Jablkový závin
Jablkovo-makový a jablkovo-orechový závin (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Znova som použila základný recept od @sovka62, tentoraz som záviny plnila jablkovou plnkou, jablká krájané na kocky a spojila makom a orechmi.
20 porcií |
80 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Na pracovnú dosku som preosiala múku, pridala som soľ a maslo. Všetko som spolu zmrvila.
- Pripravila som si kvások: do vlažného mlieka som pridala cukor a rozmrvila droždie a nechala vykysnúť na telom mieste. Druhú časť mlieka 200 ml som dala zohriať, a keď bolo vrelé, priliala som ho k múke a vareškou zmiešala a týmto spôsobom som zároveň aj cesto chladila.
- Keď bolo cesto vlažné, pridala som vykysnutý kvások a zamiešala do múky.
- Napokon som pridala vajce a všetko som zmiesila a vypracovala nelepivé cesto.
- Vymiesené cesto som preložila do misy, posypala múkou, zakryla a dala na teplé miesto vykysnúť.
- Cesto kyslo 45 minút. Potom som ho vyklopila na pracovnú dosku.
- Cesto som rozrezala na 4 rovnaké časti.
- Náplne som si pripravila skôr, než som začala pripravovať cesto. Mletý mak som pridala k nakrájaným jablkám s 2 lyžicami cukru a zmiešala a tak to isto aj orechové.
Prvý plát som rozvaľkala a natrela som celý roztopeným vlažným maslom.
- Plnku som uložila do radu a nie ako som zvykla na celé cesto a zrolovala.
- Takto isto aj jablkovo-orechovú. Teda som opakovala ešte raz, lebo mám 4 záviny.
- Na plech som položila papier na pečenie a uložila som všetky záviny a zakryla som ich kuchynskou utierkou a nechala podkysnúť 20 minút.
- K žĺtku som pridala smotanu, zmiešala a keď boli záviny podkysnuté, natrela som ich žĺtkom a popichala vidličkou. Teraz som nechala vyhriať rúru na 180 °C a pokiaľ sa vyhriala, záviny som zakryla a nechala ešte podkysnúť.
- Do vyhriatej rúry som vložila záviny a piekli sa 25 minút. Upečené som vyložila na mriežku a nechala vychladiť.
- Krájala som ich ostrým nožom.
Prajem vám dobrú chuť.