Jablková torta fotorecept

eldina - fotkaeldina, 20. januára 2013
Jablková torta (fotorecept)
Foto: eldina

môj další "Antirecept" ..:)

80 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

3 ks
100 g posekané
3 PL
p.p.
Cesto:
4 ks
6 PL
2 PL
6 PL
1 PL
1 bal
Krém:
6 ks
5 PL
1 ks
5 PL
1 L
Zdobenie:
1 bal
1 bal
1 bal




Postup

  1. 1

    Potrebujeme:/tu som ešte netušila, že budem potrebovať aj 2 bal plátkovej želatíny/..:)

    Jablková torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do tortovej formy či plechu na koláče-dať papier na pečenie....trúbu predhriať na cca 180 °C

    Jablková torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    jablká očistiť, pokrájať bud na kocky alebo/ako ja/ nastrúhať na struháku na uhorky, dať do tortovej formy, prihodiť škoricu a cukor/to môžte, samozrejme, podľa vašej potreby, netreba podľa receptu/...tu som si ešte stále myslela, aký fantasticky jednoduchý koláč ma čaká...:))

    Jablková torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto: vajcia, cukor, olej, múku, orechy a 1 PDP vymiešať a naliať na jablká....dať piecť na cca 40 minút...ked začne koláč hnednúť, prekryť formu papierom na pečenie, alobal neodporúčam-zvykne sa o cesto zalepiť...:)).....a tu prišla moja prvá chyba:v recepte, podľa ktorého som robila koláč, nebol čas pečenia.....tak ked cesto zhnedlo, pichla som špáratko-"ukazovalo", že je koláč hotový...nechala som ho vychladnúť, vyklopila som ho na tácku/ten papier na pečenie je dolu preto, že koláč bude "naopak", teda-korpus zdola a jablková časť zhora/-ale!!!!!!!zrazu sa mi všetko vylialo, lebo medzi jablkami nebol dopečený...musela som koláč horko-ťažko opäť narvať do tortovej formy a za hlasného nadávania/áno, ked pečiem, som často vulgárna..:))../ dať opäť ešte raz piecť...preto "tipujem", že koláč treba piecť ( v mojom prípade dokopy)cca 40minút...:))

    Jablková torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a tu je fešák "nedopečený", asi po 20 minútach-ako vidieť, krásne ma (napriek špáratku) zavádzal...:) /ale to ešte netušil, že sa pôjde opäť opekať/..:)

    Jablková torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    medzitým, kým sa koláč piekol, som dala variť mlieko , z ktorého som malé množstvo odobrala a pridala do 6 žĺtkov, 5 Pl cukru, 1 van.cukru, 5 PL gustinu, mixérom dobre vymiešala..vymiešanú masu pridala do mlieka a varila dalej...v recepte písalo, že miešať do zhustnutia... pri varení mi hned bolo jasné, že masa nehustne do stavu, do akého by mala..:) ---dúfala som, že ked vychladne-stuhne...ale nie!!.....bolo to stále riedke..nuž som musela improvizovať/ čo pri pečení neznášam/ a pridala som do krému ešte 2 balenia želatíny v plátkoch..potom už krém držal /ale koláč sa dobre predražil/..:)

  7. 7

    na upečený koláč dať žĺtkový krém , nechať vychladnúť a stuhnúť...zdobila som šľahačkou..lebo v orig. recepte bolo, že 6 zvyšných bielkov s 15 Pl cukru, miešať nad parou do zhustnutia a tým zdobiť...priznávam, na to som si už netrúfla, lebo som sa bála, že aj to by mi nevyšlo(kedže 2 z 3 vecí mi už nevyšli) a v tej chvíli by už aj letel do smetiaka...:)

  8. 8

    torta je pekná a aj chutná, ale za akú cenu!?!?...:))))--------koláč/ked už viem triky, ako na naň/ je vskutku jednoduchý, príprava jabĺk a cesta trvá cca 5 minút, príprava krému tiež 5 minút...ostatný čas je pečenie a chladenie.... do času prípravy zahrniem celkový čas...a ešte niečo-krému je dosť, mohol by sa robiť aj na veľký plech, ako zákusok../ale ja už nie/...:)

