Jablkovo-krupicové halušky s makom

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 11. septembra 2014

Už som tu postrehla halušky s makom, ale ani jedny nie sú také, aké som dnes vymyslela. Vonku prší, čas práve ideálny na pokusy Zobraziť celý popisUž som tu postrehla halušky s makom, ale ani jedny nie sú také, aké som dnes vymyslela. Vonku prší, čas práve ideálny na pokusy v kuchyni:-))

4
porcie
25 minút
príprava

Suroviny

200 g
6 dcl
 na zahustenie
1 PL
20 g
1 ks
2 ks
3 l
Na posýpku:
 (cukor)




Postup

  1. 1

    Najprv som dala zvariť 4 dcl mlieka s quinoou, lebo tá potrebuje povariť aspoň 10 minút, pridala som k nej aj kúsok masla. Ak nemáte qiunou, dáte len mlieko zvariť s maslom, ja túto novinku pridávam, kam uznám za vhodné kvôli jej nutričnej hodnote.

    Jablkovo-krupicové halušky s makom - obrázok 1
  2. 2

    Zaliala som krupicu v miske, premiešala, nech nabobtná, ale hneď nasiakla vriace mlieko, musela som doliať ešte asi 2 dcl studeného. Po chvíľke odstátia som masu poriadne premiešala, pridala 2 na jemno postrúhané jablká, štipku soli, vajíčko a keďže masa sa mi zdala na haluškové cesto riedka, prisypala som ešte trošku hladkej múky na zahustenie. Len toľko, aby bolo cesto vhodné na halušky.

    Jablkovo-krupicové halušky s makom - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým mi už vrela voda v hrnci, nahádzala som do nej cez haluškáren menšie halušky, keď vyplávali na povrch, scedila som ich a trochu prepláchla, nechala odkvapkať a premiešala s roztopeným maslom, aby sa nelepili. Dcérke som pripravila porciu posypanú makom a poliatu medom, ja som si na kúsku masla opražila aj strúhanku, zmiešala so škoricovým cukrom a vychutnávala takto:-) Halušky boli mäkkšej konzistencie, dobre sa šmýkali dolu hrdlom, chutili správne krupicovo-jablkovo-maslovo...No, čo vám poviem, skúste a uveríte;-)

    Jablkovo-krupicové halušky s makom - obrázok 3
  4. 4

    Samozrejme, ja som špekulant, ešte počas varenia som rozmýšľala, či by to nešlo rýchlejšie: Zmiešala som teda 150g krupice, štipku soli, lyžicu quinoi, vajce a 1 postrúhané jablko, pridala podľa potreby trochu mlieka a tak nahádzala cez haluškáreň do vriacej vody. Teraz som ich varila vyše 10 minút, aby sa quinoa aj krupica uvarili, ale prvá variácia mi chutila lepšie.

    Jablkovo-krupicové halušky s makom - obrázok 4
  5. 5

    Ja teda ostávam pri prvom postupe:-) Aby toho nebolo málo, dávam tip na podávanie aj s hrudkovým tvarohom, fantázii sa medze nekladú...Na dôvažok pripájam obrázok zmoknutého muškátu žiarivej farby. Pekný deň!

    Jablkovo-krupicové halušky s makom - obrázok 5

Diskusia k receptu

kukulienka71
@jozka , ďakujem:-) @jamarlen , výborný nápad! tiež ma napadli podobné extra posýpky, keďže v haluškách nie je cukor, len ten z jabĺk, nie sú sladké samé o sebe. Orechy, opražené mandle, syr, med určite, myslím, že by zniesli aj kocky vyškvarenej slaninky v inej verzii:-) Večer sme si ich dali dokonca do krémovej polievky z hokkaida, super sýte jedlo:-) vďaka
kukulienka71
Milá @redakcia , ja viem, že žijete z reklamy, ale táto, čo sa tu objavuje pri recepte je fakt vrcholne nechutná:-(, videla som ju ešte pri recepte na slivkový lekvár od @babkamt. Neviem, či sa to dá zmeniť, ale určite by som bola vďačná, ak by mi tu "nesvietila" Ďakujem pekne za porozumenie:-)
mariamka
@kuku zaujal ma tvoj koment, myslis reklamu medzi komentarmi? schvalne som pozrela u mna na Chrome - tam bezi moda a nejake vchodove dvere a na IE kuchyna Lidla,, zaujimave,, raz to uz pisal Marcel, ze reklama chodi v kontexte, kto kde brusi :) co ti konkretne ide, /ze som taka zvedava/ ? :)
a ked uz som tu, rada pochvalim tvoje "detske" menu, ja som robila cuketove na slano, jablkove na sladko - prima napad, chvalim :)
zolik
@kuku ber to s humorom: detske jedlo a reklama na zachodky v skolke ;-) a to Ty velmi dobre vies, ze nevyryvam. Vsimla som si aj ja. Tiez mi to nepasuje, ale co narobis, z niecoho tento bezplatny portal zit musi. Pa
pampusik
Ja mám reklamu na mobilný telefón, lebo som ich hľadal nedávno na nete. Každému sa ukazuje reklama podľa toho, ktoré stránky navšetevuje zo svojho počítača. Ak je nechutná, možno je pre dakoho kto používa pc chutná :D
ampara
Veru, @kukuliena71 ,máš pravdu, tá reklama mi tam beží už druhý týždeň, je to fakt nechutné , vedľa chutného jedla zaprasená toaleta. Ale myslím,že si nepomôžeme. Iba ak prelepiť kus obrazovky:-))
kukulienka71
Hurááá! už tam nie je špinavá/čistá toaletná misa! Ďakujem @redakcii. Aj za vašu podporu, @mariamka (aspoň si sa dozvedela, čo tam bolo), @zolik , @pampusik (neviem o tom, že by som navštevovala stránky s podobnou tematikou:-P), @ampara , vidíš, ani som nevedela, čo mi tam tak strašne vadíííí. Až dnes mi svitlo!:-D
kukulienka71
Ďakujem aspoň za odpoveď, aspoň viem, že na to nemám vplyv:-) už som sa zmierila:-)
aroooo
A čo je quinova? recept sa mi páči, kk




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia