Jablková omáčka

garanco - fotkagaranco, 14. septembra 2011
Jablková omáčka
Foto: garanco

Dnes som mala na starosti malú chorú stravníčku, ktorá má rada "obyčajnú" polievku, t.j. vývar s rezancami. Jabĺk je tiež dosť, tak som to Zobraziť celý popisDnes som mala na starosti malú chorú stravníčku, ktorá má rada "obyčajnú" polievku, t.j. vývar s rezancami. Jabĺk je tiež dosť, tak som to pospájala. Aj prestieranie a obrus som prispôsobila dva a polročnej samostatnej slečne.

4
porcie
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks (môžu byť aj opadané)
1 ks - stredná
3 PL
2 PL
1 mokka lyžička
 (podľa chuti)
z 0,5 ks




Postup

  1. 1

    Jablká olúpeme, pokrájame a vložíme do 1-2 dl vody ochutenej citrónovou šťavou. Varíme, až sa rozvaria. V druhej nádobe urobíme svetlú zápražku, v nej krátko opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu (vnučka miešala, ja som tŕpla, aby sa nepopálila)

    Jablková omáčka - obrázok 1
  2. 2

    Zalejeme studenou vodou - asi 0,5 litra, dobre miešame a povaríme 3-4 minúty. Potom pridáme k základu rozvarené jablká, posolíme, ochutíme škoricou, prípadne cukrom a rozmixujeme (pozor na horúcu masu!).

    Jablková omáčka - obrázok 2
  3. 3

    Podávame s knedľou, hovädzím vareným a hlavne dobrým jedákom. Túto omáčku som robila poprvýkrát, mala jemnú chuť a chutila aj dospelým. (Na stôl som dala aj neestetický gumový obrus, lebo malá je sama a skoro vždy doplní stôl nejakou kvapkou z jedla)

    Jablková omáčka - obrázok 3

Diskusia k receptu

mataliptak
wau super to može byť zaujíma chuť , hovädzinky a jablčok... vyzerá to lákavo , ukladám a vyskúšam ....
mataliptak
hm a tie knedlíky vyzerajú božsky dobre ... určite sú fajné a doma robené :-))
mataliptak
a tie knedlíky sú určite domáce , vyzerajú totiž veeeelmi lákavo a chutne :-)
mataliptak
jééj nechcelo mi tam pridať komentár a teraz mi tam hodilo oba :-DD tak mi to prepáč ...ja som len chcela pochváliť :-DD
dajda
páči sa mi omáčka -zas niečo nové ,ale tie knedle!!!! aj ja robím no take dieriská nemám no super!!!
tothka
Uložím si pre prípad potreby. Určite bude chutiť aj našej dvojročnej vnučke, odkedy začala chodiť do škôlky, tiež chce papať všetko sama.
evanaaa
Netradičná omáčka k mäsu, dá sa vyskúšať. A nejde do nej žiadne mlieko ( smotana)?
jamarlen
jééj, robievame podobnú, ale pre lenivejších kuchárov - orestujeme cibuľku na olej + maslo, pridáme jablká, ovsenné vločky, trošku korenia, /škorica, čierne k., niekedy čili, soľ/vodu, povaríme, rozmixujeme. citrónovú šťavu až na záver.... chutná ku hutnejším mäskám, ale aj k morčaciemu stehnu....
modrykamen
Zdá sa mi pre malých vnukov lahodnejšie a ľahšie, ako ťažké omáčky. Toto ma nenapadlo, vďaka.
terik
no vyzerá to výborne, zaujímavá omáčka, jablk máme dosť.
Určite vyskúšam.
ethanel
Nieco podobne robim aj ja ale viac sa mi hodi jablko alebo jablkove pure k bravcovemu masu, vacsinou ak peciem bravcove tak na jabljach alebo ak mam pekny kus prerasteneho tak ho servirujem s vysmazanymi krvavnickovymi gulkami kramelizovanymi jablcnymi kuskami a jablcnkovou omackou. S hovadzim som este neskusal tam mi skor pasuje nieco kremove a zeleninove alebo hubove.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia