Jablková torta s karamelom
Autor receptu: sweetlaab
Túto nezvyčajnú a chutnú tortu z Rumunska sme našli na stránke - Where is my spoon, od autorky Aliny. Pečie sa z celých jabĺk ochutených škoricou, hrozienkami, slivkovým lekvárom a orechmi, poliatou karamelovým sirupom. Torta sa nám podarila až na druhý krát a tiež sme recept trochu zmenili; znížili kalórie, tuk a pridali do karamelového sirupu príchuť Kalvadosu. Voňavý koláč/torta bol naozaj výnimočný s veľkými jablkami z našej záhradnej úrody, vhodný ako pre jesennú tak aj pre zimnú sezónu.
10 porcií |
60 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Predhrejeme rúru na 180 stupňov Celsia.
- Nasypeme cukor do hrnca, ktorý má hrubé dno, a zahrievame na strednom ohni. Keď začne cukor karamelizovať, miešame kým zhnedne, potom ho nalejeme do formy na tortu (22 cm v priemere). Tortové formy zvyknú pretekať, takže umiestnime papier na pečenie na dno a zabalíme formu do hliníkovej fólie zvonku. Dávame pozor, cukor je veľmi horúci (ja som si popálila prst).
- Formu odložíme pokiaľ cukor stvrdne. Medzitým pripravíme jablká. Budeme potrebovať veľké jablká, ktoré sa zmestia do formy, umiestnime jeden uprostred a ostatné okolo neho, je najlepšie keď sa vzájomne dotýkajú a pokryjú celé dno.
- Olúpeme jablká a odstránime jadro nechajúc v jablkách dieru. Použijeme na to špeciálny kuchynský nástroj, alebo dlhý, tenký nôž. Ponoríme jablká do citrónovej šťavy, aby sa zabránilo ich zhnednutiu.
- Zmiešame lekvár, orechy, hrozienka a škoricu, so zmesou zaplníme diery v jablkách. Umiestnime naplnené jablká do formy s karamelom. Pečieme asi 25 až 30 minút, nemali by byť príliš mäkké.
- Pre cesto vyšľaháme tuhý sneh z vaječných bielkov so štipkou soli, pridáme 3 lyžice cukru a pokračovať v šľahaní, kým sneh je tuhý a lesklý.
- Rozšľaháme žĺtky so zostávajúcimi 3 lyžicami cukru aby cesto bolo nadýchané a biele. Pomaly vmiešame vaječné bielky a preosiatu múku. Miešame pomaly.
- Nalejeme cesto cez jablká vo forme a pokračujeme v pečení po dobu asi 25 minút, alebo kým cesto je zlatohnedé a špajdľa vložená do stredu cesta vyjde čistá. (Rúru počas pečenia neotvárame, ináč cesto spľasne). Ihneď uvoľníme koláč od stien formy pomocou noža. Položíme tanier na formu a obrátime tortu naň. Pokiaľ karamel z rúry je rozpustený, malo by to dobre fungovať.
- Karamelový sirup:150 g cukru na panvici zahrejeme na miernom ohni, kým sa nezačne karamelizovať. Karamelizujeme úplne za stáleho miešania, a potom pridáme kocky masla.
- Pomaly pridávame horúcu vodu a pokračujeme v miešaní, kým zmes sa začne variť. Necháme povariť po dobu niekoľkých minút, za stáleho miešania kým nie sú všetky zhluky cukru rozpustené a omáčka mierne zhustne. Necháme vychladnúť, sirup by mal trochu zhustnúť. Podľa voľby možno pridať Kalvados alebo svoj obľúbený likér.
- Tortu posypeme polovicou orechov, potom nalejeme naň karamelový sirup a aj na okraje. Posypeme zvyškami orechov. Podávame s kávou alebo čajom. Koláč je možné uložiť až na 2 dni v chlade.
Viac informácií je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/01/apple-caramel-cake-jablkova-torta-s.html