Jablkový koláč
Jablkovo-makový koláč
Autor receptu: mojaradost
Keďže máme radi kombináciu maku s jablkami, hneď som vedela, že koláčik upečiem. Jabĺčka máme z vlastnej úrody, tak by bolo škoda ich
nepoužiť:))
35 porcií |
50 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto:
Do misy preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva, pridáme cukor, vajíčka a maslo. Môže sa použiť aj Hera, Palmarin.
Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky. Zatiaľ si pripravíme plnky.
- Maková plnka:
Mletý mak zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom.
- Jablková plnka:
Jablká očistíme a postrúhame nahrubšie, pridáme vanilkový cukor, kryštálový cukor podľa chuti, škoricu a premiešame.
- Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na polovicu.
Jednu časť rozvaľkáme na veľkosť plechu, rozmer 30 x 40 cm, ktorý vymastíme a posypeme múkou. Pomocou valčeka prenesieme rozvaľkané cesto, môže siahať aj na boky. Na cesto navrstvíme makovú plnku a na makovú plnku jablkovú. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme a položíme na jablkovú plnku. Popicháme vidličkou a upečieme. Teplota 180 °C 30 minút. Údaje sú orientačné. Keď sa cesto oddeľuje od plechu, obyčajne je už koláčik upečený.
- Povrch posypeme práškovým cukrom, necháme vychladnúť.
Šťava z jabĺk prejde do makovej plnky, ktorá tak nebude suchá, ale výborná šťavnatá.
Dobrú chuť!