Kysnuté koláče
Jablkovo-pudingové koláče z hrnčekového cesta (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Tieto kysnuté koláče dvoch chutí
sú u nás obľúbenou pochúťkou.
Maslové cesto a jablkovo-pudingová plnka, fantázia.
45-50 minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravime si všetky ingrediencie na cesto. Do vlažného mlieka asi 200 ml, dáme 1 ČL cukru, 1 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme zbytok cukru, soľ, kvások, rozpustené trochu vychladené maslo, vajíčka a zbytok vlažného mlieka.
- Varechou alebo rukou vymiesime hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť aspoň na 45 minút.
- Pripravme si suroviny na plnky. Z mlieka, cukrom, pudingu a krupice uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Jablká ošúpeme, nastrúhame, cukor nedávame, aby nepustili šťavu.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 5 rovnakých bochníkov.
- Z jednej časti som urobila záviny. Striedavo som na vyvaľkané cesto naniesla plnky, jablkovú som posypala trochu škorice, viď foto. Zrolujeme a preložíme na vymasteny plech.
- Záviny potrieme olejom, rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30-35 minút do zlatista.
- Zvyšnú časť cesta rozvaľkáme do kruhu, radielkom prerežeme boky trojuholníka, lyžicou dáme jablkovú a pudingovú plnku. Širšie strany preložíme do stredu a koláče preložíme na vymasteny plech, potrieme olejom a pečieme pri teplote 180 stupňov 20-25 minút do zlatista.
- Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
- Zaviny po upečení posypeme práškovým cukrom, prajem vám dobrú chuť.