Jablkové rezy fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 19. novembra 2010
Jablkové rezy (fotorecept)
Foto: dorisa

Tento jablčník je u nás najviac obľúbený, a keďže mi poslali znami jablká, hneď som sa pustila do jeho pečenia.

18
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

450 g
250 g
120 g
2 ks
1/4 ks
2 PL
Plnka:
1000 g, nastrúhané
120 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na koláč.

    Jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z múky, tuku, cukru, prášku do pečiva, žĺkov , mlieka a štipky soli vypracujeme cesto.

    Jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozdelíme ho na dve časti, jednu polovicu vyvaľkáme na veľkosť menšieho plechu, ktorý sme pomastili a vysypali hrubou múkou..

    Jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Očistíme si jablká a nastrúhame. Pridáme škoricu, škoricový cukor, cukor a hrozienka. Premiešame. Túto zmes nanesieme na cesto, ktoré už máme položené na plechu.

    Jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom rozvalkáme aj druhý kus cesta a položíme ho navrch, na jablkovú zmes. Poprepichujeme vidličkou cesto a potrieme rozšlahaným vajcom.

    Jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme vo vyhriatej rure na 180 stupňov 30-35 minút. Koláčik po miernom vychladení nakrájame a posypeme práškovým cukrom,alebo vanilkovým cukrom.

    Jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

klaura
robievam aj ja ... často ... výborný koláčik ... :)
elisticka
@dorisa pozeram ake kolaciky pekne a to su zas od teba sikovnica:-)))) dasla by som si ...asi zajtra urobim podla teba ukladam :-))
monkanr
to je vlastne ako jablkové pité ukladám a skúsim
milina
poznám recept aj ja ho robievam a chutí výborne.
zdezda
jééééj, jablkové "pité", či vidličkový koláčik :-), aj my ho radi papkáme
anina43
doriska, koláčik je krásne upečený, krásne vyfotený, nádherný je aj motýlik, presne k nemu pasuje. u nás je tiež jablkové pité v obľube, pre zmenu niekedy do jablčok pridám vanil. puding a rum a poukladám mriežky, podľa nálady, si šikuľka
dorisa
Ďakujem za všetky komentáriky, koláčik je výborný, je známy, ale ked pečiem, tak vždy fotím.
marienka44
Aky je vysoky, paci sa mi. Ja do cesta davam aj trochu kyslej zlozky, napr. jogurt, kysla smotana alebo len voda +ocot, aby sa vytvoril lepok. Jablka dusim v rajnici s hrozienkami a tak dam na cesto. Vrstvu jablk posypem mletymi orechami, ako spominali tu druhe varecharky. Ale nemusia byt.
dorisa
@marienka44 , a prečo dusíš jabĺčka? nie je to potom veľmi mäkké? ďakujem za komentár.
aja1616
Vyzerá fantasticky, na prvý pohľad som myslela, že je to kysnuté cesto. Ja som robievala, taký z kysnutého cesta, ktoré som vyvaľkala na tenučko. Tvoj koláčik vyzerá veľmi chutne, zajtra ide dcéra na intrák, tak ho upečiem. Ja zvyknem posypať jablká cukrom, hrozienkami a škoricou až na plechu (nemiešam, aby nepustili šťavu).
dorisa
@aja1616 , mne nikdy nepustili šťavu, vždy sú váčne,možno zato, že to je recept s hladkou múkou,lebo som robila už aj z inej múky. ja dávam súrové nastruhané jablká a dám tam odhadom cukor, škoricový cukor, hrozienka.Ďakujem za komentár.
magdula
robím ho aj ja, je vydatný, posypujem ke polamaným orechom a jablka nedusím
zuzanabebe
Ani ma neprekvapuje, ze je to tvoj kolacik.. kazdy tvoj recept vyzera chutne a ked som videla tento kolac, vedela som, ze pojde do KK, a potom som si vsimla, ze je to tvoj recept :) fakt klobuk dolu, si velmi sikovna zena :)
lidia3
Robievam tento kolač roky velmi často jablka je zbytočne dusiť ked v rure sa udusia dostatočne a davam tam aj hrozienka alebo orechy alebo mak ako kedy ma napadne
ajan16
Vynikajúce jablkové rezy-nemajú chybu k dobrému čaju cez zimné
večeri.
dorisa
@ajan16 , vitaj na vareche, dakujem za komentár,máš pravdu, je výborný.
bazulienka
včera mi syn doniesol jablka aby som upiekla koláč,tak som si vybrala tvoj dorisa.Upečiem - napíšem
dorisa
@bazulienka ,len upeč, aj ja niečo musím mojmu priateľovi, ešte nám zvýšili jablká, čo doniesol,tak ma čaké pečenie. Potom napíš.
sovka62
Práve sa dopiekli. Voňajú tak úžasne (do cesta som namiesto margarínu použila maslo), že susedom sprava, zľava i oproti musí vykrúcať nosy. Keď ochladne, odnesiem im zopár kúskov, nech si tiež pochutnajú.
Ruky ma bolia prakticky vždy, ale teraz až tak, že ma bolesť v noci budila. Tak som cesto podľa tvojho receptu pripravila spôsobom, ktorý popísala Egreška v tomto recepte:
 varecha.pravda.sk/recepty/domace-listkove-cesto-najrychle...

a mala som to bez roboty. Keď som vaľkala spodný plát, cesto sa mi na krajoch trhalo. Moja chyba, už v tom mixéri sa mi zdalo suchšie, mala som pridať zo dve lyžice mlieka navyše. Spodný som do plechu dostala tak ako bol a keď som išla vaľkať horný plát, najprv som ho premiesila namočenými rukami. Ešte sa mi zdalo suché, tak som si ruky namočila znova, ešte raz premiesila a potom sa už vaľkalo krásne. Toto píšem ako pomôcku pre niekoho, kto môže mať rovnaký problém ako ja, veď o kvalite slovenskej múky vieme svoje, aj táto bola suchá ako trúd.
Dorisa, veľmi pekne ďakujem za recept, mama tieto rezy piekla veľmi často, ale recept mala v hlave. Ja som si pamätala len 450 g múky a jedno celé maslo, ale určite je to ten istý, to vidím na výsledku a veľmi sa teším, že ho mám.
Prajem krásne Veľkonočné sviatky.
dorisa
@sovka62 , som rada, že sa ti koláčik vydaril, tieto koláčiky aj ja zbožňujem pre ich vláčnosť , ja mávam tiež problémy s cestom, už som aj tak robila, že som ho z kúskov spájala:) Ale to nemení nič na kvalite koláčika. Prajem aj ja prijemné prežitie Velkonočných sviatkov celej tvojej rodinke, a ďakujem za prianie od teba.
dorisa
@ellinka51 , ja mám taký dojem, že tieto fajnučké koláčiky upadli do zabudnutia pri tych všeliakých pudingáčoch a iných moderných zákuskoch. Ďakujem za komentár.
anina6
aj ja ho často pečiem, a tiež dávam do jalblkovej plnky trochu nasekaných orechov alebo hrozienok, ale nemusí byť aj tak je fajný.
dorisa
@anina6 , aj ja niekedy nedám hrozienka, lebo vnučka ich nemá rada. Ďakujem za komentár.
eviana
Nádhera, musia byť famózne... ukladám a veľmi rada vyskúšam :) Ďakujem za recept.
aandulka
Dnes som natrafila na tento famózny koláčik, je veľmi pekný, podaril sa Ti si šikovnica. Ja ho tiež pekávam, ale som si zvykla dávať namiesto tuku maslo, koláčik je zdravší a chuťovo o triedu vyššie. Veľa zdaru v ďalšom varení a pečení.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia