Jablkovo-čerešňový koláč (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Príprava koláča je jednoduchá.
60 minút príprava |
35-40 minút na 180 °C |
Postup
- Z uvedených surovýn si spravíme cesto.
- Cesto je po spracovaní lepkavé a musí ísť do chladničky.Pobudne tam zhruba dotial pokial si nespravíme plnku.
- Vymastíme si plech na pečenie a jemne ho posypeme múkou.Ja som koláč piekol v malej rúre a preto som použil plech s vnútornými rozmermy 28 x 23 cm.
- Cesto po vybratí z chladničky odvážime na dve rovnaké časti.Vyvalkáme ho na papieri na pečenie.
- S cestom musíme pracovať rýchlo,lebo keď preberie izbovú teplotu tak sa nám bude nepríjemne lepiť.Cesto natočíme na valček a premiestnime ho na plech.
- Cesto som najprv posypal strúhankou.Ďalej pokračujeme natrením osmažených jablk na cesto.
- Do osmažených jablk nastrkáme odkostkované čerešne a pridáme k nim ešte umyté hrozienka.Celé dielo ešte varechou uhladíme.
- Vyvalkáme aj druhú časť cesta a zakryjeme nou cesto s plnkou.(Pokial som pracoval na spodnej časti cesta tak po tú dobu som mal druhú časť cesta v chladničke ! !)Naostrenou špajdlou(vidličkou) cesto poctivo popicháme,aby sa nám pri pečení nezdúvalo.
- Cesto som piekol 35 minút na 180 C.Po vychladnutí ho posypeme práškovým cukrom.
- Tak a ,,ide" sa na plnku.Ošúpeme si jablká.Ako máte možnosť vidieť ja som ich mal 1500g
- Jablká som nastrúhal na vačších dierkach.
- K postrúhaným jablkám som pridal mletú škoricu a 1 PL cukru.Je potrebné zmes ochutnať a každý nech si prosím dochutí podla vlastnej chuti.
- Nie každý smaží jablká,no ja ich smažím cca.10 minút pokial sa mi šťava z nich neodparí.
Do takto osmažených jablk som pridal 4 PL strúhanky a zmes som dokladne premiešal varechou.
- Všetky suroviny som nakúpil v Lidl.Okrem strúhanky a vaječných žltkov by tu mali byť zobrazené všetky.