Jablkové koláče
Jablkové koláče

Jablkové koláče z dvojakého cesta fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 4. júla 2019
Jablkové koláče z dvojakého cesta (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jemne chrumkavé, sladké pečivo plnené jablkovou plnkou. Výsledok spojenia kysnutého a lístkového cesta naozaj veľmi príjemne prekvapí ;-)

15 ks
porcií
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
4 PL
125 g
1,5 dl
cca 0,5-0,75 dl
1 ks
21 g čerstvé
1 KL
Plnka:
5-6 ks
podla chuti
1 kopcovitá KL
3 PL
podľa chuti
podľa chuti
1 bal.
Okrem toho:
2x275 g (chladené)
Na potieranie:
1 ks




Postup

  1. 1

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Pridáme celkom zmäknuté, vlastne už dopoly tekuté maslo, žĺtok a v mlieku napučané droždie. Tých zvyšných 0,5-0,75 dl vody pridávame postupne a vypracujeme polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto pomocou minima múky krátko vymiesime do tvaru bochníka, vrch poprášime múkou a necháme zo 30 minút kysnúť na teplom mieste.

    Jablkové koláče z dvojakého cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne si pripravíme všetko ostatné. Potrebujeme 2 balíčky lístkového cesta, najlepšie to chladené, už rozvaľkané. Ďalej na plnku jablká, pudingový prášok, cukor, hrozienka, škoricu a citrón. Jablká očistíme, polovicu postrúhame na hrubo a polovicu pokrájame na drobno. Cukor si dá každý podľa chuti, tak isto ako aj hrozienka, citr. šťavu a škoricu. Okrem cukru si môžte všetko zmiešať už vopred, ale cukor pridajte do plnky až tesne pred dokysnutím cesta, čiže pred plnením, aby vám jablká nepustili veľa šťavy.

    Jablkové koláče z dvojakého cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyvaľkáme na 2x takú veľkosť, ako je 1 lístkové cesto. Na jednu stranu vyvaľkaného cesta položíme 1 lístkové cesto. Prikryjeme ho druhou stranou kysnutého a položíme naň druhé lístkové cesto. Keďže mi pozdĺž vyčnievali okraje kysnutého cesta, tak som ich odkrojila :-) Následne celé poskladané cesto otočíme tak, aby lístkové bolo na spodku a vyvaľkáme ho na hrúbku cca 5 mm.

    Jablkové koláče z dvojakého cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto pokrájame na 15 rovnakých kúskov. Každému kúsku natrieme bielkom okraje na jednej strane, kde sa zatvorí. Dáme plnku, prikryjeme druhou stranou a postláčame dookola vidličkou. Následne koláče pokladieme na plech s papierom.

    Jablkové koláče z dvojakého cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vrch koláčov potrieme bielkom a ostrým nožom urobíme 2 zárezy. Napokon plech dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25-30 minút. Treba si to kontrolovať.

    Jablkové koláče z dvojakého cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krásne upečené, ľahučké a voňavé koláče ;-P Tým, že je lístkové cesto z vrchu, sú koláče jemne chrumkavé!

    Jablkové koláče z dvojakého cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ešte teplé dobre pocukrujeme :-)

    Jablkové koláče z dvojakého cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto nie je príliš mäkké ako pri kysnutom, ale ani prisuché/prichrumkavé ako pri lístkovom. Je to niečo medzi :-) Je výborné chuťovo a zároveň sa pri zahryznutí rozplýva v ústach. Určite by boli výborné aj s inou plnkou, ale s jablkovou je to naozaj fantastická kombinácia :-) Najsamlepšie sú ešte za tepla! Dobrú chuť :-)

    Jablkové koláče z dvojakého cesta (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

farbuska
Fúha! Ten rozlomený na mňa kričí: Zahryzni!!! Všetky tvoje koláče sú lákavé a voňajú až sem za klávesnicu.
Už si mňa, ne-pekárku, nalomila... Vďaka za krásne a zároveň aj veľmi zrozumiteľne napísané a nafotené recepty.
tatranka
Príma recept !!!!!!
Ešte nepoznaný.Všetko mám, vyskúšam.Ak výsledok bude taký,ako ho máš ty,budem sa veľmi tešiť.Ďakujem za zaujímavý a aj určite chutný recept.
haji
Nemám slov, zato mám utopenou klávesnici. Obdivuji ten nápad oddělit mokrou náplň od lístkového těsta a dosáhnout tím super chrumkavosti. To je nápad na metál. Krásná práce, postup, fota - velmi lákavé jablkové koláče, milá Cesmínko!
cesminaz
Dakujem velmi krásne za všetky milé komentáre a pochvaly :-) Teší ma,že sa receptík páči a budem len rada,ak koláče niekto z vás niekedy vyskúša :-) Prajem všetkým pekný večer!
evanaaa
Tak toto je úžasný recept na koláč, ešte som nevidela spojenie kysnutého cesta s lístkovým, a ešte lepšie by bolo ochutnať ho, ty si hlavička, @Cesminaz , čím ďalej, tým lepšia, vlastne, ty si v tom dobrá od začiatku ♥
aleana
@Cesminaz , toto vyzerá úžasne...nie je to v podstate cesto na fornetti? A je to tvoj recept, alebo prevzatý? Rozmýšľam, že by som to prerobila do kváskovej verzie. Fornetti je moja topka medzi pečivom :-)
babkamt
Tvoje koláče sú excelentné. Páči sa mi tvoj nápad skombinovať kysnuté cesto s lístkovým.
cesminaz
@Kuku lienka :-) hej to veru majú ;-)) A o recepty sa aj tu rada podelím.Pekný víkend aj tebe @Kuku ! @Evanaaa :-) vdaka za milý komentík.Som si pomyslela,že prečo to takto neskombinovať ? :-)) A veru bolo to super! Pekný víkend prajem.
cesminaz
@Aleana (6.7.2019 12:34)

Fíha,to ti teda neviem povedat,že aké je zloženie Fornetti cesta...:-) Ale teraz ako vravíš,tak fakt je to niečo podobné :-) Recept som od nikade neprevzala,ani nevidela.To cesto na kysnuté je moje vlastné a len ma to tak napadlo vyskúšať aj takéto koláče :-) Ale kto vie, ked to napadlo mňa,tak to mohlo napadnút už aj iného :-) Sú naozaj výborné,môžem len odporučiť! Kludne to prekváskuj a potom sa pochvál :-) Pozdravujem. @Babkamt dakujem za pochvalu a milé slová :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia