Jablkový cheesecake
Jablkový cheesecake s karamelovou omáčkou
Autor receptu: siuuu
Cheesecaky nerobím veľmi často - toto je môj myslím 4. v poradí, pretože ja syrové koláče veľmi nemusím, ale tento s jablkami som veľmi chcela skúsiť. A nesklamal ma, vôňa škorice, sviežosť jabĺk a lahodná karamelová omáčka splnili všetky moje očakávania.
8-10 porcií |
20 minút príprava |
70-75 minút na 150 °C |
Postup
- Najskôr si pripravíme jablkovú vrstvu, ktorá potrebuje trocha vychladnúť. Jablká ošúpeme a pokrájame na malé kúsky (cca 1 x 1 cm). V menšom hrnci rozpustíme maslo, pridáme jablká, cukor a škoricu a dusíme, pokiaľ jablká trocha nezmäknú - ale musia držať tvar, nesmú byť rozvarené. Mne to trvalo asi iba 5-6 minút. Odstavíme bokom a necháme čiastočne vychladnúť.
- Na korpus rozmixujeme alebo inak rozdrvíme sušienky, zmiešame ich so škoricou a rozpusteným maslom. Dobre premiešame a rovnomerne navrstvíme na dno tortovej formy (priemer 22 cm), ktorú sme vyložili papierom na pečenie. Utlačíme a rozložíme rovnomerne udusené jablká.
- Na syrovú vrstvu zmixujeme mascarpone, tvaroh, cukor a maizenu, a po jednom pridávame vajíčka. Vymixovanú zmes nalejeme na jablká a pečieme v rúre zohriatej na 150 °C cca 70-75 minút. Upečený koláč by sa mal v strede triasť iba minimálne. Koláč necháme pri izbovej teplote vychladnúť, potom ho prikryjeme fóliou a necháme v chladničke stuhnúť aspoň 6 hodín - ja som nechala cez noc.
- Servírujeme s karamelovou omáčkou, ktorú pripravíme tak, že v hrnci alebo panvici s hrubším dnom rozpustíme maslo, pridáme cukor, necháme roztopiť, pridáme smotanu a na miernom plameni varíme bez miešania cca 5 minút. Odstavíme zo sporáka a necháme chladnúť cca 20-30 minút. Pred podávaním premiešame (ak je omáčka príliš tuhá, môžeme ju na pár sekúnd dať do mikrovlnky).