Jablkové pité - almas pite

renacica - fotkarenacica, 7. júna 2011

od babicky,

Suroviny

30dkg preosiata.
pol balicka
12dkg (margarín)
2 kus
2pol lyz alebo biely jogurt
10dkg
1kg
20dkg
1 kus
1 kus
pol deci  trošku
1 kus  na potretie




Postup

  1. 1

    30dkg muky , 12dkgmasla,2vajicka, praskovy cuko10dkg ,2pol lyzic kyslej smotani moze byt bieli jogurt alebo trocha mlieka, pol balicka prasok do peciva toto vsetko zamiesyme a dame do chladnicy na 1hodinu ,,zabalime potrvinarskej folii,,

  2. 2

    cesto po 1hodine vyberieme z chladnicky a rzdelime na 2casti.cesto vyvalkame na tenko no nie prilis tenko a dame nan postruhane jablka do ktorych sme dali 20dkg praskoveho cukru 1balenie skoricoveko a vanilkoveho cukru a deci rumu alebo rumovej esencie tuto plnku dame na cesto ale este predtym cesto posypeme struhankou aby sa nam cesto od jablk nepremociloa zakrijeme dalsim vyvalkanim cestom, cesto popychame vydlickou a potrieme zltkom dame piect ,pecieme dovtedy kym vrch nieje upeceni ,,ja peciem dovtedy kym nieje hnedy bledohedi,,

  3. 3

    po vychladnuti krajame mensie kocky a posypeme praskovym cukrom dobru chut prajem:))))

