Jablková torta s karamelom

Autor receptu: sweetlaab

Túto nezvyčajnú a chutnú tortu z Rumunska sme našli na stránke - Where is my spoon, od autorky Aliny. Pečie sa z celých jabĺk ochutených škoricou, hrozienkami, slivkovým lekvárom a orechmi, poliatou karamelovým sirupom. Torta sa nám podarila až na druhý krát a tiež sme recept trochu zmenili; znížili kalórie, tuk a pridali do karamelového sirupu príchuť Kalvadosu. Voňavý koláč/torta bol naozaj výnimočný s veľkými jablkami z našej záhradnej úrody, vhodný ako pre jesennú tak aj pre zimnú sezónu.

10
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Predhrejeme rúru na 180 stupňov Celsia.
  2. Nasypeme cukor do hrnca, ktorý má hrubé dno, a zahrievame na strednom ohni. Keď začne cukor karamelizovať, miešame kým zhnedne, potom ho nalejeme do formy na tortu (22 cm v priemere). Tortové formy zvyknú pretekať, takže umiestnime papier na pečenie na dno a zabalíme formu do hliníkovej fólie zvonku. Dávame pozor, cukor je veľmi horúci (ja som si popálila prst).
  3. Formu odložíme pokiaľ cukor stvrdne. Medzitým pripravíme jablká. Budeme potrebovať veľké jablká, ktoré sa zmestia do formy, umiestnime jeden uprostred a ostatné okolo neho, je najlepšie keď sa vzájomne dotýkajú a pokryjú celé dno.
  4. Olúpeme jablká a odstránime jadro nechajúc v jablkách dieru. Použijeme na to špeciálny kuchynský nástroj, alebo dlhý, tenký nôž. Ponoríme jablká do citrónovej šťavy, aby sa zabránilo ich zhnednutiu.
  5. Zmiešame lekvár, orechy, hrozienka a škoricu, so zmesou zaplníme diery v jablkách. Umiestnime naplnené jablká do formy s karamelom. Pečieme asi 25 až 30 minút, nemali by byť príliš mäkké.
  6. Pre cesto vyšľaháme tuhý sneh z vaječných bielkov so štipkou soli, pridáme 3 lyžice cukru a pokračovať v šľahaní, kým sneh je tuhý a lesklý.
  7. Rozšľaháme žĺtky so zostávajúcimi 3 lyžicami cukru aby cesto bolo nadýchané a biele. Pomaly vmiešame vaječné bielky a preosiatu múku. Miešame pomaly.
  8. Nalejeme cesto cez jablká vo forme a pokračujeme v pečení po dobu asi 25 minút, alebo kým cesto je zlatohnedé a špajdľa vložená do stredu cesta vyjde čistá. (Rúru počas pečenia neotvárame, ináč cesto spľasne). Ihneď uvoľníme koláč od stien formy pomocou noža. Položíme tanier na formu a obrátime tortu naň. Pokiaľ karamel z rúry je rozpustený, malo by to dobre fungovať.
  9. Karamelový sirup:150 g cukru na panvici zahrejeme na miernom ohni, kým sa nezačne karamelizovať. Karamelizujeme úplne za stáleho miešania, a potom pridáme kocky masla.
  10. Pomaly pridávame horúcu vodu a pokračujeme v miešaní, kým zmes sa začne variť. Necháme povariť po dobu niekoľkých minút, za stáleho miešania kým nie sú všetky zhluky cukru rozpustené a omáčka mierne zhustne. Necháme vychladnúť, sirup by mal trochu zhustnúť. Podľa voľby možno pridať Kalvados alebo svoj obľúbený likér.
  11. Tortu posypeme polovicou orechov, potom nalejeme naň karamelový sirup a aj na okraje. Posypeme zvyškami orechov. Podávame s kávou alebo čajom. Koláč je možné uložiť až na 2 dni v chlade. Viac informácií je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/01/apple-caramel-cake-jablkova-torta-s.html