Jablkové mrveničkové muffiny

mariamka - fotkamariamka, 20. októbra 2013
Jablkové mrveničkové muffiny
Foto: mariamka

Mrveničkové cesto ma zaujalo na Vareche už viackrát, a takisto v relácii "S Talianom v kuchyni", kde Emanuel podobne pripravoval taliansku mrveničkovú tortu Sbrisolona. Zobraziť celý popisMrveničkové cesto ma zaujalo na Vareche už viackrát, a takisto v relácii "S Talianom v kuchyni", kde Emanuel podobne pripravoval taliansku mrveničkovú tortu Sbrisolona. Tak nejako som to skombinovala, použila som jabĺčka ako typické jesenné ovocie a fintu s karamelom naspodku ako minule.

12
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Mrvenička:
1 hrnček 3 dl
1/2 hrnček 3 dl
1/2 hrnček 3 dl
125 g
1/2 ks
1 ČL
1/4 ČL
Jablková zmes:
3-4 ks
1/2 ks
1 bal.
1/2 ČL
Karamelový základ:




Postup

  1. 1

    Na mrveničku zmiešame všetky suroviny okrem masla. Premiešame lyžicou, rukou.

    Jablkové mrveničkové muffiny - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme studené, na plátky pokrájané maslo a jemne prstami spracujeme na sypkú mrveničkovú hmotu.

    Jablkové mrveničkové muffiny - obrázok 2
  3. 3

    Jablká nakrájame na kocky, ochutíme cukrom, škoricou, šťavou z citróna.

    Jablkové mrveničkové muffiny - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým som už vo formičkách vyrobila karamel, ak treba, si ich vymastite, do každej dáme za lyžičku cukru a kúsok masla. Necháme vo vyhriatej rúre cca 10 min. skaramelizovať.

    Jablkové mrveničkové muffiny - obrázok 4
  5. 5

    Mrveničku som zmiešala s jablkami ...

    Jablkové mrveničkové muffiny - obrázok 5
  6. 6

    a naplnila muffinové formy, kľudne do kopca, mierne natlačte.

    Jablkové mrveničkové muffiny - obrázok 6
  7. 7

    Piekli sa na 175-180 °C cca 20 minút.

    Jablkové mrveničkové muffiny - obrázok 7
  8. 8

    Možno to nie sú tie typické hutné nafúknuté mafiny, ale verte, sú veľmi ľahké a chutné. U nás už mali reprízu na výslovné prianie mojich chlapcov.

    Jablkové mrveničkové muffiny - obrázok 8
  9. 9

    Chutia výborne, tak jesenne - po jabĺčkach, škorici, citróne, mandliach. Skúste, pochutíte si. A pokojne ich môžete upiecť ako koláč v akejkoľvek koláčovej forme. Tak s chuťou do toho :)

    Jablkové mrveničkové muffiny - obrázok 9

Diskusia k receptu

havino
veľmi sa mi páčia, už len odriapkavať si z nich, suroviny svedčia o skvelej chuti, urobím určite, moji chalani si berú koláče do roboty na raňajky, včera, dnes muffiny, lebo starší ich má vraj ako štart do dňa mi dnes povedalo, tak nech štartuje aj s týmito
irenaw
takéto som ešte nevidela a náramne sa mi páčia. zajtra máš foto, dnes sa mi už nechce ;-) drž palce, nech to vyklopím z tej klasickej mafinovej formy.
irenaw
myslíš, že mám použiť papierové košíčky, či len vymastiť formu? tie tvoje sú silikónové? také nemám.
veronika353
Máš krásné košíčky na muffiny,já jsem pekla v sobotu,ale čokoládové,tento recept ukládám a příště vyzkouším:-)))
jamarlen
jéj, úplne inakšie , ako zvyčajne... sú to skôr malé franúzske koláčiky, ako mafíny, určite urobíme!
mariamka
dakujem vsetkym, ktorych tieto kolaciky zaujali :)
@tiginko ake mile slova, dik :)
@havino aj mojim chutia, je jedno ci je vecer, ci rano :), a hlavne vieme, co im davame..
@irenaw ty si zienka cinu, ked vravis, tak urcite budu, uz sa tesim, :) s papierovymi kosikmi ti neporadim, hlavne ak tam budes robit aj ten karamel, je to vrele jak fras, neviem, ci to papier vydrzi, potom asi radsej namastit, pripadne pouzit kosicky a karamel vynechat, tak si vyber :)
@veronika353 , @jamarlen ... presne tak, robit mufinky je vlastne velmi zabavne, ponukaju x moznosti, ak skusite, budem rada :)
irenaw
tak ja si teda vyberiem ;-))) mám o čom meditovať cestou domov
elixir
vyzerajú krásne... je to taký vylepšený "crumble" :)
cesminaz
Mnamiiiii @mariamka tie mozu byt fajnove ;-)) take netradicne,no s mrvenickovym cestom su urcite skvele!! Ulozene v KK ;-)
irenaw


tak sa hlásim, tiež som práve jednu zblajzla a celkom subjektívne tvrdím to isté :-). nakoniec som piekla v košíčkoch a tak aj nechala vychladnúť a potom som im dala karamelový preliv. jablká som nesladila a pridala som škorice. za muškátový oriešok máš extra potlesk :-) nabudúce ich asi nasúkam do zapekacích misiek a vyfasujú k nim lyžičku. uvidím, aké to bude, keď dám aj ten karamel naspodok, možno kúsok uberiem masla, čo myslíš? ďakujeme za dobrotu. len ako teraz nemám spraviť z celej prepravky jabĺk tvoje mafiny ;-).
mariamka
no @iren fantastikus! kam sa hrabu tie moje bledule? mas ich ako vymalovane, tesim sa, ze sa tak krasne vydarili a ze chutia, dakujem aj za podrobnosti, pekne si sa s tym vyhrala, a poradila si aj s karamelom, tebe radit netreba, si proste sikulka :) z celej prepravky? to bude mafinova pomsta :)
irenaw
@mariamka "červené líčka" má na svedomí karamel, moje majú zas bledé nožičky :-) žiadna pomsta, skôr jablkové blaho ;-)))
jujoska
@irenaw ty si nedavala vobec ziadny cukor, teda okrem karamelu? Takato varianta sa mi velmi pozdava
irenaw
@jujoska nedala som vanilkový do jabĺk, do mrveničky som dala. dá sa ubrať, nahrádzam ho v mrveničke orechami alebo vločkami. mafiny neboli presladené, kyslé jabĺčka a citrón a vo výsledku bolo tej hmoty toľko, že som mala čo robiť, aby som to navŕšila do formičiek :-)
boise
eeejha a toto mi uslo...ako je to mozne? ukladam a kedze mam vela jablk, urcite na vikend vyskusam :) dakujeeeem
eviana
@mariamka , no ľaľa ju, akú krásu zasa napiekla :) Si hlavička, parádne si to vymyslela, viem si predstaviť ako sú vo vnútri vláčne a z vrchu fajne chrumkavé a voňavé... a ten pridaný karamel... joj a máš ma úplne, karamel milujem...a najdokonalejšie na nich je to, že sú tak krásne nedokonalé, také malé strapaté hlavičky... tlieskam, 5* :)
boise
Tááák, ďakuje za super recept :) Už sú hotové, múku som dala 50:50 s celozrnnou, a k mandliam pridala aj sezamové semienka :) Voňajú krásne a chutia skvelo! :) Ešte raz ďakujem, určite čoskoro zopakujeme :)

boise
ďakujeM za recept :) Ale ďakuje aj moje brucho a chuťové poháriky ;)
mariamka
@boise nadhera, a si sikulka ako si ich ozdravnila :) ja sa chystam na tvoj vonavy jablcno-skoricovnik :) dakujem za milu spravu a chutne foto :)
irenaw
ako tak pozerám, cez víkend budú zas :-)))
havino
domrveničkované, dopečené, jablka som nastrúhala na hrubom strúhadle, do mrveničky aj hrozienka pridala, sú presne, ako som o tvojich povedala, aj zahrýznúť v kuse, ale si aj tak odštipkávať chrumkavú mrveničku, odporúčam, nemám ich kopcom, lebo ja vždy si niečo nevšimnem, som davala len dva a pol decovú šálku, na kopcové a do formy s 12 kusmi, je potrebná 3 dcl, nevadí na budúce



mariamka
fiiiha ale sa nam to rozbehlo! :)) krasne sa ti vydarili @havino - zltucke, chrumkave, len zahryznut, s hrozienkami parada a ze si jablka nastruhala, to je tiez dalsia alternativa, urcite su fajne zvrchu chrumkave, vnutri, stavnate, mam radost! dakujem za milu spravu a krasne foto!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia