Jablkový crumble

veronika93 - bez fotkyveronika93, 27. marca 2013

NEBOJTE SA DĹŽKY RECEPTU.TO LEN JA SA RADA ROZKECÁVAM.:) Recept z ciest-francúzsko. Jedná pôvodne o anglický dezert, ale táto rodinná, francúzska, rýchla a jednoduchá verzia Zobraziť celý popisNEBOJTE SA DĹŽKY RECEPTU.TO LEN JA SA RADA ROZKECÁVAM.:) Recept z ciest-francúzsko. Jedná pôvodne o anglický dezert, ale táto rodinná, francúzska, rýchla a jednoduchá verzia sa mi natoľko zapáčila, že sa chcem s vami podeliť. Keď moja fr rodina chcela urobiť tento koláč, tak som rovno vyfasovala recept, ktorý som si (ako ináč) trošku poonačila a tu je výsledok! Počet porcií sa naozaj nedá odhadnúť,my sme sa tu doňho púšťali polievkovými lyžicami...a zmizol-rýchlo :)

10 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

200 g
100 g (krupicový)
125 g
 na vymastenie misky
4 ks
1 ks
1 vrecko




Postup

  1. 1

    Začneme tým, že si jablká ošúpeme a pokrájame na malé kocky (tak zhruba 1cmx1cm :)). Očistíme si aj kiwi (kiwi nie je nevyhnutné, ale pridá celému koláču akýsi "šmrnc" a chuťovo ho dotvorí). Všetko ovocie pekne zrovnáme do vopred vymastenej misky na pečenie. Čo sa veľkosti týka, tak dané množstvo je vyrátané na kruhovú formu s priemerom 23 cm, ale to uvidíte, niekedy treba z jabĺčok odjesť, inokedy kúsok pridať...tomu sa hovorí zdravé maškrtenie počas pečenia)

  2. 2

    Ovocie v miske posypeme vanilkovým cukrom. V tejto fáze si môžeme dať vyhriať trúbu na 200°C.

  3. 3

    Zmiešame múku a cukor. Pridáme roztopené maslo (zmäknuté sa dlhšie premiešava, a rovnaký výsledok dosiahnete aj s úplne roztopeným). Tip: Ja vždy dám do misky maslo, múku, cukor a celé to dám na zhruba minútu do mikrovlnky. Potom sa to rozmiešava jedna radosť. Nezabudnite, že sa nesnažíme toto cesto ubúchať do guľky, ale iba nadrobiť. (Po francúzsky sa tento druh cesta volá "pate sablée" čo v preklade znamená pieskové cesto a to perfetne vystihuje jeho štruktúru)

  4. 4

    Cesto postupne rozsypeme do jednej vrsty po celom povrchu ovocia. Povrch má byť nedokonalý a "hrboľatý". Ako (ne)správna kuchárka cesto vždy okoštujem (ochutnajte, nedá sa mu odolať)! :) Potom už iba vložíme do vyhriatej rúry a pečieme zhruba 15-20 minút. Kým nebude mať takú tú akurátnu "chrumkavú" farbu do zlatista.

  5. 5

    No a najlepšie na záver...S poriadnou chuťou sa doňho môžeme pustiť :). Príjemnú mlsnú chuť prajem!

Diskusia k receptu

francuzska1
akurat sme ho mali v sobotu, vsetko tak ako ty, len ja som davala iba 100g masla a skusila som vymenit bielu muku za celozrnnu a tiez cukor za trstinovy, a tiez som tam nedavala kixi a vanilkovy cukor;-))) aj jablka som poprasila skoricou;-))) a este formu vymastim a vysypem struhankou, inac ingrediencie ako ty!
tiez ho poznam z francuzska;-)))
veronika93
@francuzska1
V tejto rodine by som so škoricou ďaleko nezašla (nejak sa jej tu zubami nechtami bránia všetci) ale tiež mi to napadlo. Jasné, že sa dá urobiť aj "zdravšia" verzia s celozrnnou múkou a trstinovým cukrom. Isto dám na tvoje slová a skúsim!
Ja ho tu ale robím už polozávodne :D tak zhruba 3-4 krát do týždňa, lebo mamina je horský vodca a nosí ho so sebou na goutée v prírode, tak by som jej asi zruinovala podnik celozrnkou a trstinou :)).
francuzska1
ale jasne, rob to tak ako im to chuti, len som ti chcela napisat moju verziu;-))) + niekedy davam aj ovsene vlocky, ale to by si ich uz asi odrovnala cooo?
veronika93
Ja osobne dávam doma aj do palaciniek ovsené vločky a miesto normálnej múky používame pohánkovú. Ale niečo mi hovorí, že meniť francúzom ich kuchyňu, to by som ich asi fakt odrovnala :D. Ale ďakujem za ideu pre moje vlastné použitie :D. Rada mám sladké veci a keď si môžem svedomie odľahčiť tým, že je to trošku zdravšie, tak je to najlepšie :D. Skúsim to potom doma "na zdravo" a dám ti echo :).
francuzska1
co sa tyka tej pohankovej muky do palaciniek, to mas asi na mysli galette nie? tam ide pohankova muka... a francuzov nemen, to sa ti aj tak nepodari;-))) a + ich kuchyna je mnam, hlavne ked je poctiva;-)) ale to aj nasa;-) na to echo skus pouzit tajnu spravu, lebo nebudem vediet, ze si mi tu pisala, jedine, ze ma napadne prist sem opat;-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia