Jablkový koláč

Jablkovo-makový koláč

Autor receptu: mojaradost

Keďže máme radi kombináciu maku s jablkami, hneď som vedela, že koláčik upečiem. Jabĺčka máme z vlastnej úrody, tak by bolo škoda ich nepoužiť:))

35
porcií
50 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Do misy preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva, pridáme cukor, vajíčka a maslo. Môže sa použiť aj Hera, Palmarin. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky. Zatiaľ si pripravíme plnky.
  2. Maková plnka: Mletý mak zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom.
  3. Jablková plnka: Jablká očistíme a postrúhame nahrubšie, pridáme vanilkový cukor, kryštálový cukor podľa chuti, škoricu a premiešame.
  4. Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na polovicu. Jednu časť rozvaľkáme na veľkosť plechu, rozmer 30 x 40 cm, ktorý vymastíme a posypeme múkou. Pomocou valčeka prenesieme rozvaľkané cesto, môže siahať aj na boky. Na cesto navrstvíme makovú plnku a na makovú plnku jablkovú. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme a položíme na jablkovú plnku. Popicháme vidličkou a upečieme. Teplota 180 °C 30 minút. Údaje sú orientačné. Keď sa cesto oddeľuje od plechu, obyčajne je už koláčik upečený.
  5. Povrch posypeme práškovým cukrom, necháme vychladnúť. Šťava z jabĺk prejde do makovej plnky, ktorá tak nebude suchá, ale výborná šťavnatá. Dobrú chuť!