Jablková torta s karamelom

sweetlaab - fotkasweetlaab, 1. januára 2017
Jablková torta s karamelom
Foto: sweetlaab

Túto nezvyčajnú a chutnú tortu z Rumunska sme našli na stránke - Where is my spoon, od autorky Aliny. Pečie sa z celých jabĺk Zobraziť celý popisTúto nezvyčajnú a chutnú tortu z Rumunska sme našli na stránke - Where is my spoon, od autorky Aliny. Pečie sa z celých jabĺk ochutených škoricou, hrozienkami, slivkovým lekvárom a orechmi, poliatou karamelovým sirupom. Torta sa nám podarila až na druhý krát a tiež sme recept trochu zmenili; znížili kalórie, tuk a pridali do karamelového sirupu príchuť Kalvadosu. Voňavý koláč/torta bol naozaj výnimočný s veľkými jablkami z našej záhradnej úrody, vhodný ako pre jesennú tak aj pre zimnú sezónu.

10
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Jablká:
9 veľkých ks
150 g
z 1/2 ks
3 PL (alebo iný)
30 g
50 g
1/4 ČL
Cesto:
6 ks
3 ks
6 PL
6 PL
štipka
Karamelový sirup:
150 g
25 g
50-100 ml
50 g (alebo vlašské)
30 ml (alebo iný alkohol/likér podľa chuti)




Postup

  1. 1

    Predhrejeme rúru na 180 stupňov Celsia.

  2. 2

    Nasypeme cukor do hrnca, ktorý má hrubé dno, a zahrievame na strednom ohni. Keď začne cukor karamelizovať, miešame kým zhnedne, potom ho nalejeme do formy na tortu (22 cm v priemere). Tortové formy zvyknú pretekať, takže umiestnime papier na pečenie na dno a zabalíme formu do hliníkovej fólie zvonku. Dávame pozor, cukor je veľmi horúci (ja som si popálila prst).

  3. 3

    Formu odložíme pokiaľ cukor stvrdne. Medzitým pripravíme jablká. Budeme potrebovať veľké jablká, ktoré sa zmestia do formy, umiestnime jeden uprostred a ostatné okolo neho, je najlepšie keď sa vzájomne dotýkajú a pokryjú celé dno.

  4. 4

    Olúpeme jablká a odstránime jadro nechajúc v jablkách dieru. Použijeme na to špeciálny kuchynský nástroj, alebo dlhý, tenký nôž. Ponoríme jablká do citrónovej šťavy, aby sa zabránilo ich zhnednutiu.

  5. 5

    Zmiešame lekvár, orechy, hrozienka a škoricu, so zmesou zaplníme diery v jablkách. Umiestnime naplnené jablká do formy s karamelom. Pečieme asi 25 až 30 minút, nemali by byť príliš mäkké.

  6. 6

    Pre cesto vyšľaháme tuhý sneh z vaječných bielkov so štipkou soli, pridáme 3 lyžice cukru a pokračovať v šľahaní, kým sneh je tuhý a lesklý.

  7. 7

    Rozšľaháme žĺtky so zostávajúcimi 3 lyžicami cukru aby cesto bolo nadýchané a biele. Pomaly vmiešame vaječné bielky a preosiatu múku. Miešame pomaly.

  8. 8

    Nalejeme cesto cez jablká vo forme a pokračujeme v pečení po dobu asi 25 minút, alebo kým cesto je zlatohnedé a špajdľa vložená do stredu cesta vyjde čistá. (Rúru počas pečenia neotvárame, ináč cesto spľasne). Ihneď uvoľníme koláč od stien formy pomocou noža. Položíme tanier na formu a obrátime tortu naň. Pokiaľ karamel z rúry je rozpustený, malo by to dobre fungovať.

  9. 9

    Karamelový sirup:150 g cukru na panvici zahrejeme na miernom ohni, kým sa nezačne karamelizovať. Karamelizujeme úplne za stáleho miešania, a potom pridáme kocky masla.

  10. 10

    Pomaly pridávame horúcu vodu a pokračujeme v miešaní, kým zmes sa začne variť. Necháme povariť po dobu niekoľkých minút, za stáleho miešania kým nie sú všetky zhluky cukru rozpustené a omáčka mierne zhustne. Necháme vychladnúť, sirup by mal trochu zhustnúť. Podľa voľby možno pridať Kalvados alebo svoj obľúbený likér.

  11. 11

    Tortu posypeme polovicou orechov, potom nalejeme naň karamelový sirup a aj na okraje. Posypeme zvyškami orechov. Podávame s kávou alebo čajom. Koláč je možné uložiť až na 2 dni v chlade. Viac informácií je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/01/apple-caramel-cake-jablkova-torta-s.html

    Jablková torta s karamelom - obrázok 11

Diskusia k receptu

kukulienka71
krásny, voňavý a určite veľmi, veľmi chutný:-) trochu mi pripomína tarte tatin. Dávnejšie som zvykla naplnené jablká zaliať na hlbokom plechu piškótovým cestom a upiecť, s vanilkovým pudingom je to mňamka. Najbližšie si naplánujem túto dobrotu, si šikovná.
sweetlaab
@Kukulienka71 (1.1.2017 22:14)

Ďakujem Kukulienka, nepoznala som tarte tatin, dík za informáciu, je podobná tomuto receptu len niektoré recepty používajú lístkové cesto, určite ho niekedy vyskúšam, tvoj recept je tiež určite výborný a rada si pozriem tvoje koláčiky, pozdravujem a prajem všetko dobré do nového roku, a hlavne veľa chutných receptov :-)
haji
Tvůj jablkový dort se mi velice líbí, už tím, že jsi použila lité těsto, narozdíl od tarte tatin, kde se používá těsto vyvalované. Přikládám odkazy s výstižným postupem: vychytávky /karamel/ a dobré je vědět něco i o použité odrůdě jablek:
 fresh.iprima.cz/recepty/tarte-tatin...

 www.apetitonline.cz/recept/terte-tatin...

Díky za receptík, který mě přitahuje jak jablky, tak karamelem, jsi šikulka!!
sweetlaab
@Arnilka (2.1.2017 11:31) , @Afataga (2.1.2017 14:43) , ďakujem veľmi pekne, ano jej chuť je super, @Haji (2.1.2017 16:51) ďakujem Ti za pochvalu a aj za informácie, tarte tatin vyzerá byť tiež veľmi chutný recept, budem na tom pracovať :-) , ešte raz Vám všetkým prajem všetko naj v novom roku

pivonka

Tiež som kedysi robievala tak, ako @Kukulienka71. Tvoj recept sa mi veľmi páči, určite ho niekedy urobím, zatiaľ kk.
sweetlaab
@Pivonka (4.1.2017 21:30)

Ďakujem Pivonka, myslím že ten recept čo robíte aj s Kukulienkou je určite výborný, teším sa naň ak niekto to spraví tak :-)
monty469
Och az sa mi slinky zbehli pri pohlade na taku dobrotu. Slany karamel som este nerobila, no raz nan pride :-)
sweetlaab
@Monty469 (6.1.2017 11:26)

Ďakujem Monty za komentár, hoci v tomto recepte nie je použitá soľ, je to dobrý nápad pridať ju ku karamelu, špeciálne morská soľ by bola na to vhodná... aj ja to raz vyskúšam so soľou, ale potom asi žiadne iné príchute by sa nehodili (nap. ako kalvados ...)