    Jablková torta (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

jamarlen
dúfam, že sa nevzdávaš pečenia úplne:)) pekne si sa vynašla v tých minitragédiách...
mne sa zdá, že mlieka malo byť v kréme iba pol litra a potom by už nemusel byť ani ten škrob, aj by ho bolo akurát.
keď už ideme piecť, porovnáme viacero receptov presne pre to, o čom píšeš - máloktorému veríme... iba niekoľko varecháčov dáva naozaj dobré a kvalitné recepty a časopisy nie sú spoľahlivé
ale aj tak som sa pobavil - najmä, že som nebol na tvojm mieste.

pečeniu zdar!!!
gordonko
@Eldina ..ja by som si z toho ťažkú hlavu nerobil,proste sa nezadarilo, je fakt že koláč za 20 minut neupečeš ,ale aspoň si sa vtom uistila že nie všetkému sa dá veriť , pozrel som si Tvoje recepty - nenisi žiadný začiatočník, tak sa cezto treba preniest zasmiať a život ide dalej
... tak ako píšeš ,,pečeniu zdar,, alebo ako vravím ja ,,nech nám chutná,,
izabella929
@eldina...je to tak, ako píše @jamarlen.. že treba porovnať viac receptov...tiež som takto doplatila na dôverčivosť a istotu receptu, lebo keď ja pridám overený recept a zodpovedne, tak som presvedčená bola, že to robí každý...a tak ma nič netrápi, keď natrafím na katastrofu, len to, čo som do toho všetko dala, drahé vajcia, maslo a musí to ísť normálne von a dokonca občas aj s pekáčom...len to je problém, že vždy objavím na takom mieste ten úžasný recept, že tej ochechuli ani napísať neviem, nech si svoj recept strčí do niekam, lebo je absolutne zoraný..netráp sa, hlavné, že sa dal aspoň zjesť...ˇdržím ti palce do ďalšieho už zdárneho pečenia.-)
babidka
@eldina , kedze sa ti ten kolacik podarilo "zachranit " tak mozes mat dobry pocit ....a vsetka cest :-))) Aj mne sa to uz stalo , ze som robila podla receptu -nereceptu a musela som poriadne improvizovat aby som zachranila co sa da .
marianne
@eldina ver ci nie,Ty si jedna z mala,kde strasne rada citam tvoje recepty aj s postupom, ci uz je podareny alebo menej..Sedi mi tvoj styl.Co vyvadzas?,vsak na obrazku vyzera celkom jedlo....:-) Aj majster kat sa utne,zvladla si to perfektne.Ako pise @babidka take su recepty...niekedy mam aj perfektny,vsetkymi odskusany recept a zbabrem ho,vsetkym sa vydaril,len mne nie a naopak nikomu sa nevydari a mne ano:-))) S mojim spaldovym cestom sa vsetkym dobre pracuje nikomu sa nelepi, okrem mna:-))) Piest ju pre istotu nebudem,ale ukladam si ta do oblubenych aj koli tvojim medicinam:-)
eldina
@jamarlen @gordonko @izabella929 @babidka dakujem za podržanie..:)
jasné, že nič nevzdávam, len som chcela napísať aj recept, čo ma potrápil/ ved pár ich tu už mám/..:)..štve ma, že to nebolo z novín, ale z portálu, asi ako varecha...tak som tam hned dotyčnej aj napísala svoje..:)/ale slušne, vulgarizmy som minula pri pečení/..:)...na Vareche by mali byť aj nepodarky.. nie len "pýcha" ..:)
medulienka122
Milá @eldina , myslím, že si môžme podať ruky, čo sa týka pečenia. Tiež som včera išla piecť piškótu a vysypala som perníkový prášok namiesto PDP. Keď som to predýchala, po upečení som prekrojila po dĺžke, natrela lekvárom, pricapila druhú polku a zistila som, že spodok je nedopečený, čiže surový. Ale lekvár už bol natretý, tak som to celé strčila dopiecť. Teraz sa chladí, neviem, čo to bude nakoniec...Aj ja sa hlásim do tvojho fanklubu:-)))
eldina
@medulineka122 tak vitaj...:)....našťastie mám doma chlapov, tí spažrú všetko, čo vonia na sladko..:)...ked to nebude vizuálne vábne, natrhaj to a zalej kompotom a šľahačkou, ešte ťa aj pochvália za nový recept..:)
soncya
milá @eldina , v sobotu som sa vychystala na bábovku, mala byť preeesne taká istá akú mám v nicku. chybička sa vlúdila a ja som s hrôzou zistila, že som ju vyliala síce do krásne vymastenej, ale nevysypanej bábovkovej formy. nadávajúc som ju vyškrabala naspäť do misy, formu som umyla, vymastila, tentokrát aj vysypala a naspäť som nakydala (sorry za výraz) nevzhľadnú zmaglajzenú bábovkovú zmes. pekne biela zmiešaná aj s kakaovou. nuž upečená nebola najhoršia, ale vyzerala ako žíhaný pes! Takže pečeniu zdar!
jakamaka
:):):) Vieš to tak správne podať, že sa musím smiať na tom...Ale vďaka tomu, že občas sa nám niečo nepodarí, tak vznikajú potom perfektné nové recepty, keď chceme tie pôvodné zachrániť... Od Vianoc som nepiekla, tak si ma týmto receptom navnadila, lebo robievam podobný, jablká dám na alobal, na to cesto a po upečeční sa to otočí a natrie krémom - a presne ako píšeš, že neodporučaš alobal - mne sa tiež párkrát prilepili naň jablká tak, že koláč nemal žiadaný tvar a jedli sme ho lyžičkou ako puding :):):):):) Odvtedy alobal potieram trochou oleja...A možno keď si to robila do tortovej formy, tak bol vyšší, a ozaj potreboval dlhšie piecť. Takže vôbec to nie je "Antirecept", ale celkom jednoduchý chutný koláčik, len blbá náhoda spôsobila, že si ho musela pripravovať trošička dlhšie.. nuž "keď še darí tak še darí" :):):):):):) /ale to každý má niekedy "svoj" deň/ :):):):)
eldina
@soncya bábovka môže byť všelijaká, ved povieš-že to má mať takú "muštru"..:) a ešte ťa aj pochvália..:)
eldina
moja drahá @jakamaka , snažím sa vyberať do Varechy jednoduché recepty, nech si nájdu svojich fanúšikov a ked sa s tým už kakinkám a nevyjde mi to, ide ma šľak trafiť..:) len očakávam od teamu Varechy, že zaradia aj rubriku nepodarky/po mojom antirecept/, možno by ženušky/mužíčkovia pridávali aj také..:)
jakamaka
:):):) Nie si jediná, ktorú vie vytočiť menší kuchársky nezdar.. ale ja si vždy poviem, že ma bude náš pes ľúbiť ešte viac, že ten tým neohrdne...Keď si spomeniem ako bol u nás na návšteve náš nastávajúci zaťko, robila som makovú štrudľu a dala som tam mak bez cukru -bolo to priam odporné... rehoceme sa na tom veľakrát...a takých príbehov by som našla tiež veru veľmi veľa...
No dúfam, že dnes v tých aktualitách sa zmýlili a mnoho ľudí nemalo najdepresívnejší deň ale opačne - celkom príjemný deň - ba priam výnimočne fantastický deň. :):):):):)
Všetko dobré.
jakamaka
Možno by som aj ja mala zopár receptov do rubriky "Nepodarky" :):):):):) a možno by sa ich našlo viac ako si myslím :):):):):)
Ráno som čítala na aktualitách, že je najdepresívnejší deň, a skoro súčasne som čítala že sa stala vlaková nehoda... takže niekto sa narodil a niekto sa druhý raz narodil...
dodo46
@eldina
aj keď nie som moc na sladké, tvoje recepty milujem. Na záver máš vždy výborný výsledok. Aj tie prasiatka sa mi páčili. Na vareche máš obrovské množstvo priaznivcov , ktorí netrpezlivo čakajú na tvoje suprové recepty. Toffifee je však neprekonateľné.
