Ovocný koláč

Jablkový/hruškový obrátený jogurtový koláč

Autor receptu: janikbj

Rýchly, variabilný recept, základ vhodný aj na bublaninu.

15 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Jablká alebo hrušky (ja som dala mix) očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Pokvapkáme citrónovou šťavou (netreba, ak nevadí, že trochu zhnednú), jemne posypeme škoricou a podľa chuti osladíme, premiešame a dáme na dno tortovej formy (priemer 21cm), ktorú sme poriadne vymastili maslom. (Ak vám forma poriadne netesní alebo sa obávate vyklápania koláča, môžete vyložiť alobalom). Ovocia netreba dávať priveľa, aby koláč pekne držal pohromade.
  2. V miske si zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok, pridáme roztopené vychladnuté maslo, jogurt, vajíčka. Vareškou vymiešame hladké cesto, ktoré rozotrieme na pripravené ovocie.
  3. Pečieme v rúre vyhriatej na 160-170 stupňov 30-45 min., treba skúšať špajľou, či je cesto v strede prepečené. Upečený koláč necháme vo forme mierne vychladnúť, nožom prejdeme po krajoch, odoberieme obruč a koláč preklopíme na tanier. Opatrne odoberieme dno. Ja vyberám koláč ešte teplý, keď sa nejaké ovocie prilepí na dno formy, pekne ho upatlám naspať, po vychladnutí pekne drží.
  4. Koláč krájame úplne vychladnutý, odporúčam podávať s kopčekom šľahačky alebo hustého bieleho jogurtu.