Diskusia k receptu

klaura
pité máme veľmi radi a často ho aj robím ... do plnky nedávam rum, ale vyskúšam ... môže to byť mňamka ... :)
aroooo
Jablkový koláčik mám rada,zvyknem ho piecť,dúfam,že sa podľa takto napísaného postupu podarí, ale bez rumu,ten by mi tam kazil chuť jabĺk,ukladám
marta23
@renacica , Vy asi nebudete slovenskej národnosti. Nevravím, že podľa takto s chybami napísaného receptu sa nedá napiecť tento koláč, ale chcelo by to trochu aj vedieť slovenský pravopis a úpravu vzhľadu textu. Chýbajú písmená, čiarky a medzery za čiarkami, o hrubých chybách ani nehovorím: bieli jogurt, popychame vydlickou,zamiesyme, zakrijeme... Chcelo by to aj trochu úcty k nám, ostatným. Je to vlastne verejné publikovanie. Tým sa človek sám prezentuje. Existuje v PC aj kontrola pravopisu. Je mi jedno, že ma tu budú niekoľkí kritizovať. Ale nájdu sa aj takí, ktorí so mnou súhlasia. Takúto mladú maturantku si neviem predstaviť.
1x jarca
alena45
okrem toho, že už tu je niekoľkokrát ako almas pité aj jablkové pité aj pyté.
evanaaa
Aj keď gramatika oči kole, mne to nevadí, ak by bola slov. národnosti a mala tieto chyby, možno v tom prípade by to bola hanba, ale ja by som jej kľudne prepáčila, lebo je tu veľa mladých, či starších sloveniek, kde vlasy dubkom stávajú, ale táto otázka sa riešila mnohokrát aj v diskusiách a dospelo sa k tomu, že - toto nie je lekcia slovenčiny ani slohová práca, tu sa prezentujú recepty, a kto im nerozumie, asi nemá dôvtip. Takže, asi tak - môj názor. A nekritizujte toľko. Teraz ma môžete sťať.
evanaaa
A nevadí ani to, že je tu tento recept viac krát, nie je jediný, ktorý sa opakuje. A opakovanie je matkou múdrosti.
dogagador
tiez ma to cele napadlo, ale co uz, ked citam slovenske noviny "CAS", tam novinari robia neskutocne hrubky a stale su v redakcii, pritom by tam mali mat korektora...a co je zaujimave, ked davam recept na varechu, upozornuje ma, ze mam pisat s makcenami a dlznami ( nemam slovensku klavesnicu ), ale gramaticku chybu neopravi... :-). ale recept je to dobry !
renacica
ako vidim asi bola chyba sa tu registrovat ,ale mrzima ma to.
eraserhead
@marta23 ja Vám dávam za pravdu, je to aj o úcte k sebe samému. Samozrejme že tu nie sme v "úradnom styku" ale spôsob prezentácie by mohol mať istú úroveň..................
viera1
Keďže je mladá pani zo Štúrova,oceňujem jej snahu,vo svetle nedávno prezentovaného mladého muža,ktorý nevedel ani slovo po slovensky.Rada si jej recepty pozriem.
(Mimochodom,chcela by som tak vedieť po maďarsky,ako ona vie po slovensky,aby som si rozšírila obzory.)
cistinka
@viera1 to isté som chcela aj ja napísať....Len podaktorí zbytočne svojimi kritikami odplašia z varechy ďalšieho člena!
renacica
nechcem sa obhajovat,ale narodila som sa budapešti a tu na slovensku zijem 9 rokou do slovenskej školy som nikdy nechodila všeto som sa naučila sama.Vydala som sa tu .
marianne69
......@renacica paradny kolacik,taketo babickovske nam najradsej...(KK) ani sa nemusis obhajovat,kto chce,ten si tvoj kolacik upecie,je napisany velmi zrozumitelne a keby aj nie, tak sa Ta opyta....a v ziadnom pripade sa nenechaj odradit,vzdy sa najde niekto,kto si rad rypne....pisu tu ludia narecim,spisovne,slengovo ako im jazyk narastol,nerob si starosti...mne osobne to neprekaza a nenechaj sa odradit,vzdy si rada Tvoje recepty precitam...
renacica
dakujem:))))aj ja si myslim že sem recepti pišeme a nie diktaty -pravopis ,ale aj tak sa ospravedlnujem ak som niekoho sklamala niečim :((((
yanah
@Renacica ... nikomu sa nemusíš za nič ospravedlňovať ... aj keď tam máš pravopisné chyby, recept je napísaný zrozumiteľne ... videla som tu už aj horšie napísané recepty ...
... tvoje recepty sa mi páčia, dnes som si ich už niekoľko uložila do kuchárskej knihy :)
yanah
@Renacica ... ešte ma napadlo, že ak máš vo svojom okolí niekoho, kto vie dobre po slovensky, tak mu jednoducho daj svoje recepty opraviť, aby boli napísané spisovne po slovensky ... ja som takto celé roky "pomáhala" mojej kolegyni, ktorá nevedela dobre po slovensky :))
evanaaa
Ja som za Renacicu rada, že ste sa jej zastali, aby bol pravopis prekážkou zotrvania na Vareche, tak by to bolo smutné, veď ona sa pri nás naučí správnu slovenčinu používať. Treba dodať odvahy a nie odradiť.
renacica
kazdemu velme pekne dakujem som rada že aspon niekto oceni moju snahu ,lebo naozaj sa snažim byt dobrou občankou slovenskéj republike,už radčej požiadam dcérku:))))))to je ironia dcera uči matku hahahahahaha:)))))
abdul
evanaaa : Vážená pani. Nik v diskusii nenaznačil, teraz odcitujem : " , aby bol pravopis prekážkou zotrvania na Vareche. " Len poukázali na chyby, ktoré kolú oči. To sa nesmie ? Nepíšeme diktát, ale sme na verejnom fóre, voľne prístupnom a tomu by mala zodpovedať aj istá úroveň.
frezia68
@renacica :nedaj sa odradiť a nemusíš požiadať dcerku.Len si daj nastaviť v PC "kontrolu pravopisu" a máš problém vyriešený.Teto koláč pečiem rada...:-)))
marienka44
@Renacica ,a aky velky plech treba pouzit na tento fajny kolacik? 30 dkg muky nie je vela. Predpokladam, ze radsej mensi plech. Ukladam recept do KK.
hanach
ukladajte alebo nie aj mňa na začiatku niečo rozladilo ale netreba sa dať sú aj pozitívne reakcie a tých je viac. ukladám koláčik dík reanica
zinnajdha
Hľadám optimálny recept na almáspyté, lebo doposiaľ som pekávala podľa jedného a stále mi vadí, že cesto je veľmi sladké, tak teda surfujem...čítam komentáre a vravím: všetci máte pravdu. Ale jedno ste si nevšimli: @renacica je krásne stvorenie ! Prajem jej veľa úspechov pri varení, pečení, ale aj pri reprezentovaní. Recept ukladám, najbližšie upečiem pyté podľa tohto návodu.
jujoska
no neviem, ci je toto ta prava stranka na hodnotenie krasy stvoreni @zinnajdha Na to su hadam ine stranky :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia