Mriežkový koláč
Jablkovo-tvarohovo-makový mrežovník (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Výborné pohostenie na víkend. Plnka sa dá vymeniť za
orechovú, lekvárovú...
50 minút príprava |
45-50 minút na 190-200 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny na cesto.
- Suroviny na plnky. Citrónová kôra, vanilkový puding chýbajú na foto.
- Cesto: Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme prášok do pečiva, cukor, vajíčka, kyslú smotanu a Palmarin z chladničky. Vypracujeme nelepivé cesto, ktoré dáme do chladničky stuhnúť.
- Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na tri časti - dva väčšie a jednu menšiu.
- Pripravíme plnky. Jablká nastrúhame, primiešame cukor a mletú škoricu podľa chuti. Tvaroh dáme do misky, primiešame vanilínový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, hrozienka a vanilkový puding. Mak dáme do misy, primiešame cukor a slivkový lekvár, aby bola hmota roztierateľná.
- Jeden väčší kus cesta rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a preložíme na menší plech (26x36 cm), cesto vytiahneme aj na boky plechu. Cesto popicháme vidličkou, viď foto.
- Na cesto nanesieme plnky striedavo po šírke, viď foto. (Použijeme polovicu množstva plniek, aby zostalo aj na ďalšiu vrstvu.)
- Následne rozvaľkáme druhé väčšie cesto, položíme ho na plnky, zľahka pritlačíme a tiež popicháme vidličkou. Opäť nanesieme plnky striedavo, ale tak, aby nad sebou neboli rovnaké.
- Druhá vrstva plniek.
- Nakoniec rozvaľkáme aj menšiu časť cesta a urobíme z neho mriežku na vrchu koláča.
- Rúru predhrejeme na 190-200 stupňov a pečieme 45 minút do zlatista. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť.