Jablkové chutney fotorecept

kecemis - fotkakecemis, 13. septembra 2016
Jablkové chutney (fotorecept)
Foto: kecemis

Je cas dozrievania jablk. Tak som sa znova pustil do ich spracovania.

4-5
porcie
30-40 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 kg
400 g
350 g
20 g
2 PL
3-4 ks
1 KL
2 KL
2 KL
2 KL
5 KL
250 g
1,5 l
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravil som si suroviny. Jablka som ocistil, a pokrajal na mensie kusy. Moje jablka su velmi sladke a nie su prilis tvrde. Kedze viem ako sa spravaju pri vareni, su make, ja ich nekrajam na drobno, ale na vacsie kusky, aby sa mi uplne nerozvarili. Zhruba stvrtinu nastruham, aby skor pustili stavu a tym si znizujem moznost pripalenia o dno. Papriku som nasekal na jemno, ako aj cibulu. Cukor si musite prisposobit podla svojej chute a podla jablk. Ja som pouzival az 450 g ale po skusenosti z predchadzajucich pripadov som ho zredukoval. Tak isto drvenu susenu feferonku si dajte podla svojich predstav. Teraz ked to jedava aj vnucka, tak davam len jednu lyzicku. Pred tym som daval aj dve habanera.

    Jablkové chutney (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vacsieho hrnca som dal jablkovy cider, a ostatne suroviny okrem jablk a citron. Dobre to premiesam a privediem do varu, aby sa mi to vsetko dobre premiesalo a pospajalo. Potom pridam jablka. Dobre premiesam a ked zacne vriet, stiahnem teplotu a varim zhruda 2 hodiny, alebo pokial mi to nezhustne. Cely cas to premiesavam. Aspon raz za desat minut.

    Jablkové chutney (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po dovareni som vsetko naladoval do horucich poharov a dal sterilizovat na 20 minut, aby mi chytil vrchnak. Mne vyslo 9 pol litrovych poharov.

    Jablkové chutney (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Je to vhodna priloha napr. k pecenemu bravcovemu pliecku ktore som pripravil podla @kukulienka. Ale aj na chleba. Chutney ma prijemnu sladko-stiplavu chut.

    Jablkové chutney (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Hmm, to bude dobrota! Krásná práce! Jsi moc šikovný!
monty469
Tak tento recept si ukladam. Jablcka mame tak to urobim. Vdaka za recept
kecemis
Dakujem dievcata. @Haji myslis? Budem sa musiet pochvalit mojej mensej vacsej polovicke.
patroveckypitrs
Až mi slinka ostala v krku, to musí byť dobrota. Skúsim to aj ja. Máš u mňa plne nebo hviezd a ukladám, nie len do k.k. ,ale aj na usb kľuč. Ten je v šperkovnici ako šperk pre vnúčence.
haji
@Kecemis (13.9.2016 16:58)
Haha Nemyslím, vidím!! U nás máme pořekadlo: "Oko není blbec, oko vidí!" O tom, že má tvá drahá polovina zrak v pořádku, nepochybuji.
evusik
čatní som už robila zo všeličoho ale čisto jablkové som neskúšala, škoda, že tohto roku nemáme v sade ani jedno jablko, ale tvoj recept vyskúšam len musím nato kúpiť naše slovenské jablká
siisa
No tak toto vymyslieť, parádny recept :) Kedy budem kváskovať, keď ma zamestnávaš s takouto robotou ? Toto vyskúšam !
kecemis
@petroveckypitrs kamarat tak dakujem za cestne miesto v tvojom dedicskom odkaza nasledujucim generaciam. Asi by som mal spravit nieco podobne, aby mali nieco na pamiatku po mne.
@afataga cistokrvne dakujem
@haji no neviem, neviem. Okuliare nosi zvycajne v praci, ale uvidime ci uvidi.
@Terinka dakujem za ulozenie
@Evka vyskusaj, je to skutocne vyborne s pecenym masom
@siisa mozes pracovat na tomto a pritom sledovat ako sa kvasok prebudza k zivotu. Nie to tak ciste moj recept. Inspiraciu som cerpal z intrenetu a postupne si upravoval k svojim poziadavkam chutovych poharikov. Dakujem.
cesminaz
Fíha..zaujimava kombinacia chutí :-) Veru ochutnala by som.
mariamka
a ja ze uz kedy budem robit nejake catni :) ked budu jablka, a ze budu, bude :) vnucka v nicku den zo dna krajsia :)
havino
teda, že s jablkami, nevrav, no ja uložím, neviem či ešte tento rok, bo ja už mám toľko všetkého možného aj nemožného, že sa chlap bojí, že mi povolia dosky v špajzi, som doma a takto aj vyzerá, neposedím a ked je z čoho treba to zúžitkovať, ta ne? kedysi som cibuľové robila, bolo výborné, len u nás sa minie ozaj len na grilovačke a tu sa mi zdá pomer cibule a jablk cca rovnaký skoro, že? čiže jablčka chuťou osviežia zrejme. no moc diskutujem, uložím a hotovo.
marika21
Prosím pekne, čo je to cider jablkový? Šťava jablková, džús jablkový???
kecemis
@havino Tanicka dakujem. Ja ju pouzivam najcastejsie k pecenemu masu. Mal som pomerne velku urodu jablk a tak okrem presnidavky som sa rozhodol urobit aj toto, ale vo vacsom. Dpterz som robil len tak dva tri pohare/
@marika21 je to vlastne 5% jablcny ocot. Da sa pouzit aj normalny, ale lepsie to bude s tym jablcnym octom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia