Jablkovo-rebarborový lekvár

arasid - fotkaarasid, 31. augusta 2014

Na záhrade už dozreli jablká, cupocú jedno po druhom do trávy. Zbieram ich postupne, dobré do košíka, tie "nevydarené" do kompostu.Ale čo s nimi? Zobraziť celý popisNa záhrade už dozreli jablká, cupocú jedno po druhom do trávy. Zbieram ich postupne, dobré do košíka, tie "nevydarené" do kompostu.Ale čo s nimi? Kompótov z jabĺk v špajzke dosť, detskú výživu nikto nechce, a páliť sme sa okrem karamelu a ohníka na záhrade ešte nenaučili . Tak som vzala pár nožičiek rebarbory,jabĺk a išlo sa experimentovať. No jasné, oberala som ešte zbytky černíc, že by aj farba bola dobrá. Záver? Moji chlapi povedali:" Mamo, je to prudko jedlé !"

30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

 3 ks stonky
 20 ks stredne veľké
50 dkg




Postup

  1. 1

    Očistené, nakrájané jablká a rebarboru posypem cukrom, zamiešam a nechám chvíľu stáť, že by sa šťava uvoľnila. Na slabom ohni robím to, čo pri každom varení lekváru robia všetci - miešam vareškou. Rebarbora sa zázračne stratí - zmení na šťavičku a jablká sa v nej pomaličky varia. Asi po hodine varenia lekvár odstavím, bo treba si aj oddýchnuť, a keď tú kávu dopijem a vylúštim asi dve - či tri krížovky, znovu pomaly varím a miešam, varím a miešam...

  2. 2

    A ono to krásne hustne aj bez chémie, brboce si to, občas strelí až na náprotivnú stenu, ale to nevadí, "flek sa utre" - že jákááá dobá vec tý umývatelné barvy, ale ja - kááá? No, a keď už to vyzerá ako dobrá kašička, šup s tým do pohárov, zavrieť viečka, a keď ste už vydržali toľko pri varení, nedajte sa odradiť a lekvár zasterilizujte , neuškodí mu to a vy budete mať istotu, že sa nebude kaziť v špajzičke. Aby som nezabudla, tie černice trošku pvoarím s cukrom a cez sitko prelisujem do variaceho lekváru - kto nemá černice, to vôbec nevadí, lebo lekvár iba z jabĺk a rebarbory má zvláštnu - netradičnú farbu - zelenkavožltú.A inak, vôňa jabĺk je v ňom fantastická - dominuje ešte aj nad tou dobrou chuťou. Tak a kto sa nebojí, nech to skúsi, ja sa nebojím a na druhý týždeň budem skúšať zase niečo iné :)))

Diskusia k receptu

arasid
Terinka, ešte mám teraz" hubu zaškrátanú "od neho. Dala som si na raňajky pohár mlieka a maslový chlebík s lekvárom. Je tak zvláštne vláčny, jemný a tie rozvarené jablká medzi tým ako malé hrudky, razzakusneš do jednej, potom tá druhá sa ti rozplynie na jazyku aj sama.