Jablkovo-orechový koláč (fotorecept)

Autor receptu: valeri

Jabĺk, ktoré sa už priamo nedajú jesť, lebo sú mäkké a scvrknuté, je v pivnici ešte skoro za bedňu, tak ich suším, alebo ich míňam do koláča, ako dnes. Cesto som urobila ako na klasiké jablkové pité a plnky som skombinovala - jablkovú a orechovú, a je celkom dobrý :-))

20-30 minút
príprava
40-45 minút
na 200, 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Z uvedených surovín som si vymiesila cesto a nechala som ho tak, kým som si nepripravila plnky. Jablká som nastrúhala, tentokrát som ich nedusila, ale cesto som posypala obilnými sušenými klíčkami aby vsiakli šťavu, ktorú jablká pri pečení pustia. Keď nemám klíčky, použijem strúhanku. Ja dávam veľa jabĺk, lebo mám rada "veľa plnky, málo cesta " :-))
  2. navrstvila som nastrúhané jablká, posypala cukrom podľa chuti, škoricou a hrozienkami
  3. Žltky som vymiešala s cukrom a prisypala orechy, bolo to strašne husté, tak som priliala trochu rumu (môže byť aj šťava z kompóta napr.) Z bielkov som ušľahala tuhý sneh a vmiešala som ho do orechovej masy
  4. Toto všetko som natrela na jablká a dala upiecť do vopred vyhriatej rúry na 200 st. Pri tejto teplote som to aj piekla prvých 10 minút, potom som teplotu znížila na 150 a piekla som ešte asi 30 minút. Vrch koláča mal farbu do zlatohneda. Môj pech má rozmer asi 30 x 42 cm.
  5. A takto vyzeral po vybratí z rúry