neprekonateľné. Netrpezlivo očakávame ďaľšie
recepty.
eldina
@dodo46 Dodino, ale ak by som chcela prekonať moje Tofifee, to by znamenalo, že sa mi má len nedariť.....:)) ty škodoradostník jeden..:)...každý recept, ktorý sem chcem dať, aj fotím..nikdy neviem výsledok...a neviem, ako ostatné varecháčky/varecháči-ja to nemám problém sem nahodiť, aj ked sa nezdarí..:)--len:musím to sem hned napísať, kým som v afekte..:)..vtedy aj cítiť/snád/ z mojich slov..:)))))
eldina
@jakamaka áno,mali by sme najdepresívnejší deň, ak by nám skonal náš imaginary77 / ty vieš, o čom píšem/..:)--ale našťastie mal niekde termín a nešiel na ten viedenský vlak..:)...takto bol len pozitívny, lebo som mala /opäť/ narodeniny...:))))..s tým zaťkom si ma veľmi, ale veľmi pobavila-hned si sa ako svokra predstavila..:))-ale tak to má byť, načo hrať na zaťka divadlo?..:))
jakamaka
:):):):):) Vždy keď robím štrudlu, tak si na to spomeniem, že chcela som sa vytiahnuť :):):):) a miesto toho štrudla nejedlá a trapas ako sa patrí :):):):):) Ale dcéru si vzal aj tak a už sú spolu skoro 9 rokov / a dokonca od dcéry viem, že zopár jedál robím vraj lepšie ako jeho mama, čo je fakt pochvala/ :):):):):):) Ale to uvedenie do rodiny bolo skoro podobné aj z jeho strany - chodieval autom a dcéra otáľala predstaviť nám ho.. nakoniec raz vnoci nás zobudila na to, že kilometer za dedinou sa na aute prevrátil, a bolo treba ho ísť vyťahovať z blata - našťastie sa mu nič nestalo, ale bol zablatený a auto bolo ešte viac.. takže nášho nastávajúceho som prvý raz videla zablateného o jednej vnoci, a pred domom ešte viac zablatené auto :):):):):):) Do rána spal u nás /auto nepojazdné/- ale vlastne neviem, či v tú noc niekto u nás spal :):):):):):):) Takže my sa už od začiatku na nič nehráme, a možno aj vďaka takým trapasom si celkom fajn rozumieme.
huhulienka
Priznám sa ,že pri čítaní postupu som sa celkom pobavila. Super si sa vynašla !!! Inak to ako keby som chvíľami bola seba videla. Dosť často sa mi stáva, že robím nejaký koláč vychválený kopou žien a u mňa čo krok tak katastrofa, aj keď robím do bodky podľa postupu, presné gramáže, cesto mi nevýjde, krém detto a ja na pokraji mŕtvice .... a tiež si zvyknem potom riadne ponadávať ,že sa až steny červenajú ... :-)))
havino
@eldina , ty si prípad, rada ťa čítam, sa mi páči tvoj prejav. Joj , aj mne sa už stalo, že špajdla sklamala. Počuj,ale ak som dobre čítala,oprav ma, na čo si dávala do kremu želatinu, čo si ho nezahustila ešte maizenou v troche mlieka rozmiešanou? no u mňa platí zas iný zákon. Ked pečiem len tak,že no idem upiecť, vydarí sa mi všetko parádne. Ked pečiem, že plánujem pre návštevy,aj to čo som už piekla, mala odskúšané, ani to sa mi tak nepodarí. Čím viac sa snažím mať lepšie, vždy mám horšie.
eldina
@havino podobne to mám, ked sa človek viac snaží, naschvál sa niečo udeje v pečení..:) s tou maizenou mi to nenapadlo, málokedy sa s ňou "kamarátim", len ked ju spomínajú v recepte/ so želatínou som sa asi 3 x kamarátila/..:) ...improvizujem, len ked som v koncoch/to už aj psychicky/, inak nie som výmyselník, čo sa týka pečenia..:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia