúhanou horkou čokoládou. Na budúce :-). Do jabĺk som nepridávala cukor, jablká trocha kyslé, ale mne nevadí. Všade cukor uberám a kto má rád sladké, aj do cesta môže pridať.

    Jablkový koláč bezlepkový (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Popichala som vidličkou a nechala kysnúť asi 15 min. Potom potrela vyšľahaným vajíčkom s trochou mlieka a piekla na 180 °C asi 20 -25 min. Pocukrovala a hotovo.

    Jablkový koláč bezlepkový (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bola som zvedavá, či sa bude krušiť pri krájaní, ale dalo sa :-), teda celkom vydarený pokus a to potešilo :-).

    Jablkový koláč bezlepkový (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

izabella929
@frezia68 , zlatíčko moje, však tvoje koláčiky vyzerajú úžasne.-)nepotrebovali ani moje ruky...si skvelá pekárka aj kuchárka...Pán Boh ti daj silu aby si dlho ešte piekla krásne koláče, jablkové i ja milujem najviac..
frezia68
@Haji : ďakujem. @Izabella029 : Veď taký krásny komentár nezaslúžim :-),ale pridala som len preto,že možná sa niektorý bezlepkáč poteší. Ďakujem :-) .
1x haji
kukulienka71
Plnky veľa, to je ono:-) máš ho aj pekný. Nedávno som piekla hnetený jablčník so zemiakovým cestom a bielu múku som z veľkej časti nahradila inými "múkami"(mám na blogu), inšpirovala som sa receptom z Varechy od pani z Ružomberka, nepamätám si teraz nick, a neviem ho nájsť v tom množstve skvelých jablčníkov, ona použila celú múku bezlepkovú. Nemali sme tam droždie, ako ty. Ak chceš, skús niekedy aj so zemiakmi, je to veľmi kvalitné cesto a tiež nahradí dosť múky.
frezia68
Ďakujem,@Kukulienka71 ,pozriem aj Tvoj a vyskúšam.Len teraz mám namrazené a sladké obchádzam.Ak vyskúšam,pošlem fotku s poďakovaním :-).
marienka44
Koláčik som dnes upiekla, ale urobila som zmeny. Porovnaním môjho klasického receptu na jablčné pité a Tvojho receptu som zistila, že rozdiel je len v múke a v masle. V mojom recepte je masla viac. Túto zmenu som dodržala aj teraz a pridala som na 250 g múky pre celiatikov až 125 g masla, na rozdiel od Teba :50 g masla. S cestom sa dobre pracovalo, bolo homogénne.Použila som pečiaci papier pri prenášaní vrchného plátu na plech. Takže pridaním masla už nebolo cesto trúsivé, nekompaktné. Okrem kvasníc som pridala asi 1/4 sáčku kyp. prášku a na špic noža sódy bicarbony.
Zmenila som aj poradie náplne. Najprv dusené jablká a potom na ne mleté orechy.
Koláčik sa teda vydaril a dúfam, že bude chutiť osobám, pre ktoré som to piekla.


frezia68
@Marienka44 : Si šikovnejšia,ako ja.Mám zlé skúsenosti s mastným bezlepkovým cestom,hoci ma láka vyskúšať bratislavské rožky.A preto som ubrala aj tu maslo.Orechy dávam na cesto preto,aby nenavlhlo z jabĺk,lebo nechávam dosť šťavy.Pekne sa Ti koláč vydaril,ďakujem za vyskúšanie-potešilo :-).
sracz
Nuž, komu česť, tomu česť a "pastierovi" trúba! Nechal som sa Tebou Ditka @Frezia68 kamaLáska moja dávna inšpirovať a pre dnešnú "zahraničnú Kaliningrad_Anadyr" návštevu som napiekol svoj "Jablčník s višňovou želatínou - zoslepkovú! Ďakujem za inšpiráciu a pridávam "corpus delicti"!


frezia68
@Sracz : Krásny sa Ti podaril a krajší je,ako môj,lebo si ho vylepšil podľa svojej fantázie. Ostáva len zaželať Dobrú chuť,aj návšteve a nech sa Ti vždy darí. Vďaka za peknú fotku :-).