Jablková torta s čokoládou

danda3 - fotkadanda3, 30. novembra 2014
Jablková torta s čokoládou
Foto: danda3

Torta pre môjho syna k meninám. Keďže neje cukor ani klasickú múku, vymyslela som to takto a myslím, že torta chutila všetkým. Korpus na Zobraziť celý popisTorta pre môjho syna k meninám. Keďže neje cukor ani klasickú múku, vymyslela som to takto a myslím, že torta chutila všetkým. Korpus na tortu som našla u @kukulienky, plnka je stará klasika.☺

12
porcií
60 minút
príprava
10-15 minút
na 160 °C

Suroviny

Korpus:
3 ks
50 g
1 ČL
50 ml
100 g hladká
Plnka:
4 ks stredné
1 ks
300 ml
1/2 ks na šťavu
Čokoládová poleva:
100 ml
100 g horká




Postup

  1. 1

    Bielka šľaháme so štipkou soli do tuha, postupne pridávama rapaduru (alebo cukor), zašľaháme, potom dáme žĺtka s olejom a nakoniec jemne vmiešame múku.

    Jablková torta s čokoládou  - obrázok 1
  2. 2

    Nalejeme do tortovej formy ( 26 cm), vystlanej papierom na pečenie a dáme pricť na 180°C cca 10 - 15 minút, treba vyskúšať špajdlou.

    Jablková torta s čokoládou  - obrázok 2
  3. 3

    Upečené cesto, kým chladne, pripravíme si jablkovú plnku.

    Jablková torta s čokoládou  - obrázok 3
  4. 4

    Jabĺčka rozkrojíme, vykrojíme stred a na hrubo nastrúhame.

    Jablková torta s čokoládou  - obrázok 4
  5. 5

    Dáme do hrnca, pridáme polovicu vody, trošku škorice a dusíme. V druhej polovici vody rozmiešame pudingový prášok a nalejeme do jabĺk, miešame, kým masa nezhustne. Podľa chuti osladíme medom a pridáme šťavu z polovice citróna.

    Jablková torta s čokoládou  - obrázok 5
  6. 6

    Korpus zbavíme papiera, otočíme a vložíme späť do formy. Nalejeme pripravenú plnku z jabĺk, uhladíme a dáme vychladnúť a stuhnúť. Keďže som ju dorobila večer, dala som ju na balkón a ráno pokračovala. Nabudúce urobím plnku z dvojitej dávky.

    Jablková torta s čokoládou  - obrázok 6
  7. 7

    Nevedela som, čo navrch, tak som zvolila klasiku - čokoládovú polevu. Nad parou si rozpustíme čokoládu v šľahačke, dobre vymiešame a nalejeme na jablkovú plnku, kým je ešte vo forme. Keď trošku zatuhne, formu roztvorím a potriem aj boky torty. Ozdobila som ju arašidami v trojakej čokoláde, ale nemusí byť. Necháme stuhnúť.

    Jablková torta s čokoládou  - obrázok 7
  8. 8

    Zjedli sme je na posedenie, bola výborná.

    Jablková torta s čokoládou  - obrázok 8
  9. 9

    Jablková torta s čokoládou  - obrázok 9

Diskusia k receptu

kukulienka71
to si veľmi dobre skombinovala, @danda3 , uložím si recept, aby som naň nezabudla. Ešte si živo spomínam na chuť korpusu z pohánkovej múky, je jemný a dobrý. Takto s jablkovou plnkou a čoko polevou bude ešte lepší. Oslávencovi všetko najlepšie!
danda3
Ďakujem @kukulienka , nestíhala som ani chodiť do kuchyne pre ďalšie a ďalšie porcie, bola výborná, osviežujúca. Piekla som ju ešte minulý týždeň, keď bol doma, pretože najbližšie sa uvidíme až na Vianoce. Nabudúce dám viac plnky a aspoň 2 korpusy, aby bolo dosť.♥
havino
podla mojej chute @danda , jednoducho, zdravšie, páči sa mi , mládencovi blahoželám a len to najlepšie prajem :-)
frezia68
@danda3 : Akurát nemám rapaduru trstinovú,čím ju nahradím?Ale už je v KK a láka na vyskúšanie cez sviatky :-)
tatranka
Darinka,synovi blahoželám k sviatku a tortička je naozaj veľmi pekne a dobre spracovaná-vymyslená,ako píšeš.Určite si potešila veľa vareškárov v podobnej situácii.
babkamt
chutná torta, dá sa využiť aj iné ovocie okrem jabĺk.
tiginko
určite ju vyskúšam, tiež v poslednom čase uprednostňujeme sladkosti bez bielej múky a cukru, takže sa tvoj recept zíde. Ukladám a ďakujem za inšpiráciu. Vidím, že tvoj syn je na tom podobne, ako ten môj. Tiež chodieva domov len sporadicky a najbližšie príde až na Vianoce. A keď je doma, tak neviem, čo by som mu od radosti navarila a napiekla :-)
danda3
♥Veľmi pekne ďakujem za krásne komentáre a aj gratulácie, posuniem ďalej.♥
tiginko - našťastie mám synov troch, takže sa doma vždy nejaký objaví.☺
jarbra
recept sa mi paci, uklaam KK, 5* Dakujem, dnes ho vyskusam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia